City StoriesFeaturedΕλλάδα

Λεωνίδιο: Οι ιδιαίτερες πόρτες της τσακώνικης πολιτείας

Το Λεωνίδιο είναι η  πόρτα της Τσακωνιάς στη Πελοπόννησο. Οι Τσάκωνες είναι μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, τα μέλη της οποίας μιλούν μία ξεχωριστή νεοελληνική διάλεκτο, την Τσακωνική. Είναι εγκατεστημένοι στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Κυνουρία, που αποτελεί επαρχία του δήμου Αρκαδίας.

Η περιοχή εξάπλωσής τους καλύπτει ένα τμήμα των ορεινών όγκων του Πάρνωνα και των κοντινών ακτών του Αργολικού κόλπου. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για μυθολογία και ιστορία της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους. Από τους προγόνους Σπαρτιάτες που δάνεισαν τη καταγωγή της τσακώνικης ντοπιολαλιάς μέχρι την επανάσταση του ΄21 και τον εμφύλιο, μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Η ζεστή μέρα του καλοκαιριού όχι απλά δεν με απέτρεψε αλλά μου επέβαλε κιόλας, μια μεσημεριανή αλλά και απογευματινή βόλτα στο Λεωνίδιο.

Λιγοστός κόσμος στους δρόμους και οι ντόπιοι κλεισμένοι στα σπίτια τους και ζαλισμένοι από μια ζηλευτή μεσημεριανή ραστώνη περίμεναν να πέσει ο ήλιος και να περάσει σχεδόν το απόγευμα για να ξεμυτίσουν. Ανθρώπινη δραστηριότητα λιγοστή, σχεδόν καθόλου, αλλά η φωτογραφική μου όρεξη ακόρεστη.

Και τώρα; Δεν είχα το “μεγάλο” θέμα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η πρώτη συλλογή μου χωρίς πρωτογενή ανθρώπινη παρουσία αλλά με γεωμετρική διαδρομή και παρέα. Παρέα οι πόρτες της κωμόπολης σε αρκετές παραλλαγές χρωμάτων,  σχεδίων και κατασκευών, σπιτιών, αυλών , κατοικιών ή δημόσιων χώρων. Κλειστές ή μισάνοιχτες, εξώπορτες ή  αυλόπορτες, ξύλινες ή σιδερένιες, μονόχρωμες ή πολύχρωμες, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή εμπορικά καταστήματα, απρόσωπες ή χαμογελαστές, μοναχικές ή με λουλουδοπαρέα…

Ένα σιωπηλό βασίλειο με σπάνιες φωνές και λιγοστά λόγια να ακούγονται από μέσα…

Πολλές οι ευκαιρίες και οι αφορμές για να κατηφορίσει ένας επισκέπτης στο Λεωνίδιο. Η γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας τον Αύγουστο, τα Πασχαλινά «αερόστατα»  που τα πετούν το βράδυ της Ανάστασης οι ντόπιοι. Το αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου στο Κοκκινόβραχο.  Η γιορτή και το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία εκκλησάκι σε λόφο νότια της πόλης το οποίο γιορτάζει  το καλοκαίρι. Τα παράλια χωριά και τα ορεινά επίσης, ιστορικά μοναστήρια και ο σημαντικός βιότοπος του Πάρνωνα.

Αναζητήστε το Τσακώνικο δημοτικό τραγούδι «Μπιρμπιλομάτα» , Τραγούδι και βιολί ο Δημήτρης Βλάμης ή Ντόλας από το Λεωνίδιο Κυνουρίας.

"Απ' την πόλη -μπι μπιρμπιλομάτα- απ' την πόλη κατεβαίνω, σε περιβολάκι μπαίνω.
Βρίσκω τα δέντρα περίσσα, λεϊμονιές και κυπαρίσσα,
βρίσκω μια μηλιά στη μέση και βεργολογάει να πέσει.
Πάει κι ο κλέφτης να τα κλέψει και πολύ να τα κουρσέψει.
-Κλέφτη, μην κλέβεις τα μήλα τι μαραίνονται τα φύλλα.
Τα 'χει αφέντης μετρημένα κι η κυρά λογαριασμένα."

Στέφανος Χρόνης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εργάζεται ως μαθηματικός σε δημόσιο σχολείο. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Του αρέσει να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει γεγονότα (λαογραφία) σε όλο τον κόσμο. Εκφράζεται μέσω της φωτογραφίας. Πιστεύει ότι η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση του κόσμου. Μπορεί να φέρει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν τι συμβαίνει γύρω τους , προκαλώντας το ενδιαφέρον για τόπους, ανθρώπους και κουλτούρες. Ζει στην Αθήνα, αλλά κυρίως του αρέσει να φωτογραφίζει σε ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Πέντε φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του National Geographic.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button