Travel StoriesΕλλάδα

Τσαμπουνογλέντι στον “τόπο των γραφών”

ΗΒάρης Κορωπίου στο πήξιμο και με κατεύθυνση την θάλασσα. Η ζέστη στην ντάλα του μεσημεριού ανελέητη, όχι τίποτε άλλο, μα ήταν και τα παράπονα των περισσοτέρων για τις παρατεταμένες βροχές…

Κυριακή 25 Ιουνίου, το κάλεσμα σαφές…

…Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, με την γνωστή μας μουσική παρέα των παραδοσιακών οργάνων, δηλαδή, με τσαμπούνες, τουμπάκια, λύρες, γκάιντες, νταούλια και βιολιά.

Ήχοι της γης και της θάλασσας, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου, έρχονται να ηχήσουν μπροστά από το θησαυροφυλάκιο της συλλογικής μας μνήμης, στο Aττικό Φυτωριακό Πάρκο.

Γιατί οι μουσικές αυτές μεταφέρουν στο σήμερα την ενέργεια, το μεράκι και την μέθεξη ενός ολόκληρου πολιτισμού, ο οποίος ζυμώθηκε στα γλέντια και στα χοροστάσια στο διάβα των αιώνων.

Λαϊκοί Οργανοπαίχτες από τα Κυκλαδονήσια και όχι μόνον, έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα και μίλια γλεντώντας σε καταστρώματα πλοίων στο Αιγαίο, σε χοροστάσια στην Θράκη, αλλά και σε πλατείες και ταβέρνες των Αθηνών.

Είναι θεσμός πλέον το αντάμωμα όλων αυτών των φίλων που κατάγονται από τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο και κατοικούν στην πόλη μας την Αθήνα.

Ας ενώσουμε με το τραγούδι μας και τον χορό μας με τις τσαμπούνες, τις γκάϊντες, τις λύρες, τα βιολιά και τα τουμπάκια μεταφέροντας στους σημερινούς μεταμοντέρνους καιρούς την αύρα ενός πολιτισμού φτιαγμένου πάνω στην ανθρώπινη κλίμακα…

…ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
…Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Θα συμμετέχουν οι παραδοσιακοί μουσικοί :
Αρβανίτης Δημήτριος, λύρα Θράκης, Μακεδονίας & τραγούδι
Ασημάκης Αποστόλης, κρουστά
Γκελντής Γιώργος, από Πάρο, τσαμπούνα & τραγούδι
Γριμανέλης Ραφαήλος, τσαμπούνα, από Χώρα Κύθνου
Ευαγέλου Γιώργος, λαούτο
Ιατρού Αθανασία, νταούλι
Καούρης Σπύρος, τσαμπούνα & γκάϊντα
Κοττάκης Λιανός, από το Φιλώτι Νάξου, τσαμπούνα
Κοττάκη Νίκη, από το Φιλώτι Νάξου, τουμπάκι & τραγούδι
Μάκαρης Γιάννης, από το Φιλώτι Νάξου, τσαμπούνα
Μορφωνιός Αλέξανδρος, τουμπάκι, τραγούδι, από Τζιά
Παπαχριστοδούλου Κώστας, απο Σάμο, τσαμπούνα, τραγούδι
Ρεφενές Γιώργος, από Τρίποδες Νάξου
Σπανός Δημήτρης, από την Ικαρία, τσαμπουνοφυλάκα
Σκιαδάς Βαγγέλης, από Πάρο, κρουστά
Σπηλιόπουλος Δημήτρης, κλαρίνο & τραγούδι
Συρίγος Νικόλας , από Ανάφη, τσαμπούνα
Συρίγος Αντώνης, από Ανάφη, τουμπάκι
Τζιωτάκης Φραγκίσκος, από Κύθνο, τσαμπούνα, βιολί & τραγούδι
ΦΥΣΙΛΑΤΕΣ (Αλεξανδρόπουλος, Κιουρτζόγλου,Νίκας,Τρανός)

Έτσι και έγινε κι αν και μεσημέρι με πολύ ζέστη, το γλέντι έδωσε και πήρε. Φυσικά για να έχει επιτυχία ένα γλέντι πρέπει κάποιοι άνθρωποι να βάλουν το χεράκι τους, τέτοιους όμορφους ανθρώπους είχε και η γιορτή στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο.

Ο Θάνος Βαιοπουλος, ιδιοκτήτης του πάρκου, η Χρυσάνθη Γαργαρώνη και η Σμαράγδα Διακογιάννη, έβαλαν πέρα από μεράκι και φροντίδα, πολύ ιδρώτα, καλή διάθεση και την φιλοξενία.

Εμείς πιάσαμε ‘’στασίδι’’, εκεί στο μαστιχόδεντρο, στον “τόπο των γραφών” (!!!) και με τσικουδιά και μπύρα παλεύαμε την κάψα του μεσημεριού, όσες ώρες οι τσαμπούνες και τα τουμπάκια, έκαναν το Κορωπί να μοιάζει με νησί.

Και όταν νύχτα πια, πήραμε την κατηφόρα για την έξοδο, οι μουσικές μας συνόδευαν για ώρα και έκαναν τα αυτοκίνητα της επιστροφής να μην έχουν ήχο, κανέναν θόρυβο, μόνο μουσική, παντού…

Μέσω
Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης Βάσω Κακαβιά, Κείμενο: Χρήστος Σιάφκος

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Βάσω Κακαβιά

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Επικοινωνία Σχεδιασμός-Στρατηγική Διαφήμισης & Βασικές Αρχές Τραπεζικών Συναλλαγών. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε για δύο χρόνια σε δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε και μεγάλο εκδοτικό οίκου περιοδικού τύπου. Στην συνέχεια απασχολήθηκε στο οικονομικό τμήμα της δημόσιας οργάνωσης για τη δημιουργία δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος η κύρια ασχολία των τελευταίων είκοσι δύο ετών ήταν σε χρηματιστηριακή εταιρεία και μέχρι σήμερα σε γνωστό πιστωτικό ίδρυμα. Τι γυρεύω εδώ; Φωτογράφος και λάτρης των «ταξιδιών» και της καταγραφής τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button