Travel StoriesΕλλάδα

Τζάντε: Στο ένδοξο κάστρο

…Και αν δεις εκεί ψηλά στις πολεμίστρες …θα δεις να σε κοιτάζουν μορφές…

Κάπως έτσι ένοιωσα στην πρώτη επαφή μου με το κάστρο της πόλης της Ζακύνθου, πριν από πολλά χρόνια. Από τότε κάθε φορά που το επισκέπτομαι νοιώθω το ίδιο δέος και σεβασμό για κάτι που άντεξε χρόνο, σεισμούς και πολιορκίες. Παρόλο που αρκετά από τα κτίσματα κατέρρευσαν, η αίσθηση που έχεις όταν μπαίνεις από την κεντρική πύλη, είναι ότι θα πέσεις επάνω στον ιππότη που σε προσπερνά με το άλογο του, και ότι δίπλα σου περπατάνε Δεσποσύνες μιας άλλης εποχής.

Το ίδιο σοκ παθαίνει κανείς όταν φτάνει στα κτίσματα όπου στεγαζόντουσαν οι φυλακές της παλιάς πόλης του κάστρου, καθώς είναι και από τα ελάχιστα κτίρια που παραμένουν όρθια! Στα αυτιά σου φτάνουν αλυσίδες βαριές και βογγητά από τους τρόφιμους των φυλακών. Στην εκκλησία της Σταύρωσης καθώς και στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο ακούς ψαλμωδίες από την Βυζαντινή περίοδο, ενώ στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιόδου της Αγγλοκρατίας ηχούν οι ιαχές των φιλάθλων.

Είναι τόσο έντονα όλα αυτά που νοιώθει κανείς πως η κεντρική πύλη του κάστρου λειτουργεί σαν ένα μαγικό παράθυρο πίσω στον χρόνο, πίσω στην περίοδο της ακμής του Κάστρου, που όντως φύλαγε την πρωτεύουσα του νησιού.

Η κατασκευή του δεν έχει αρχική χρονολογία, καθώς υπήρχε εκεί από την αρχαιότητα,  στο ίδιο σημείο που ήταν κτισμένη η Ακρόπολη της Ζακύνθου. Κατόπιν οι Ρωμαίοι, οι Ενετοί, οι Άγγλοι ακόμη και τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της κατοχής, όλοι εκμεταλλεύτηκαν την καταπληκτική ορατότητα του σημείου προς ξηρά και θάλασσα, φοβούμενοι πάντα τους …πειρατές κάθε είδους!

Από πάνω του πέρασαν δεινά και πολλά πάθη -φυσικά και ανθρώπινα- και υπάρχει μέχρι σήμερα να προσφέρει τροφή στην φαντασία μας, καθώς το απόκοσμο που προσφέρουν τα χαλάσματα σε συνδυασμό με το γεμάτο πεύκα φυσικό τοπίο και την απόλυτη ησυχία που επικρατεί μακριά από την πολύβουη πόλη, σε ταξιδεύουν.

Ο προμαχώνας Grimani με την απίστευτη θέα καθώς και το οχύρωμα Minotto σε προδιαθέτουν με τα κανόνια τους να νοιώσεις έτοιμος να υπερασπιστείς το κάστρο με την ζωή σου.

Το χαραγμένο στην τρίτη πύλη της εισόδου, λιοντάρι του Αγίου Μάρκου προσδιορίζει την καταγωγή της. Όταν πλέον καταλήφθηκε από τους Άγγλους στεγάστηκαν οι διοικητικές τους υπηρεσίες και οι φυλακές του χρησιμοποιήθηκαν ως μέσον παραδειγματισμού των ανήσυχων ποπολάρων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από την Γκεστάπο για τους ίδιους λόγους.

Σήμερα απομεινάρι πια, εγκαταλελειμμένο από τους ανθρώπους, μπορεί να μην θυμίζει σε πολλά το παρελθόν του, αλλά παραμένει εκεί ψηλά, αγέρωχο και υπερήφανο έτοιμο να υποδεχτεί τους Ιππότες και τις Δεσποσύνες του ξανά…

zamte-14

INFO:

Τηλεφωνικός κώδικας (+30) 2695
Ταχυδρομικός κώδικας 29100

Λιμενικός σταθμός: ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695028117
Αστυνομία: ΑΤ ΠΟΛΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695022100

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Eβίτα Ταμπάκη

Εβίτα Ταμπάκη

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 με καταγωγή από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων στις σχολές Ωμέγα και ακολούθησε τον τουριστικό κλάδο περνώντας στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων το 1991 στην Ρόδο. Μιλάει Αγγλικά , Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με τον τουρισμό προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της , εργαζόμενη στις Κυκλαδικές κρουαζιέρες. Στον χώρο των ξενοδοχείων μπήκε το 1992 δουλεύοντας σε μονάδες όπως το Athenaum Intercontinental και το President hotel στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον χώρο του Yachting στο τμήμα chartering του ομίλου Kiriacoulis Mediterranean Yachting. Από το 1998 εγκαταστάθηκε στο νησί της Ζακύνθου, όπου και δραστηριοποιήθηκε στο ξενοδοχειακό κομμάτι και ιδιαίτερα στα τμήματα υποδοχής και κρατήσεων εώς το 2015. Από το 2016 ασχολείται με τις διεθνείς εταιρείες πρακτόρευσης για τα νησιά Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς μέλος της εταιρείας Mediterranean Travel Services με έδρα την Κρήτη. Έχει επίσης ασχοληθεί με την σκηνογραφία και την ηχοληψία, αλλά την κέρδισε ο τουρισμός και το ταξίδι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button