Travel StoriesΚόσμος

Πριν ο Θεός, Γίνει Θεός… Οι Βάσκοι ήταν ήδη Βάσκοι!

Κάπου στα βόρεια της ιβηρικής χερσονήσου, ανάμεσα στον Ατλαντικό και τα Πυρηναία ή μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, φωλιάζει η Χώρα των Βάσκων.

Δε θέλει πολύ για να καταλάβεις ότι το σημαντικότερο αξιοθέατο στη Χώρα των Βάσκων είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της! Οι Βάσκοι έχουν τη φήμη ανθρώπων κλειστών και επίμονων, αλλά είναι οι ίδιοι αυτοί που εκτιμούν περισσότερο από πολλούς άλλους τις χαρές της ζωής.

Μια στάση στο San Sebastian (Donostia), ίσως την πιο όμορφη πόλη στον ισπανικό βορρά, είναι επιβεβλημένη. Εκεί, ο τρόπος να πάρεις μια γεύση από την τοπική κουλτούρα είναι πιο απλός από οπουδήποτε αλλού: οι Βάσκοι μαζεύονται σε παρέες κάθε ηλικίας και πηγαίνουν από το ένα μπαρ στο άλλο, οπότε δεν έχεις παρά να μπεις ανάμεσά τους!

Το αν η στιγμή είναι κατάλληλη,το καταλαβαίνεις απλά και μόνο βλέποντάς τους να στέκονται όρθιοι, με ένα ποτήρι στο χέρι και ένα μεζέ, παρόντες σε ένα τοπικό… τελετουργικό που επαναλαμβάνεται έως και δύο φορές την ημέρα. Εδώ, οι τοπικοί μεζέδες δε λέγονται tapas, όπως στην Ισπανία, αλλά pintxos και, συνοδευόμενοι από ένα ποτήρι λευκό κρασί, το txikito, ή μια μπύρα, αποτελούν μια παραδοσιακή διαδικασία κοινωνικοποίησης των Βάσκων.

Η εικόνα ίδια, βέβαια, και στο Bilbao (Bilbo), όπως και στις άλλες πόλεις αυτής της Χώρας. Πόλεις παλιές, κατά κανόνα καλά διατηρημένες, που έχουν ενσωματώσει μέσα τους μοντέρνα κτίρια, την ώρα που τα μουσεία δε λείπουν, ώστε να θυμίζουν την ταυτότητα ενός λαού που πάλεψε για να κερδίσει, μόλις το 1979, τη μερική -έστω- αυτονομία του.

Τις όποιες αμφιβολίες μου για την ταυτότητα της συγκεκριμένης γης, τις λύνει η θεματολογία αμέτρητων γκράφιτι, αλλά και η “ευαισθησία” των Βάσκων, που δεν αμελούν να στολίσουν τα σπίτια τους με τη βασκική σημαία. Με λίγα λόγια, παρότι “πατάω” στον ισπανικό βορρά, στην πραγματικότητα μάλλον βρίσκομαι σε αντιισπανικό έδαφος! Πάντως, ο τουρίστας αισθάνεται παντού ευπρόσδεκτος, με το ενδιαφέρον να κερδίζει το ανάγλυφο του βισκαϊκού κόλπου και οι ακτές του Ατλαντικού, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλο έλξης κυρίως για Γάλλους και Ιταλούς.

Οι ντόπιοι μου λένε πως, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν αρχίσει να βλέπουν και Έλληνες ανάμεσα στους άλλους ταξιδιώτες. Οι Βάσκοι είναι όντως μια πραγματικά μυστήρια φυλή! Και μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης! Θεματοφύλακες μιας παράδοσης που χάνεται στο χρόνο, διεκδίκησαν και πέτυχαν την όποια αυτονομία τους, μολονότι, επί Φράνκο, έγινε συστηματική προσπάθεια να αλλοιωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να αφομοιωθούν στο ισπανικό κράτος. Η euskara, η γλώσσα τους, που δεν έχει οποιαδήποτε συγγένεια με καμία
άλλη γνωστή, πλέον είναι αποτυπωμένη παντού ·στις πινακίδες των δρόμων και στις επιγραφές που συναντάει κανείς. Ευτυχώς που δεν έχουν ακόμα χαθεί οι ταμπέλες με λατινικούς χαρακτήρες, αλλιώς τα πράγματα θα ήταν δύσκολα…

Οι ίδιοι οι Βάσκοι, θα λεγες πως είναι κάποιοι ρομαντικοί μέσα σε μια λάθος εποχή! Κι αυτό γιατί κατάφεραν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, την αρχαία γλώσσα τους, τις παραδόσεις και το πάθος τους για την ελευθερία! Τα προηγούμενα χρόνια, η Χώρα των Βάσκων συνδέθηκε με την τυφλή βία και τις ακραίες εθνικιστικές διεκδικήσεις. Όμως, ήταν το μοναδικό ένστικτο επιβίωσής τους αυτό που και πάλι τους κράτησε ζωντανούς και όρθιους! Διότι,όπως λέει ένα ρητό τους: “Πριν ο Θεός γίνει Θεός και οι πέτρες γίνουν πέτρες,οι Βάσκοι ήταν ήδη Βάσκοι!”

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Θάνος Ηλιόπουλος

Θάνος Ηλιόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκα στο Μαρούσι όπου και τελείωσα την μέση εκπαίδευση. Εγκατέλειψα τις σπουδές της Νομικής για να ασχοληθώ με την φωτογραφία. Δουλεύω επαγγελματικά σαν φωτογράφος από το 1992 στο περιοδικό "4 Τροχοι". Μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση είχα την δυνατότητα να ταξιδέψω σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button