Πρόσωπα

Καράβια στα πέλαγα του κόσμου (podcast)

Φωτογραφία: Γωγώ Γαλανοπούλου

‘Έχει πέσει πολύ πούσι. Ψιλοβρέχει. Βαστάει ο καιρός που σ΄ενθουσιάζει. Το παπόρι καθώς ξεφόρτωτο κάνει γρήγορο πότζι. Γύρω μας σφυρίζουν, κλαίνε θα μπορούσε να πει κανείς, τα καραβοφάναρα. Τα Coaliers (καρβουνιάρικα πλοία ΣΣ.) περνάν από δίπλα μας, μανουβράρουν και φεύγουν…”
(Ν. Καββαδίας, Γράμματα στην αδελφή του Τζένια και στην Έλγκα)

Ήταν Κυριακή μεσημέρι, ο ήλιος να κάνει τερτίπια, μα να βοηθάει την φωτογράφο να κοντέψει στα καράβια. Να της ανοίγει ρούκουλες και δρόμους, να την θέλει να πλησιάσει.

Ο Τάσος με μια ευγένεια που αρμόζει σε εκείνους που ζούνε το ταξίδι και η Φελίσια, νεαρή αρχιτεκτόνισσα και κόρη (του Τάσου), ήταν αυτοί που μας καλωσόρισαν και ήταν καλωσόρισμα ζεστό, ανθρώπινο, ζωντανό. Ζωντανά και τα σκαριά στους άσπρους τοίχους τους φωτεινούς και απέξω ο ήλιος του χειμώνα να άγετε και να φέρετε κατά το πως εκείνος επιθυμεί.

”Καράβια στα πέλαγα του κόσμου” είναι ο τίτλος της ατομικής εικαστικής έκθεσης του Αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη.
Ο Τάσος Ταστάνης, με σημείο αναφοράς την λογοτεχνική και αγωνιστική πορεία του συνοδοιπόρου και αγαπημένου του αδελφού Άρη Ταστάνη, μετουσιώνει σε καλλιτεχνικές δημιουργίες τις εμπειρίες, τις αγωνίες και τις ευαισθησίες του για την τέχνη, την πολιτική και τη ζωή.
Στα ρουθούνια η αρμύρα της στριμώχνεται με τις αναπνοές. Η θάλασσα. Η θάλασσα δίπλα. Στους τοίχους τα καράβια του Τάσου. Όλα καλοτάξιδα, με ονόματα, ταξίματα και αφιερώσεις, σκουριές, ενθύμια και ομορφιές. Ότι μένει εκεί στον τόπο, ότι περίσσεψε από τους ανθρώπους, όταν έπαψε χρειαζούμενο να ναι Χυνόταν παντού ο ήλιος.

Με πυξίδα το ποίημα του Άρη Ταστάνη «Ονειροπόλοι», ο Τάσος Ταστάνης δημιουργεί τα δικά του «καράβια στα πέλαγα του κόσμου» και τα βάζει να ταξιδεύουν στους στίχους του ποιητή «… όμως εμείς κάθε στιγμή θα ξεκινούμε για μακρινά ταξίδια» στο αέναο ταξίδι και αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

Στην έκθεση ο Τάσος Ταστάνης παρουσιάζει συνθέσεις και δημιουργίες με αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από καρνάγια και θάλασσες, σκουριά, αλμύρα παλιά ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα έρχονται από το χτες που κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς μέσα στη θάλασσα, ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδεύουν στο σήμερα, μαζί με τα δικά μας όνειρα τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.

Ψάχνω να βρω τον λοστρόμο, τον μηχανικό, το τσούρμο. Ο πρώτος που βλέπω είναι ο μαρκόνης, και μυρίζει θάλασσα, μπλε βαθύ όλα, εκείνο του ανοιχτού πελάγου, φτιαγμένος από λέξεις.

”Σιδερωμένο” το ποστάλι με χρώματα ντούκο, σαν εκείνα του ουρανού, άλλο μπλε ετούτο, με χρώματα κοντινά στα νερά της θάλασσας, μπερδεμένα με το φούμο και τον καπνό του μπροστινού φουγάρου.

Καλοτάξιδα να΄ ναι τα καράβια σου…

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button