Το Πράσινο Ακρωτήρι είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται γύρω στα 500 χλ. από τις Β.Δ. ακτές της Αφρικής.

Οι Πορτογάλοι το αποίκισαν το 1456 και απελευθερώθηκε το 1974. Εκείνη την εποχή τα νησιά ήταν σχεδόν ακατοίκητα και με τρελή βλάστηση. Στις μέρες μας πλέον τα νησιά κατοικούνται από 40.0000 κατοίκους και δεν έχουν καθόλου βλάστηση. Το μόνο πράσινο που έχει μείνει είναι το όνομα του.

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να το επισκεφτεί.

Οι Πορτογάλοι άποικοι άφησαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους. Μια σφραγίδα ορατή τόσο στους ανθρώπους όσο και στη αρχιτεκτονική, αλλά και τον πολιτισμό. Την εποχή της αποικιοκρατίας τα νησιά έγιναν σταθμός μετεγκατάστασης σκλάβων που μεταφέρονταν από την Αφρική προς την Αμερική.

Η συνεύρεση τους (σαφώς με τις χειρότερες συνθήκες για τους Αφρικανούς σκλάβους) με τους Πορτογάλους αποίκους γέννησε ένα ιδιαίτερο πολιτισμό που είναι παντού εμφανής.

Εκεί που το πάντρεμα αυτό έχει θαυμάσια αποτελέσματα είναι φυσικά η μουσική. Με στοιχεία δυτικοευρωπαϊκά, φάντος, αλλά με την καρδιά και το βλέμμα στην Αφρική, η μουσική των νησιών γέννησε και εξακολουθεί να γεννάει ρεύματα μουσικά και καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς.

Για τους επίδοξους επισκέπτες καλό είναι να προγραμματίσουν εκ των πρότερων τις όποιες μετακινήσεις τους από νησί σε νησί κι αυτό γιατί οι ακτοπλοϊκές γραμμές δεν είναι πολύ αξιόπιστες και η μέγιστη πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού μετακινείται με τις αεροπορικές γραμμές. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος μεταφοράς την τελευταία στιγμή.