ΗΒάρης Κορωπίου στο πήξιμο και με κατεύθυνση την θάλασσα. Η ζέστη στην ντάλα του μεσημεριού ανελέητη, όχι τίποτε άλλο, μα ήταν και τα παράπονα των περισσοτέρων για τις παρατεταμένες βροχές…

Κυριακή 25 Ιουνίου, το κάλεσμα σαφές…

…Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο, με την γνωστή μας μουσική παρέα των παραδοσιακών οργάνων, δηλαδή, με τσαμπούνες, τουμπάκια, λύρες, γκάιντες, νταούλια και βιολιά.

Ήχοι της γης και της θάλασσας, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου, έρχονται να ηχήσουν μπροστά από το θησαυροφυλάκιο της συλλογικής μας μνήμης, στο Aττικό Φυτωριακό Πάρκο.

Γιατί οι μουσικές αυτές μεταφέρουν στο σήμερα την ενέργεια, το μεράκι και την μέθεξη ενός ολόκληρου πολιτισμού, ο οποίος ζυμώθηκε στα γλέντια και στα χοροστάσια στο διάβα των αιώνων.

Λαϊκοί Οργανοπαίχτες από τα Κυκλαδονήσια και όχι μόνον, έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα και μίλια γλεντώντας σε καταστρώματα πλοίων στο Αιγαίο, σε χοροστάσια στην Θράκη, αλλά και σε πλατείες και ταβέρνες των Αθηνών.

Είναι θεσμός πλέον το αντάμωμα όλων αυτών των φίλων που κατάγονται από τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο και κατοικούν στην πόλη μας την Αθήνα.

Ας ενώσουμε με το τραγούδι μας και τον χορό μας με τις τσαμπούνες, τις γκάϊντες, τις λύρες, τα βιολιά και τα τουμπάκια μεταφέροντας στους σημερινούς μεταμοντέρνους καιρούς την αύρα ενός πολιτισμού φτιαγμένου πάνω στην ανθρώπινη κλίμακα…

…ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
…Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Θα συμμετέχουν οι παραδοσιακοί μουσικοί :
Αρβανίτης Δημήτριος, λύρα Θράκης, Μακεδονίας & τραγούδι
Ασημάκης Αποστόλης, κρουστά
Γκελντής Γιώργος, από Πάρο, τσαμπούνα & τραγούδι
Γριμανέλης Ραφαήλος, τσαμπούνα, από Χώρα Κύθνου
Ευαγέλου Γιώργος, λαούτο
Ιατρού Αθανασία, νταούλι
Καούρης Σπύρος, τσαμπούνα & γκάϊντα
Κοττάκης Λιανός, από το Φιλώτι Νάξου, τσαμπούνα
Κοττάκη Νίκη, από το Φιλώτι Νάξου, τουμπάκι & τραγούδι
Μάκαρης Γιάννης, από το Φιλώτι Νάξου, τσαμπούνα
Μορφωνιός Αλέξανδρος, τουμπάκι, τραγούδι, από Τζιά
Παπαχριστοδούλου Κώστας, απο Σάμο, τσαμπούνα, τραγούδι
Ρεφενές Γιώργος, από Τρίποδες Νάξου
Σπανός Δημήτρης, από την Ικαρία, τσαμπουνοφυλάκα
Σκιαδάς Βαγγέλης, από Πάρο, κρουστά
Σπηλιόπουλος Δημήτρης, κλαρίνο & τραγούδι
Συρίγος Νικόλας , από Ανάφη, τσαμπούνα
Συρίγος Αντώνης, από Ανάφη, τουμπάκι
Τζιωτάκης Φραγκίσκος, από Κύθνο, τσαμπούνα, βιολί & τραγούδι
ΦΥΣΙΛΑΤΕΣ (Αλεξανδρόπουλος, Κιουρτζόγλου,Νίκας,Τρανός)

Έτσι και έγινε κι αν και μεσημέρι με πολύ ζέστη, το γλέντι έδωσε και πήρε. Φυσικά για να έχει επιτυχία ένα γλέντι πρέπει κάποιοι άνθρωποι να βάλουν το χεράκι τους, τέτοιους όμορφους ανθρώπους είχε και η γιορτή στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο.

Ο Θάνος Βαιοπουλος, ιδιοκτήτης του πάρκου, η Χρυσάνθη Γαργαρώνη και η Σμαράγδα Διακογιάννη, έβαλαν πέρα από μεράκι και φροντίδα, πολύ ιδρώτα, καλή διάθεση και την φιλοξενία.

Εμείς πιάσαμε ‘’στασίδι’’, εκεί στο μαστιχόδεντρο, στον “τόπο των γραφών” (!!!) και με τσικουδιά και μπύρα παλεύαμε την κάψα του μεσημεριού, όσες ώρες οι τσαμπούνες και τα τουμπάκια, έκαναν το Κορωπί να μοιάζει με νησί.

Και όταν νύχτα πια, πήραμε την κατηφόρα για την έξοδο, οι μουσικές μας συνόδευαν για ώρα και έκαναν τα αυτοκίνητα της επιστροφής να μην έχουν ήχο, κανέναν θόρυβο, μόνο μουσική, παντού…