Travel StoriesΕλλάδα

Ταξιδεύοντας στο χρόνο…

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στη γενέτειρα μου, τη Σκήτη, μέσα από τα πρόσωπα των ηλικιωμένων του χωριού.

Μια βουτιά στο συναίσθημα και στην αθωότητα των παιδικών μου χρόνων. Ίσως έτσι, υποσυνείδητα, να ήθελα να “επικοινωνήσω” με τον παππού και την γιαγιά μου. Ίσως ακόμα, γιατί οι λίγοι στην ζωή γέροντες που με θυμούνται κάθε φορά που βρισκόμαστε, μου διηγούνται ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν οι δικοί μου παππούδες.

Ξεκίνησα να τους αναζητώ και να τους φωτογραφίζω από τo καλοκαίρι του 2016. Οχι ! Μη φανταστείτε ότι αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες κι έτσι μου πήρε δυο καλοκαίρια  για να τους φωτογραφήσω. Ο μόνος λόγος είναι ότι, δυστυχώς, ζω μακριά κι έτσι ήμουν αναγκασμένος να τρέξω το “project” στα μικρά σχετικά διαστήματα που πήγαινα στο χωριό.

Ο μεγάλος εχθρός για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ο χρόνος που αλλάζει τους κανόνες από μόνος του χωρίς να ρωτάει κανέναν. Αποφάσισα  να βγάλω στον “αέρα” το θέμα γιατί  ο κύκλος της ζωής έκλεισε για ορισμένους και κοντεύει να κλείσει και για τους υπόλοιπους.

Μέσα από τα θολά βλέμματα τους, τα ροζιασμένα χέρια τους, αλλά και το ευγενικό και πρόσχαρο χαμόγελο τους, βλέπω μόνο τα ανθισμένα περιβόλια, τα γεμάτα καρπούς δένδρα, το χωρίς σταματημό τρέξιμο των πιτσιρικάδων του χωριού στα καλντερίμια του.Το πανηγύρι στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη με την πλατεία να βουλιάζει από κόσμο και να “βομβαρδίζεται” από πολλές μουσικές ταυτόχρονα.

Τους βλέπω όλους να ξαποσταίνουν στην σκιά του τεράστιου πλάτανου. Να δροσίζονται με το γάργαρο και πεντακάθαρο νερό της Μπουρμπουλιθρας, της πηγής που πλέον υδροδοτεί όλη την περιοχή.

Ο μπάρμπα Μήτσος, εκατό χρονών, δεν εννοούσε να μ’ αφήσει να φύγω από το κονάκι του. Η μια ιστορία πίσω από την άλλη. Λες και ζούσε μαζί μου και για όση ώρα ήμουν εκεί, για μια δεύτερη φορά και πάλι τη ζωή του από την αρχή.

Κοτσονάτος, διαυγής με δυνάμεις που δεν τον εγκατέλειψαν ακόμα, και με την βοήθεια του μπαστουνιού του με συνόδεψε μέχρι την πλατεία του χωριού ”έτσι για να έχεις παρέα ρε παλικάρι”. Επέμενε δε να με πληρώσει για την φωτογράφιση ! ‘Ελα γιε μου πάρε 10 ευρώ να πιεις μια μπύρα. Επαγγελματίας είσαι  απ΄ αυτό ζεις”. Ήθος και αξιοπρέπεια  καθώς επίσης σεβασμός (σπάνιος) σ΄ αυτό που παράγω.

Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς για το φορτισμένο από πλούσια συναισθήματα ταξίδι που μου χάρισαν. Ανεκτίμητο.

Αν έχω, που σίγουρα έχω, ξεχάσει -θέλω να πιστεύω λίγους- από τους παππούδες και γιαγιάδες θέλω να τους ζητήσω συγνώμη. Δεν έγινε εσκεμμένα.

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Στέλιος Ματσάγγος

Στέλιος Ματσάγγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Λαρισης και μεγάλωσε στην Θες/νικη όπου και τέλειωσε την μέση εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Γαλλία για σπουδές (πανεπ.Grenoble και Paris VIII). Μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα σαν φωτορεπόρτερ. Από το 1992 εως και το 2007 δούλεψε σαν freelancer ,συνεργάτης πολλών και διαφορετικών έντυπων (εφημερίδες και περιοδικά). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας Real News. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ από το ΄92. Συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς επίσης και με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο ξεκίνημα τους και τους ακολούθησε σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις (3) προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Με την φωτογραφική ομάδα phasma2, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με θέμα την κρίση στο διεθνές φεστιβάλ του Sarajevo το 2014 με την όποια πήρε και το 1ο βραβείο. Έχει στο ενεργητικό του δυο εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Ταξιδέψε σε πολλά μέρη του κόσμου για κάλυψη δημοσιογραφικών θεμάτων και όχι μόνο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button