Δράσεις

Το ταξίδι της “Σοφίας” στην Ελλάδα: Θεσσαλονίκη Casa Bianca

Λίγο πριν το σούρουπο και το αρχιτεκτονικό στολίδι που φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ξεπροβάλει μπροστά μας…

sofia-1
Φαίδων Καστρής

Casa Bianca*, το πρώτο μουσείο που φιλοξενεί τη “Σοφία” στο μεγάλο ταξίδι της ανά την ελληνική περιφέρεια, μετά την Οικία Κατακουζηνού στην Αθήνα.

Οι άνθρωποί της, η Αλεξία κι η Χαρά μας περιμένουν απο νωρίς για να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη της παράστασης. Μια σύντομη περίηγηση στο χώρο, μια τεχνική πρόβα, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Λεωνίδα Παπαδόπουλου κι όλα είναι έτοιμα για το μονόλογο με τον Φαίδωνα Καστρή που κέρδισε τις εντυπώσεις στην θεατρική Αθήνα, αλλά και το Βραβείο  Ανδρικής Ερμηνείας Κοινού της Athens Voice.sofia-5

sofia-7

sofia-6

Η “Σοφία” εναρμονίζεται τέλεια με το χώρο. Δύο sold out παραστάσεις στην πανέμορφη Casa Bianca με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Κέντρου πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το κοινό να παραληρεί και να αναρωτιέται…”. Πότε θα ξανάρθετε με την παράσταση στη Θεσσαλονίκη”;

Πολύ σύντομα, το μόνο βέβαιο!!!

Τώρα η “Σοφία” ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμη ταξίδι στην άλλη μεριά της Έλλάδας, στην Κέρκυρα με δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Μαρτίου στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης.

Λεωνίδας Παπαδόπουλος-Φαίδων Καστρής
Λεωνίδας Παπαδόπουλος-Φαίδων Καστρής

“ΣΟΦΙΑ”

του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου

Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Δημήτρης Χαλιώτης 

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

 Με την υποστήριξη των www.carnetdevoyage.gr και GG Events Patras

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιερός Καθολικός Ναός Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης

Νικηφόρου Θεοτόκη 97

Σάββατο 3.3.2018 ώρα 21.00

Κυριακή 4.3.2018 ώρα 19.00

 Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: 10 ευρώ

 Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

 ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (μόνο με προπώληση)

 -Στο διαδικτυακό τόπο  ticketbox.gr

-Στα γραφεία της Ticketbox :

Ευγενίου Βουλγάρεως & Μοντσενίγου

Τηλ. 26610 27400

 Ώρες λειτουργίας :

Δευτέρα έως και Σάββατο 09:30-14:30

Τρίτη -Πέμπτη -Παρασκευή 18:00-20:00

 

 *Η Κάζα Μπιάνκα υπήρξε δημιούργημα του  Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι, για λογαριασμό της οικογένειας Φερνάντεζ.

 Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1913 από τον Ντεμπρελή Τζώρτζη Σιαγά, ύστερα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο Ντίνο Φερνάντεζ ήταν γιός του τραπεζίτη Νταβίντ Φερνάντεζ και γνωστός βιομήχανος. Είχε Ιταλική υπηκοότητα ενώ ήταν εξέχων μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Το αρχοντικό ονομάστηκε Casa Bianca από το όνομα της συζύγου του Blanche (Bianca) Meyer. Όπως και πολλά ακόμη από τα πανέμορφα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας, έτσι και αυτό κρύβει δραματικές ανθρώπινες ιστορίες…Το όνομα της οικογένειας Φερνάντεζ έγινε γνωστό γύρω από το ειδύλλιο της κόρης του Ντίνο Φερνάντεζ , της Αλίνε, με τον χριστιανό Σπύρο Αλιμπέρτη ο οποίος ήταν ανθυπολοχαγός της 7ης μεραρχίας του Ελληνικού στρατού. Τελικά και παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, το ζευγάρι διέφυγε μυστικά στην Αθήνα όπου και παντρεύτηκε το 1914 ενώ αργότερα επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη όταν η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Το 1934 η Blanche πέθανε στο Παρίσι. Το 1941 το κτίριο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και ένα τμήμα του χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ιταλού Πρέσβη στην Θεσσαλονίκη. Αργότερα πέρασε στα χέρια των Γερμανών κατακτητών.Ο Ντίνο Φερνάντεζ, μέλη της οικογένειας του και άλλα μέλη Εβραϊκών Οικογενειών επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ιταλία. Δυστυχώς κοντά στο χωριό Μέϊνα δίπλα στην λίμνη Ματζιόρε έγιναν αντιληπτοί από στρατιώτες των SS και εκτελέστηκαν.Ο Σπύρος και η Αλινέ συνέχισαν να κατοικούν στη Κάζα Μπιάνκα έως και το 1965 όπου απεβίωσαν με μικρή διαφορά ο ένας από τον άλλον. Κατά τα έτη 1964 – 1967 στον όροφο του κτιρίου λειτούργησε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.

Το 1976 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ενώ έγιναν πολλές προσπάθειες για τον αποχαρακτηρισμό και την κατεδάφιση του. Το 1990 ύστερα από πολλές περιπέτειες η Casa Bianca περιήλθε στον Δήμο Θεσσαλονίκης  και σήμερα στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ύστερα από την μεταφορά της από την  Βίλα Μορντώχ.

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button