City StoriesΕλλάδα

Κουδουναραίοι στην Ομόνοια

Σαν βγεις μέρες αποκριάς στο κέντρο της Αθήνας, μην περιμένεις να δεις μπουλούκια από μεταμφιεσμένους, που απαντούσες στα νιάτα σου με τα πλαστικά γκλομπ στο ένα χέρι και τα σπρέι στο άλλο. Αυτές οι μέρες δεν έχουν γυρισμό…

Βόλτα όμως συνεχίζεις να κάνεις και ότι ήθελε προκύψει…

koudounoforoi-11

Ώρα 19.00 μμ. Πλατεία Κοτζιά καμιά 50 άτομα μαζεμένα σε κλοιό…  Π λησιάζεις γιατί ακούς μπρος στο μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας …κουδούνες και βλέπεις κέρατα κριαριών να δονούνται και κλαδιά ελιάς να «πηγαίνουν και να ‘ρχονται» .

Οι τραγόμορφοι κουδουναραίοι του Διστόμου με τα κουδούνια τους που ήρθαν να τριγυρίσουν στο κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια- Αθηνάς- Αιόλου- Αγ. Ειρήνη- πλ. Ψυρρή)

koudounoforoi-7

Λίγα λόγια για το έθιμο…

Τραγόμορφους Κουδουναραίους με τις προβιές, να τριγυρίζουν τα στενά και τα σοκάκια των χωριών, χτυπώντας τα κουδούνια τους και τραγουδώντας τα σατυρικά τους τραγούδια συναντάμε στο Δίστομο, σε κάποια νησιά, στην Θράκη και σε μερικά χωριά της Μακεδονίας.

Θεωρείται πιθανό, οι κουδουναραίοι του Διστόμου να προέρχονται από Θρακικά φύλα, που εγκαταστάθηκαν στον χώρο και μαζί και οι Ορφικές Μυσταγωγίες τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχονται από τις τελετουργίες των αρχαίων Αμβρυσσέων, που μαζί με τους Κώρυκες οργάνωναν πάνω από τους Δελφούς βακχικές λατρείες προς τιμήν του θεού Πάνα. Τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν στο Κωρύκειο άντρο, το οποίο βρίσκεται στον Παρνασσό.

Τα κουδούνια που ζώνουν οι κουδουναραίοι γύρω από τη μέση είναι κόμπορες, κουδούνες, κύπρια, πάφλα, και ενώ φορούν προβιές κατσικιών η κριαριών. Στο χέρι κρατούν ραβδί που στην κορυφή του είναι δεμένο ένα κλωνάρι ελιάς, απομεινάρι του αρχαίου θυρσού και συμβολισμός της πλούσιας καρποφορίας, ενώ τα πρόσωπα καλύπτονται από ζωώδες δέρμα ή από στάχτη.

Κατά το έθιμο κουδουναραίοι εμφανίζονται στο νεκροταφείο του τόπου και αρχίζουν να βροντούν τα κουδούνια τους για να σημάνουν την ανάσταση της φύσης. Χορεύουν και τραγουδούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα:

«Καλώς τη την Σαρακοστή με σκόρδα με μαρούλια, Καλώς τα και τα ξώλαμπρα με γέλια και τραγούδια».

Καλά Κούλουμα το λοιπόν …

koudounoforoi-6

Βάσω Κακαβιά

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Επικοινωνία Σχεδιασμός-Στρατηγική Διαφήμισης & Βασικές Αρχές Τραπεζικών Συναλλαγών. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε για δύο χρόνια σε δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε και μεγάλο εκδοτικό οίκου περιοδικού τύπου. Στην συνέχεια απασχολήθηκε στο οικονομικό τμήμα της δημόσιας οργάνωσης για τη δημιουργία δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος η κύρια ασχολία των τελευταίων είκοσι δύο ετών ήταν σε χρηματιστηριακή εταιρεία και μέχρι σήμερα σε γνωστό πιστωτικό ίδρυμα. Τι γυρεύω εδώ; Φωτογράφος και λάτρης των «ταξιδιών» και της καταγραφής τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button