Travel StoriesΕλλάδα

Σαγιάδα: Αγκαλιά με τη θάλασσα

Αγαπημένος προορισμός στους Ηπειρώτες -ιδίως τους Θεσπρωτούς-, τους Κερκυραίους, αλλά και τους ξένους που τακτικά περνάνε από εκεί με τα ιστιοφόρα τους, αφού είναι βολικό αραξοβόλι. Μερικοί επιμένουν να το θεωρούν, ήσυχο γραφικό ψαροχώρι. Ίσως είναι, αλλά όχι με την …κανονική έννοια. Αρκετοί ασχολούνται με την αλιεία, αλλά και με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ιχθυοκαλλιέργεια.sagiada1-web

Τα καλοκαίρια, στις ψαροταβέρνες της, δεν βρίσκεις τραπέζι να καθίσεις. Στολίζεται με λουλούδια & πράσινο, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Φρέσκα ψάρια καλομαγειρεμένα, ευγενικοί άνθρωποι, θάλασσα που ταξιδεύει το μάτι μέχρι την Κέρκυρα κι ακόμα παραπέρα, όμορφο λιμανάκι, το “Σκάλωμα”, είναι αρκετά για να σε τραβήξουν εκεί. Οι περισσότεροι, γι’ αυτό πάνε. “Πάμε για φρέσκο ψάρι, στη Σαγιάδα”, λένε στην παρέα τους.

Αλλά η Σαγιάδα, είναι ονειρικός τόπος. Διαθέτει πολλά ιστορικά στοιχεία, αλλά και πολλά άγνωστα. Σίγουρα ένας ιστορικός, λαογραφικός, γεωγραφικός και φωτογραφικός χάρτης, θα έδινε καλύτερα την εικόνα της στον ταξιδιώτη, εικόνα ξεχωριστή, που τη γνωρίζουμε καλύτερα λίγοι και την κρατάμε στην καρδιά μας.

Έχουν περάσει αρκετοί κατακτητές, λόγω της θέσης της στην περιοχή. Πολλοί τη διεκδίκησαν, ή πολέμησαν να την κρατήσουν δική τους. Ήταν η La Bastia των Ενετών, μέχρι να πέσει στα χέρια των Τούρκων. Στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά, γεωγραφικά, μπορείτε να μάθετε από την “πηγή”,  από τον Μιχάλη Πασιάκο. Ο Μιχάλης κατάγεται και ζει στη Σαγιάδα, έχει μελετήσει όσα ανέφερα παραπάνω και είναι ο ιδανικός να σας μεταφέρει στο χώρο και τον χρόνο, με τις γνώσεις και την ιδιαίτερη αφήγησή του, που τρέφεται απ’ την άδολη αγάπη για τον τόπο του.sagiada5-web

Γυρίζοντας την ιστορία, περισσότερο από 100 χρόνια πριν, η Σαγιάδα ήταν αγαπημένος τουριστικός προορισμός κρουαζιέρας για τους Ευρωπαίους της κεντρικής Ευρώπης. Μετά άλλαξαν οι συνήθειες, οι προορισμοί, οι άνθρωποι… Η Σαγιάδα, παρέμεινε όμως πάντα όμορφη, ξεχωριστή.

Η παλιά Σαγιάδα, το πρώτο χωριό, είχε χτιστεί πάνω στην πλαγιά του βουνού, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά οι Γερμανοί την έκαψαν τον Αύγουστο του 1943. Είχε εκπληκτική θέα προς τις εκβολές του Καλαμά και τη θάλασσα, μέχρι το “Σκάλωμα”. Οι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν, μετά απ’ αυτό, κοντά στη θάλασσα, στον κάμπο που διαθέτει και είναι αξιόλογος. Στο παλιό χωριό, στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, γίνεται παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι.

Το τελευταίο διάστημα άρχισαν, παράλληλα, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να ζωντανέψει, από τους επισκέπτες του. Απ’ ότι φαίνεται η προσπάθεια πάει καλά και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί με εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει θεσμός.

Η Σαγιάδα, είναι δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, απέναντι από την Κέρκυρα. Ανήκει, με την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτη”, στο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας. Μπορείτε να την επισκεφθείτε από την Ηγουμενίτσα, τις Φιλιάτες, την Εγνατία οδό, την Αλβανία που είναι δίπλα, ή κι από τη θάλασσα. Αν από Ηγουμενίτσα θέλετε να ταξιδέψετε με καράβι και έχετε χρόνο, θα ήταν μια καλή βόλτα προς τα εκεί. Σε μικρή απόσταση από την Σαγιάδα βρίσκονται οι παραλίες της: Το Στροβίλι και το Κεραμίδι. Αγαπητές, όπως όλες της Θεσπρωτίας.

Πολλά καταλύματα δεν υπάρχουν, αλλά σιγά σιγά δημιουργούνται νέα. Αν δεν βρείτε κάτι εκεί, μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία στην Ηγουμενίτσα ή στις Φιλιάτες.

Για την παλιά Σαγιάδα, θα κάνω ξεχωριστό αφιέρωμα. Θα την φωτογραφίσω από άκρη σε άκρη, θα μιλήσω με τον Μιχάλη Πασιάκο για την ιστορία της και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Αν είσαστε Θεσπρωτία ή Ήπειρο τον Ιούλιο και έχετε τη δυνατότητα και το χρόνο θα αποζημιωθείτε ευχάριστα στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στο παλιό χωριό.

sagiada17-web

INFO:

Δήμος Φιλιατών Θεσπρωτίας – ‘Ηπειρος

Ελ. Βενιζέλου 8, Τ.Κ. 46300

e-mail:info@filiates.gr
Τηλ.:  +30 26643 60100, +30 26640 22213
Fax: +30 26640 22989

ΚΕΠ Σαγιάδας

Ασπροκλήσσι, Φιλιάτες, Τ.Κ. 463 00

Τηλ.: +30 26640 51924

Fax: + 30 26640 51923

E-mail: d.sagiadas@kep.gov.gr

Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών

Φιλιάτες, Τ.Κ. 463 00

Τηλ.: +30 26640 22204, +30 26640 22205, +30 26640 20122

E-mail: info@gnfiliaton.gr

Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών

Εθνικής Αντιστάσεως 148, Τ.Κ. 463 00

Τηλ.: +30 26640 22393

Fax: +30 26640 22393

ΚΤΕΛ Φιλιατών

Φιλιάτες, Τ.Κ. 463 00

Τηλ.: +30 26640 22209

Λιμενικός Σταθμός Σαγιάδας

Σαγιάδα, Τ.Κ. 463 00 Φιλιάτες

Τηλ.: +30 26640 51915, Fax: +30 26640 51916

sagiada14-web

sagiada13-web

sagiada10-web

sagiada7-web

sagiada4-web

sagiada3-web

sagiada2-web

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Γιάννης Βέλλης

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button