Ήταν όλοι εκεί, στην μποέμικη περιοχή Viertel  της Βρέμης, εκείνη την Κυριακή των Αποκριών παρά το τσουχτερό κρύο.  Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι και μη.

9-1

Το «Σάμπα Καρναβάλι»  της Βρέμης στην βόρεια Γερμανία, δεν είναι από τα ξακουστά της χώρας, αλλά είναι από τα πιο κεφάτα. Δεν συγκαταλέγεται στους τουριστικούς οδηγούς, γιατί απλά δεν είναι ένα εμπορικό Καρναβάλι. Είναι ένα Καρναβάλι που συμμετέχουν πολλές ομάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας από πολλές  πόλεις όπως  το Αμβούργο, το Όλντενμπούργκ, το Μόναχο, την Φρανκφούρτη, το Αννόβερο, το Βερολίνο, την Κολωνία, το Κίελο, το Ντύσσελντορφ κ.α.

Οι καρναβαλιστές γεμίζουν το κέντρο της πόλης και η παρέλαση δεν έχει σαν στόχο την λαμπρή προβολή διεθνώς, όπως για παράδειγμα τα διάσημα Καρναβάλια της Κολωνίας και του Ντύσσελντορφ, αλλά αποτελεί  απλά αφορμή για συνύπαρξη των παρευρισκόμενων με όσον το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή. Αυτό είναι και ο στοχος του από το 1986 που διοργανώνεται ανελειπώς. Αυτό είναι και η γοητεία του.

5

Κάθε χρόνο ορίζεται από την διοργανώτρια  πόλη της Βρέμης ένα θέμα που όμως δεν τηρείται απαρέγκλιτα από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Το φετεινό θέμα ήταν “το σύμπαν”.

Όσοι περιμένουν στο «Σάμπα Καρναβάλι» της  Βρέμης βραζιλιάνες να χορεύουν σάμπα θα απογοητευτούν. Θα αποζημειωθούν όμως από τις φαντασμαγορικές καλλιτεχνικές ομάδες που χορεύουν και αλληλοεπιδρούν με τους θεατές υπό τους ήχους της σάμπα. Το όνομά του το πήρε το Καρναβάλι από τους πρώτους διοργανωτές του που ήταν η «1. Βremer Sambagruppe” .

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ

Φωτογραφίες: Αντελχάιντ Νέμυλλερ (Adelheid Noemuoller)

Ξωτικά, κάθε είδους πλάσματα της φαντασίας, ομάδες διάσωσης του πλανήτη, γαλαξίες, κομήτες, πλανήτες…