Guca Trumpet Festival

Ένα μουσικό πανηγύρι. Ένας τσιγγάνικος παροξυσμός. Ένας βομβαρδισμός από μουσικές εικόνες και όχι μόνο, που κάθε μια έχει να διηγηθεί τη δική της μοναδική ιστορία που ξεπετάγεται μέσα από πολύ ρακί, προπόσεις, χορό, παραδοσιακές γεύσεις, μυρουδιές και γνωριμίες.
Χρόνια τώρα είχα ακούσει για το φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου στην Σερβία και συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των χάλκινων βαλκανικών ακουσμάτων και πάρα πολύ κόσμο. Ένα φεστιβάλ που ενώνει τους λαούς των Βαλκανίων. Στα πρώτα χρονιά μετά τους τελευταίους πολέμους, η έντονη παρουσία Σερβικών εθνικιστικών στοιχείων ήταν πολύ ορατή αλλά δεν κατόρθωσαν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του φεστιβάλ.
Ιστορικά, το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1961 με την επωνυμία τότε “φεστιβάλ της περιοχής του Ντραγκάσεβο” ως ένας διαγωνισμός των ορχηστρών που έπαιζαν αποκλειστικά χάλκινα πνευστά. Από τότε πολλές αλλαγές έγιναν αλλά το διαγωνιστικό κομμάτι παραμένει το ίδιο. Οι ορχήστρες που λαμβάνουν μέρος μπορεί να ξεπεράσουν τις 100! Οι επισκέπτες πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν πολύ γνωστές ορχήστρες και ονόματα όπως αυτή του Boban Markovic, του Bregovic, του Santel και πολλών άλλων.
Το χωριό που φιλοξενεί το φεστιβάλ, η Guca, βρίσκεται νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Κατά την τριήμερη διάρκεια του οι επισκέπτες μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.000. Τα καταλύματα στο χωριό είναι ελάχιστα και έτσι οι επισκέπτες κατασκηνώνουν στις όχθες του μικρού ποταμού που διαπερνά το χωριό στα γύρω λιβάδια και στις αυλές των σπιτιών.
Οι εκδηλώσεις γίνονται σε όλους τους ελεύθερους χώρους. Το χωριό ολόκληρο είναι στο πόδι και τα χάλκινα δεν σταματούν καθόλου. Όταν οι μπάντες δεν παίζουν on stage, περιφέρονται παίζοντας στους δρόμους, τις πλατείες, τα εστιατόρια και τα καφέ δημιουργώντας μια απίστευτη μουσική ατμόσφαιρα …ντελίριου !
INFO:
www.guca-festival.com