Οινοποσία

Το τσίπουρο της Αυστραλίας (video)

Στην Αυστραλία οι διαφορετικοί πολιτισμοί και καταγωγές είναι ένα πανέμορφο ψηφιδωτό που το συνθέτουν άνθρωποι και κουλτούρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μακρά είναι και η παράδοση των σπιτικών αποσταγμάτων, και είναι απολύτως λογικό:

Τους τελευταίους δύο αιώνες εδώ άνθρωποι με καταγωγή απ΄όπου μπορεί να σκεφθεί ο νους, εργάστηκαν σκληρά, πολύ σκληρά, σε μια χώρα που τα φυσικά της χαρακτηριστικά δεν την έκαναν ακριβώς…φιλόξενη.

Η καταφυγή στο σπιτικό αλκοόλ ήταν η «ξεκούραση του πολεμιστή» και ταυτόχρονα δήλωση ταυτότητας καταγωγής.

Κάθε διαφορετική εθνότητα, επιδείκνυε με περηφάνια τα αποστάγματα του τόπου καταγωγής, είτε ήταν το σπιτικό ουίσκι για σκωτσέζους και ιρλανδούς, είτε η βότκα για τους ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης, είτε το τσίπουρο ή η ρακί για τους Έλληνες.

Ο Ελληνισμός έχει το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της σημερινής Αυστραλίας και οι χιλιάδες μετανάστες της πρώτης γενιάς, εδώ και δεκαετίες κάνουν τα δικά τους αποστάγματα, όπως τα είχαν μάθει στον τόπο καταγωγής τους.

Είχα τη χαρά να μετάσχω σε καζάνι παλιού μετανάστη από τη δεκαετία του ’50, ο οποίος ανελλιπώς από τότε μέχρι σήμερα κάνει το δικό του τσίπουρο.

Οι ιστορίες, άπειρες και μαγευτικές, όσες και οι σταγόνες του αποστάγματος στο αυτοσχέδιο καζάνι.

Η διαδικασία απαιτεί πολλά, από την επιλογή των σταφυλιών, το «σπάσιμο» των τσαμπιών, την ωρίμανση, και τελικά το βράσιμο σε αυτοσχέδια καζάνια-πατέντες, «καμουφλαρισμένα» σε υπόγεια γκαράζ σπιτιών που μετατρέπονται για λίγες ημέρες σε σπιτικά αποστακτήρια.

Στιγμές μοναδικές, από Έλληνες προερχόμενους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι ρίζωσαν, εργάστηκαν, μόχθησαν, δημιούργησαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν.

Να σημειώσω κλείνοντας πως εδώ έχω δοκιμάσει αποστάγματα από σταφύλια, μούρα, ντομάτες, ανανά, μπανάνες, πατάτες, μούσμουλα και απ΄ότι μπορεί να φανταστεί κανείς!australia_3

Η μουσική επένδυση είναι Αυστραλιανή αυθεντική κάντρι σε ζωντανή εκτέλεση στη μπυραρία της γειτονιάς που βρέθηκα για το καζάνι, μακριά από την πόλη, στην «άλλη Αυστραλία» για την οποία θα γράψω σε νεώτερη παρουσίαση…

Στην υγειά σας!

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Αλέκος Μάρκελος

Αλέκος Μάρκελος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Είναι ρεπόρτερ-δημοσιογράφος από το 1986. Έχει εργαστεί σε πολλά ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αυστραλία ως ανταποκριτής της ΕΡΤ και ως δημιουργός ντοκιμαντέρ. Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει ξύλο με τα καγκουρό. Πάντα χάνει, βεβαίως.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button