Travel StoriesΚόσμος

Air vintage rally: Προπολεμικά δικινητήρια “Πέρα από την Αφρική”

Είναι εκείνη η σκιά που όταν κατεβαίνει χαμηλά κάνει τις ζέβρες να τρομάζουν. Μπερδεύονται με τους νεροβούβαλους και χάνονται εκεί που τα δένδρα διαλύουν τις σκιές.

Το πορτοκαλί δικινητήριο, φάνηκε μακριά.

Ενας ΄Αγγλος κυνηγός σαφάρι έρχεται στην Κένυα, για να συναντήσει τη μοίρα του…
…η μοίρα του, μια Δανέζα συγγραφέας (Κάρεν Μπλίξεν) που βρίσκει τον εαυτό της ανάμεσα σε ποικιλίες καφέ στη Μαύρη Ήπειρο. Στο πρόσωπο του ο μεγάλος έρωτας.

Με το μικρό αεροπλάνο θα φλερτάρουν στους αιθέρες και θα πετάξουν μαζί πάνω από τις ανατολικές ακτές για να διαβάσουν ποιήματα στην ανοιχτωσιά του Ινδικού ωκεανού. Το ίδιο αεροπλάνο είναι που θα σκοτώσει μετά από λίγο το όνειρο, όταν θα “πάρει” μακριά τον έναν απ τους δυο.

«Πέρα από την Αφρική» λοιπόν και το ταξίδι του δικινητήριου που πήρε μέρος πριν 31 χρόνια στην οσκαρική ταινία (1985) του Σίντνει Πόλακ, με την Μέριλ Στριπ και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα επαναληφθεί για μια ακόμη φορά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το αεροπλανάκι θα ξαναπετάξει πάνω από τα ίδια μέρη, αυτή τη φορά με μεγάλη “συντροφιά”.

Ένα ιδιαίτερο ταξίδι ρετρό αεροπλάνων ξεκινά σήμερα 12 Νοέμβρη από τη Σητεία της Κρήτης, με τελικό προορισμό τη Νότια Αφρική και θα διαρκέσει 5 εβδομάδες.

var5

Δώδεκα αεροπλάνα αντίκες που κατασκευάστηκαν πριν το 1940 θα πραγματοποιήσουν το πρωτότυπο «Vintage Air Rally» με ονομασία «Crete to Cape» έχοντας ως σημείο εκκίνησης το ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο της Σητείας (JSH) και τελικό προορισμό το Κέιπ Τάουν.

Τα πληρώματα που θα λάβουν μέρος και θα διανύσουν συνολικά 8.000 μίλια προέρχονται από τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Μποτσουάνα. Για την υποστήριξή τους αλλά και για την κινηματογράφηση του ταξιδιού θα υπάρχουν επιπλέον 2 ελικόπτερα και 8 σύγχρονα μικρά αεροπλάνα, κυρίως Τσέσνα.

Τα αεροσκάφη αντίκες θα πετάξουν πάνω από τον Νείλο, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Ζανζιβάρη και την Ζιμπάμπουε, για να φτάσουν μετά από 35 περίπου ημέρες, με ενδιάμεσες στάσεις για ανεφοδιασμό, στο σημείο τερματισμού τους απέραντους αμπελώνες του Κέιπ Τάουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά δικινητήρια θα διανύσουν μία τέτοια μεγάλη απόσταση, ενώ θα είναι και η πρώτη ομάδα που έχει αποκτήσει άδεια για να προσγειωθεί στις αρχαίες πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, εδώ και 50 χρόνια.var3

Info του ταξιδιού:
-Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι από Αμερικανούς και Βέλγους που ανέλαβαν και την συνολική διοργάνωση.
-Τα περισσότερα αεροπλάνα ανήκουν σε συλλέκτες που τα οδηγούν οι ίδιοι και παίρνουν μέρος στο ταξίδι.
-Οι τύποι τους είναι: Travel Air, Tiger Moth, Boeing Stearman, Bücker Jungmann, Stampe, Antonov και WACO.
-Τα περισσότερα δικινητήρια μεταφέρθηκαν από Αμερική και Ευρώπη στην Ελλάδα, μέσα σε κοντέινερς.
-Το βρετανικό δίκτυο BBC έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα προβολής των βίντεο που θα γυριστούν στη διάρκεια του ταξιδιού, για την παραγωγή ντοκιμαντέρ.
-Την διοργάνωση επί ελληνικού εδάφους έχει αναλάβει το πρακτορείο ταξιδίων Cosmorama.
-Ο επόμενος στόχος των βασικών διοργανωτών είναι τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσουν από Λονδίνο και να φτάσουν Σίδνει.

var4

Το “Carnet de voyage” θα παρακολουθεί από σήμερα την διαδρομή των vintage αεροπλάνων μέσα από εικόνες και βίντεο που θα καταγράφουν την πορεία των πληρωμάτων.

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button