ΟJohn Marquez άφηνε πίσω του το Αουγιαντεπούι με τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον κόσμο και τους προ-Κολομβιανούς πολιτισμούς και έπαιρνε για μια ακόμα φορά τον δρόμο για το Καράκας.

Είχε κάνει αρκετές φορές την διαδρομή. Για την ακρίβεια, είχε γυρίσει πολλές φορές την χώρα του απ’ άκρη σ΄ άκρη. Από τη πεδιάδα του Μαρακαΐμπο στα βορειοδυτικά, τα βουνά, τα οποία εκτείνονται και σχηματίζουν τόξο, από τα σύνορα με την Κολομβία μέχρι τις ακτές της Καραϊβικής, τις πεδιάδες της κεντρικής Βενεζουέλας και τα υψίπεδα της Γουιάνας στο νοτιοανατολικά. Είχε διασχίσει μια έκταση 916.445 χλμ², που καθιστά την χώρα την 33η μεγαλύτερη στον κόσμο και που έχει επίσης περίπου 2.800 χιλιόμετρα ακτογραμμών στα βόρεια.

unnamed-3

Όλες αυτές τις ομορφιές και τους ανθρώπους της είχε κατά νου να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Marquez.

Έξι χρόνια πριν, όταν ο τωρινός πρεσβευτής Farid Fernandez υπηρετούσε στο Παρίσι, ο John, του είχε πει για μια ιδέα που αφορούσε μια διαδραστική φωτογραφική έκθεση που θα πρόβαλε την χώρα τους. Την Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα (Venezuela που προφέρεται στα αμερικανικά ισπανικά: Μπενεσουέλα, αλλά στην Ισπανία Μπενεθουέλα) ή επίσημα Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, πρώην ισπανική αποικία. Συνορεύει με την Κολομβία στα δυτικά, με τη Βραζιλία νότια και τη Γουιάνα στα ανατολικά. Στα βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής και οριοθετείται από τα χωρικά ύδατα των: Δομινικανή Δημοκρατία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Γρενάδα, Ολλανδικές Αντίλλες και Μπαρμπάντος. Πρωτεύουσα είναι το Καράκας.captura-de-pantalla-2017-05-08-a-las-01-54-16

Σήμερα ο Farid Fernandez υπηρετεί στην πρεσβεία της Αθήνας, έτσι η ιδέα του John Marquez πήρε ‘’σάρκα και οστά’’ στη χώρα μας.

«ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, χώρα εν κινήσει»

captura-de-pantalla-2017-02-02-a-las-22-09-44

Ο Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Márquez μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, ένας όρος που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της. Ο John Márquez, ο οποίος ήταν παρών στα εγκαίνια, φέρνει μια διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου.unnamed

Η έκθεση «ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, χώρα εν κινήσει», εξερευνά τα εδάφη της Βενεζουέλας μέσα από επτά δομοστοιχειωτές κατασκευές που περιέχουν επτά θεματικές: «Άπειρο Auyán-tepui», «Μέριδα, η πόλη και οι Άνδεις», «Congo Mirador, άνθρωποι στο νερό», «Chuao, τα χρώματα των ελεύθερων σκλάβων», «Το Καράκας ζει», «Είμαι η Καραϊβική» «Χώρα εν Κινήσει», οι οποίες εκθέτουν τον συγκρητισμό και την ποικιλόμορφη εμπειρία της βενεζουελάνικης ταυτότητας.

Κάθε δομοστοιχειωτή κατασκευή έχει ένα δικό της θεματικό άξονα, με οκτώ φωτογραφίες ο κάθε ένας, έχοντας ως σύνολο 56 φωτογραφίες που μας καλούν να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω στη βαθιά ανθρώπινη, γεωγραφική και πολιτιστική πολυμορφία των εδαφών της Βενεζουέλας.captura-de-pantalla-2017-02-05-a-las-15-35-44

Ο καλλιτέχνης στηρίζεται στη φωτογραφία για να κατανοήσει την ποικιλόμορφη και εξυψωμένη φύση που, όχι μόνο διαπερνά τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και που μας αποκαλύπτει την ποικιλομορφία, ως ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της χώρας.

Η Βενεζουέλα, πέραν του ότι έχει ποικίλα οικοσυστήματα που αποτελούνται από γεωλογικά ανόμοιες περιοχές, έχει έναν πληθυσμό που συνδυάζει Αυτόχθονες, Ευρωπαίους και Αφρικάνους, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών που έφτασαν τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του πετρελαίου. Αυτά τα πολυπολιτισμικά και πολυεθνικά χαρακτηριστικά, την μετατρέπουν σε μία όμορφη χώρα εν κινήσει.unnamed-1

Ο John Márquez έχει δουλέψει ως φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ασία, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική τόσο σε βενεζουελάνικες παραγωγές όσο και σε διεθνείς όπως στο γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte-tv και στο γερμανικό Dolce-vela.

Φωτογράφος, κινηματογραφιστής και εικονολήπτης της Μέριδα, Βενεζουέλα, ξεκίνησε την καριέρα του το 1995. Απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης εμπειρίας του μεταξύ του 1996 και 2001, ως μέρος της ομάδας φωτισμού και φωτογραφίας σε διάφορες ταινίες μεγάλου μήκους και σε μία τηλεοπτική σειρά. Σήμερα, τόσο τα ντοκιμαντέρ, όσο και η φαντασία, τον έχουν οδηγήσει στην τέχνη της φωτογραφίας, είτε ως διευθυντής φωτογραφίας ή ως εικονολήπτης σε ταινίες όπως: “Tocar y Luchar” (Μουσική και Επανάσταση), “Más allá de la Cumbre¨, ¨Día Naranja¨, ¨Cyrano Fernández”, “Habana Havana”, “Pelo Malo”, “Tambores de agua”, “Isabel Allende” “Historia de un día”, “Extremos”, “Vamos”, “El último lugar”, “Ayantepuy infinito”, “Femenicidios en América” και στην τηλεοπτική σειρά “Niños en la Cumbre”, μεταξύ άλλων. Το 2007 βραβεύτηκε στον Μεγάλο Διαγωνισμό Τεχνών (Certamen Mayor de las Artes)και παρουσιάζει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καράκας τη φωτογραφική του έκθεση, “Τοπογραφία ενός Δειλινού”. Το 2008, τοποθετεί στο κέντρο της γενέτειράς του την έκθεση “Πόλεις, Πύλες”, παρεμβαίνοντας φωτογραφικά στους δρόμους της πόλης με γιγαντογραφίες των αγρών της περιοχής. Την ίδια χρονιά, συνθέτει την πρώτη προσωπική του έκθεση “Γειτονική Αμερική”, με 60 φωτογραφίες που παρουσιάζει πρώτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Juan Astorga στην πόλη της Μέριδα, και στην πορεία στον γαλλικό σύνδεσμο Alianza Francesa de la Castellana στο Καράκας. Το 2009 ο Δήμος της Μέριδα του απονέμει τον τίτλο του “Άξιου Πολίτη”. Το 2011, παρουσιάζει 4 φωτογραφίες με προσωπικότητες από το Καράκας, στο Φεστιβάλ FotoWeekDC, στην Ουάσινγκτον. Ως φωτογράφος και σκηνοθέτης φωτογραφίας, έχει δουλέχει σε πάνω από 25 χώρεςστην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Αμερική, τόσο σε βενεζουελάνικες παραγωγές, όσο και σε διεθνής παραγωγές, όπως στο γαλλο-γερμανικό κανάλι, Arte-tv και στο γερμανικό κανάλι, Dolce-vela.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, διοργάνωσε τα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Φωτογραφίας «ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, χώρα εν κινήσει» του αναγνωρισμένου Βενεζουελάνου καλλιτέχνη John Márquez, στον Πολιτιστικό Χώρο “Francisco de Miranda” στην Αθήνα.

dsc03881
Χρυσάνθη Παρτσάνκη, μεταφράστρια της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Farid Fernandez, Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, John Marquez, φωτογράφος της έκθεσης, Hasdiris Quintana Oberto, Cultural Coordinator της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Farid Fernandez, και τον φωτογράφο John Márquez, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν ο Διευθυντής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτριος Χατζόπουλος, μέλη του διπλωματικού σώματος διαπιστευμένα στην Ελλάδα, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, η βενεζουελάνικη, ελληνική και λατινοαμερικάνικη κοινότητα, καθώς και το κοινό που ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την βαθιά ανθρώπινη, γεωγραφική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Βενεζουέλας.

[new_royalslider id=”114″]


Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2017, από τις 9:00 μέχρι τις 17:00, Δευτέρα με Παρασκευή. 

Πολιτιστικός χώρος “Francisco de Miranda”, Χάρητος 6, Κολωνάκι