Travel StoriesΚόσμος

Αλάσκα: Το “Κυνήγι” των Φαλαινών

Ένα ταξίδι τόσο ιδιαίτερο, όσο στην μακρινή Αλάσκα, δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει και περιπέτεια…

Βρεθήκαμε αρκετά ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι του Τζούνο  στην Αλάσκα σε μια προσπάθειά μας να δούμε φάλαινες. Πάρα την πολύωρη αναμονή στο κατάστρωμα ενός πλοιάριου, τη χαμηλή θερμοκρασία και την υγρασία που τρυπούσε τα χέρια και το κορμί μας, στην προσπάθεια να αποθανατίσουμε την στιγμή που θα βγει το κήτος έξω από το νερό και τις προσπάθειες του καπετάνιου να  εντοπίσει τις φάλαινες, μέσω ενός συστήματος σόναρ, που με την εκπομπή ήχου σε χαμηλή συχνότητα ανιχνεύει τις περιοχές όπου κινούνται οι φάλαινες και τα δελφίνια, οι φαλαινίτσες δεν μας έκαναν την χάρη να βγουν ολόκληρες έξω από το νερό, όπως θα θέλαμε!!!

Βρεθήκαμε ωστόσο σε ένα καταπληκτικό ομιχλώδες τοπίο, στα  παγωμένα νερά της Αλάσκα και αυτό το λίγο που είδαμε ήταν συγκλονιστικό…

Η φάλαινα είναι θηλαστικό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δελφίνι, στα κητώδη. Όπως όλα τα θηλαστικά, οι φάλαινες αναπνέουν με πνεύμονες (γι’ αυτό και υποχρεώνονται να ανεβούν στην επιφάνεια του νερού, για να αναπνεύσουν), είναι ζώα θερμόαιμα, θηλάζουν τα μικρά τους και έχουν (αν και πολύ λίγο) τρίχωμα. Το κεφάλι του ζώου δεν ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα και είναι μεγάλο. Στο τεράστιο στόμα της δεν έχει δόντια. Στο πάνω μέρος του κεφαλιού έχει ρουθούνια. Όταν αναδύονται στην επιφάνεια, οι φάλαινες εκκενώνουν τον αέρα που είχαν στους πνεύμονες με πίεση. Για το λόγο αυτό σχηματίζουν πίδακα. Το νερό εκτοξεύεται από μια οπή στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους (από δύο οπές στις φάλαινες με μπαλένες). Τα μπροστινά τους άκρα έχουν μετατραπεί σε πτερύγια του θώρακα, ενώ τα πίσω άκρα λειτουργούν σαν πτερύγια για την ουρά. Το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα λεπτό και προστατεύεται από ένα στρώμα λίπους, το οποίο εκτός των άλλων λειτουργεί και ως αποθήκη ενέργειας. Το γάλα του ζώου περιέχει επίσης λίπος (με περιεκτικότητα περίπου 50%) και η καρδιά τους είναι τετράχωρη.

Η ηλικία τους μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χρόνια. Επιπλέον, έχει βρεθεί φάλαινα, η ηλικία της οποίας υπολογίστηκε στα 211 χρόνια και θεωρείται το γηραιότερο θηλαστικό.

Αν  βρεθείτε στην Αλάσκα μην παραλείψετε να πάτε για ένα Whale Watch Alaska κι επειδή υποσχέθηκα στα ευγενικά  παιδιά Λουκ και Έμμα  που μας έδωσαν πολλές πληροφορίες και μας περιποιήθηκαν κατά την διάρκεια της περιήγησης, δίνοντας μας νερό και snacks, όχι  ένα άλλα και δυο και τρία, μην σας πω και δέκα, άλλα και για τις προσπάθειες του καπετάνιου Ντερκ για ένα τέλειο ταξίδι μέσα στην ομίχλη, ότι δεν θα παραλείψω να γράψω δυο καλά λόγια για όλο αυτό, σας δίνω την διεύθυνσή τους για να τους βρείτε και εσείς όταν φτάσετε μέχρι εκεί και να είσαστε σίγουροι δεν θα το μετανιώσετε (Juneau Whale Watch/ 323 Martin Way, Τζούνο, AK 99801-1377/τηλ.+1 844-494-2537).

Για περισσότερα ταξίδια του  Trips and Dreams  ακολουθήστε μας σε Facebook και instagram.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Μαρία Τσιλίκη

Mαρία Τσιλίκη

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Γεννήθηκα και μένω μόνιμα στην Λάρισα, με μικρές διακοπές διαμονής σ άλλες πόλεις λόγω των σπουδών μου στα οικονομικά και των μεταθέσεων λόγω δουλειάς. Εργάστηκα μέχρι το 2010 στην Εμπορική Τράπεζα και τώρα είμαι συνταξιούχος τραπεζικός. Αγαπώ τα ταξίδια, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου με μια βαλίτσα και μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου. Ήμουν για χρόνια μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας και έχω πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Εκτός από τα ταξίδια και την φωτογραφία, λατρεύω το καλό φαγητό, τις ταινίες και την μουσική. Όλα αυτά τα χρόνια των περιηγήσεων μου στο κόσμο γέμισα με ωραίες εικόνες, ήχους και γεύσεις και τώρα ήρθε η ώρα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button