Travel StoriesΚόσμος

Στο χωριό του Σερ Γουίλιαμ

Υπέροχη αγγλική εξοχή, σπίτια που ξεπήδησαν από την Ελισαβετιανή Εποχή και ο Γουίλιαμ Σέξπιρ.

Αυτά σκέφτηκα κι εγώ και μπήκα πρωί πρωί σε ένα πούλμαν, φεύγοντας για λίγο από το Λονδίνο, ξέροντας πως θα υποστώ για ώρες το μπλα μπλα της πιο ενοχλητικής ξεναγού όλων των εποχών που μιλούσε επί ώρες για τα «μουσχάρια» που βοσκούν στα βρετανικά λιβάδια.

Στο δρόμο των …μουσχαριών, εγώ απλά σκεφτόμουν πως θα πήγαινα στο χωριό που γέννησε τον, για πολλούς σημαντικότερο δραματουργό παγκοσμίως και παρόλο που για μένα αυτός είναι ο Ευριπίδης κι όχι ο Σέξπιρ, ήθελα ανέκαθεν να πάω στη διάσημη πατρίδα του σερ Γουίλιαμ.

Είχα προβλέψει να πάρω μαζί μου ένα βιβλίο με τα ερωτικά σονέτα του, αλλά τελικά βρέθηκα να κοιτώ από το παράθυρο την διαδρομή, προσπαθώντας να μην ακούω τις λέξεις που έβγαιναν σαν ριπές από το μικρόφωνο.

strattforf_1

Και επιτέλους φτάσαμε κάποια στιγμή κι εγώ έφυγα από την άλλη μεριά από εκεί που είχε συγκεντρωθεί το υπόλοιπο γκρουπ, θέλοντας να δω και να περιεργαστώ μόνη μου το σπίτι του κι ας μη μάθαινα ποτέ τις συνταρακτικές λεπτομέρειες από τις σημειώσεις της ξεναγού.

Ο Σέξπιρ γεννήθηκε στο χωριό Στράτφορντ-απόν-Έιβον (ή απλά Στράτφορντ) το 1564. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης παραμένει έως σήμερα άγνωστη. Η μόνη γνωστή πληροφορία που υπάρχει σχετικά είναι πως η βάπτισή του έγινε στις 26 Απριλίου, όπως καταγράφεται στα μητρώα εκκλησίας του Στράτφορντ. Παραδοσιακά έχει επικρατήσει να θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης του Σέξπιρ η 23η Απριλίου, ημέρα του Αγίου Γεωργίου Η ημερομηνία αυτή, η οποία προέρχεται από μία λανθασμένη εκτίμηση ενός μελετητή του 18ου αιώνα, ήρθε κουτί στους βιογράφους δεδομένου ότι ο Σέξπιρ πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Το Στράφορντ έχει φυσικά σφραγιστεί ανεξίτηλα από την ιστορία του πιο διάσημου κατοίκου του.

Εκεί, εκτός από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Σέξπιρ, υπάρχει το αγρόκτημα όπου ζούσε η Αν Χαθαγουέι, προτού τον παντρευτεί και η εκκλησία όπου ενταφιάστηκε το ζεύγος.

strattford_4

Ένα σπίτι σαν να βγήκε από τα έργα του. Τακτοποιημένο άψογα φυσικά και χωρίς να λείπει και η τουριστική ατραξιόν με ηθοποιούς που κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας και απήγγειλαν μονολόγους από τις μεγάλες δημιουργίες του, με τρόπο διακριτικό και καθόλου φολκλόρ.

Σ΄αυτό το σπίτι ο Σαίξπηρ έζησε τα παιδικά του χρόνια, και πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια γάμου με την Αν Χάθαγουεϊ. Και φυσικά άφησε τα ίχνη του. Στα δωμάτια, στα αντικείμενα, στο μικρό κήπο.

Με το ζόρι ξεμάκρυνα. Και βέβαια μοιραία έκανα τη σύγκριση με τα σπίτια των δικών μας συγγραφέων στην Ελλάδα. Αυτά τα ελάχιστα που υπάρχουν, τέλος πάντων.

strattford_2

Σε μια παμπ απόλαυσα μια τεράστια αγγλική μπύρα. Έπιασε να βρέχει και τα σονέτα επιτέλους βρήκαν τη θέση τους στο τραπέζι.

Η σάρκα μου η νωθρή, σκέψη αν γινόταν,
η απόσταση για ’με δε θα μετρούσε,
αφού, παρά τ’ όποιο κενό θα ’ρχόταν,
όσο μακριά κι αν ήταν, εκεί που ’σαι.
Τι κι αν πατούσα τότ’ εγώ στα ξένα,
μακριά ’πό σένα, αφού πετάει η σκέψη
από στεριές και πέλαγ’ αφρισμένα,
κι όπου θελήσει, εκεί θα ταξιδέψει;
Στη σκέψη, αχ, πως δεν είμαι σκέψη σβήνω,
που φεύγεις και να τρέξω δε μπορώ,
και καρτερώ, όπως είμαι, μες στο θρήνο,
μια μάζα σκέτο χώμα και νερό.
Άλλο από δάκρυα, ετούτα τα στοιχεία
δε δίνουν, μάρτυρες στη δυστυχία.

Η αγγλική μπύρα, εκτός από μια γλυκιά ζαλάδα, μου έφερε γύρω μου διάφορες μορφές.

strattford_3
strattford_5

Ιούλιετες, Πρόσπεροι, Τρελοί και Σάιλοκ με αποχαιρέτησαν κλείνοντας το μάτι, την ώρα που έπρεπε να ξαναμπώ στο πούλμαν, σε άψογα σεξπιρικά αγγλικά.
INFO:

Shakespeare’s Birthplace

Henley Street

Stratford-upon-Avon

CV37 6QW

Tel: 01789 204016

Email: info@shakespeare.org.uk

Website: www.shakespeare.org.uk

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Ντορίτα Λουκίσσα

Ντορίτα Λουκίσσα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να εργάζεται σε έντυπα, αρχικά καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ. Σύντομα πέρασε στον χώρο των media και ασχολήθηκε με τον θαυμαστό τότε και ελπιδοφόρο ακόμη χώρο της τηλεόρασης, για λογαριασμό εφημερίδων και περιοδικών. Από άποψη δεν εργάστηκε ποτέ στην τηλεόραση, αλλά μόνο στο ραδιόφωνο και συγκεκριμένα του ΣΚΑΙ, την εποχή της άνοιξης της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Με το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας -τελευταία εφημερίδα στην οποία εργάστηκε- αποφάσισε να στραφεί στο διαδίκτυο και να ανακαλύψει την αδιάκοπη δραστηριότητα του ίντερνετ, συνεργαζόμενη με διάφορες ιστοσελίδες. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο των multimedia.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button