Ξεκινήσαμε από Λάρισα και κατεβήκαμε νότια, στον Πειραία, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ενδιάμεσος σταθμός, τα βόρεια προάστια της Αττικής, Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή. Τρία χριστουγεννιάτικα κι ενεργιακά ταξίδια που μιλούν για τη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και όχι μόνο.

Ρούλα Σιλιντζή-Αδριανός Λέκκας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Χριστούγεννα ξανά. Έφτασαν πρόσχαρα και λαμπερά. Στολίστηκε η πόλη μας η Λάρισα από νωρίς, με χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια. Η γέφυρα του Πηνειού, το Πάρκο των Ευχών, οι κεντρικές πλατείες, το Φρούριο. Και δώστου τα εγκαίνια για να ανάψουν τα φώτα του μεγάλου δένδρου στην κεντρική πλατεία της πόλης(την επόμενη ακριβώς νύχτα, έκλεψαν από την φάτνη το θείο Βρέφος-όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι). Κι άλλα εγκαίνια τις επόμενες  μέρες, για το δένδρο στο Φρούριο, όπως και εκδηλώσεις ένα σωρό… Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, bazaar  κ.λ.π.

Όμορφα που είναι όλα αυτά. Ανασύρονται από τη μνήμη για άλλη μια χρονιά οι παιδικές θύμησες, η ξυλόσομπα, τα ψητά κάστανα, τα δώρα, οι στολισμοί, η εκκλησία, το χιόνι, τα γλυκά, η οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω απ τα γιορτινά τραπέζια, χίλια δυο. Τα παιδικά μας χρόνια. λένε, είναι το αρχιτεκτόνημα πάνω στο οποίο δομείται όλη η μετέπειτα ζωή μας…

Τη νυχτερινή φωτοβόλτα στη Χριστουγεννιάτικη Λάρισα, την περιμέναμε πως και πως! Το αρχικό  κίνητρο, πολύ ισχυρό τα τελευταία χρόνια , η φωτογράφηση της στολισμένης πόλης! Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους του κέντρου και χαζεύοντας τα κάθε λογής ολόφωτα στολίδια, ρίχναμε κλεφτές ματιές στους ανθρώπους. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, προχωρούσαν σκυφτοί και αμίλητοι, σχεδόν κατσουφιασμένοι και βιαστικοί. Δεν φαινόταν να τους συνεπαίρνει η γιορτινή ατμόσφαιρα. Εδώ και χρόνια, αναρωτιόμαστε τις μέρες  αυτές, ποιο είναι στ’ αλήθεια  το νόημα των Χριστουγέννων…

Είναι οι φωτισμένοι δρόμοι; Τα λαμπερά στολίδια; Τα πλούσια φαγητά; Τα γλυκά; Οι βόλτες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα; Ότι γυαλίζει και αστράφτει;

Για μια μερίδα ανθρώπων ναι… Τι γίνεται όμως με τους άλλους; Τους φτωχούς, τους ανήμπορους, τους πρόσφυγες, τους κατατρεγμένους; Δεν είναι οξύμωρο, σχεδόν παρανοϊκό να συμβαίνουν στα χρόνια μας τόσα εγκλήματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, να έχει ευτελιστεί τόσο η ζωή, να γυρνάμε στο Μεσαίωνα με ταχύτητα απίστευτη, το άσπρο να γίνεται μαύρο και να μην αντιδρούμε, λες και είμαστε παράλυτοι… Και τέλος πάντων πώς να συμβιβάσουμε τον συνεχή παραλογισμό του είδους μας –ο άνθρωπος είναι το αγριότερο θηρίο επί γης, δεν συμφωνείτε;-  με το πνεύμα των Χριστουγέννων; Που μαγεύει τα μικρά παιδιά, αλλά θα πρεπε να μαγεύει και τους μεγάλους. Που μιλάει για αγάπη, προφορά , θυσία και τόσα άλλα… Και όχι μόνο τις γιορτινές μέρες αλλά κάθε μέρα της μικρής μας ζωής!

Τι να ευχηθούμε λοιπόν, αυτά τα Χριστούγεννα;

Πώς να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες, τις ανθρώπινες αξίες;

Λιγότερο μίσος, λιγότερος θάνατος, λιγότερη φτώχια, λιγότερος πόνος, λιγότερη δυστυχία, λιγότερη εκμετάλλευση!

Κι αν χρειάζεται , ας είναι λιγότερα τα λαμπερά φώτα, λιγότερα τα πλούτη, λιγότερα τα πλαστικά στολίδια, τα δώρα μιας χρήσης…

Θα γινόταν λιγότερος και ο εγωισμός, η αγένεια, η αμετροέπεια, η φαυλότητα, ο αναίτιος θυμός, το μίσος!

Μήπως θα πρεπε να αντιστρέψουμε τη σκέψη μας, τα θέλω μας;

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο!

Χωρίς το ανώφελο ξόδεμα της ζωής…


Βάσω Βασιλαδιώτη

1-dsc_0500-xalandri-plateia

ΑΠΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ… ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους. Στους δρόμους και τις πλατείες της Αττικής που μεταμορφώθηκαν σε παραμυθένιες πολιτείες. Με χιλιάδες λαμπιόνια, χρώματα και μουσικές πασπαλισμένες με μπόλικη αστερόσκονη. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τις μαγικές βόλτες με τα Καρουζέλ, τα ξωτικά, τους ξυλοπόδαρους και τους ζογκλέρ, γεύονται λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκίσματα, στροβιλίζονται στα παγοδρόμια,  διασκεδάζουν με δημιουργικές δραστηριότητες, ανταλλάσσουν δώρα, ευχές και αγκαλιές. Ας ταξιδέψουμε μαζί τους σε αυτό τον μαγικό κόσμο της αγάπης και της χαράς!


Εβίτα Ταμπάκη

1-pireus

ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΕΑΣ: ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ  ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Χριστούγενννα, Πάλι;

Πάλι η  λέξη “υπέρ” σε όλο της το μεγαλείο. Υπέρ-φόρτωση, υπέρ-φαγία, υπέρ- φωτισμοί, υπέρ-κατανάλωση σε όλες τις μορφές, υπέρ-έκθεση ανθρώπων και αντικειμένων, υπέρ-κίνηση, υπέρ- ένταση και με λίγα λόγια η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο. Όλα έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ματαιοδοξία και με το  πολύ.

Όλα; Μάλλον όχι! Κάποια πράγματα δυστυχώς παραμένουν στο λίγο. Πράγματα όπως  η ανθρωπιά, η ανιδιοτελής προσφορά και η αγάπη παραμένουν στο λίγο. Για κάποιους απο εμάς δεν αλλαζει κάτι αυτές τις μέρες. Αρκετοί απο τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας θα παραμείνουν μόνοι και μέσα στις γιορτές, όπως όλο τον χρόνο εξάλλου, άλλοι θα συνεχίσουν να πεινούν, να κρυώνουν και να μένουν στον δρόμο 365 μέρες τον χρόνο, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αυτού του πλανήτη θα συνεχίσει να σκοτώνεται σε ανούσιους πολέμους ή  από ακατανίκητες ασθένειες.

Η διαφορά λοιπόν και για να αποκτήσουν τα Χριστούγεννα αξία – στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον- δεν είναι να κάνεις πράξεις αυτές τις μέρες μόνον. Τα δικά μου Χριστούγεννα θέλουν δουλειά όλο τον χρόνο, για να μπορούμε πραγματικά  να νοιώσουμε την έννοια και την σημασία τους.

Καλές γιορτές!