FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Σκύρος: Ακαταμάχητη και την Άνοιξη

Η Σκύρος βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, σε απόσταση 35 χλμ. στο κέντρο του Αιγαίου. Το σημερινό νησί, ήταν στο παρελθόν δύο νησιά που ενώθηκαν με προσχώσεις. Ο βόρειος ορεινός όγκος, γνωστός ως Μερόη έχει αρκετά πευκοδάση και μοιάζει με τις Σποράδες. Στο νότιο νησί, δεσπόζει το όρος Κόχυλα 792μ. με θαμνώδη βλάστηση, έχει 9 πηγές νερού και μοιάζει με τις Κυκλάδες. Στη δυτική ακτή βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, η Λιναριά, όπου αγκυροβολεί το πλοίο ερχόμενο από Κύμη.

Όμορφο λιμανάκι με μουριές στα πεζοδρόμια, δίπλα στα μαγαζάκια. Στην μία άκρη υπάρχει μικρό Νεώριο, όπου επισκευάζονται ξύλινα σκάφη. Στην άλλη άκρη ψηλά δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου με καταπληκτική θέα στις απέναντι βραχονησίδες.

Η πρωτεύουσα είναι η Σκύρος, αμφιθεατρικά χτισμένη, σε λόφο, που στην κορφή του ήταν η αρχαία ακρόπολη, η έδρα του Λυκομήδη που σκότωσε το Θησέα.

Ακριβώς από κάτω, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού και το μοναστήρι που έχτισε ο Νικηφόρος Φωκάς το 10ο αι. μΧ. Αξίζει η επίσκεψη μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο, δίπλα στην πλατεία Ρούμπερτ Μπρουκ, (όπου υπάρχει άγαλμα προς τιμή του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή, έργο του Μιχαήλ Τόμπρα).

Στην αυλή του μουσείου, υπάρχουν αρχαίοι σαρκοφάγοι, φτιαγμένοι από ασβεστικό ψαμμίτη, το πανάρχαιο οικοδομικό υλικό της Σκύρου.

Το πορώδες αυτό υλικό είναι αριστοτεχνικά κομμένο από τα Πουριά, παραλία, όπου σώζονται τα αρχαία λατομεία που βρίσκονται δίπλα στο υπόσκαφο σε βράχο με σχήμα κύβου, εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Δίπλα σ’ αυτό βρίσκεται άλλο ένα σε σχήμα κύβου, της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ στην απέναντι βραχονησίδα βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Ερμόλαου και δίπλα, οι βραχονησίδες Βρυκολακονήσια.

Ένας όμορφος ανεμόμυλος συνδέει τα Πουριά με τα αρχαία λατομεία και την όμορφη παραλία για μπάνιο, τα Μαγαζιά.

Συνεχίζοντας το περπάτημα στην απέραντη αμμουδιά Σαχάρας, προς τα Μαγαζιά, απολαμβάνεις την ομορφιά ενός μισογκρεμισμένου ανεμόμυλου που καθρεφτίζεται στα νερά της θάλασσας κι από ένα γεφυράκι, χαίρεσαι μια προβλήτα με χρωματιστά ψαροκάικα και ψαράδες να καμαρώνουν για την καλή ψαριά.

Η θέα της χώρας πάντα επιβλητική, μαρτυρά την αίγλη και τον πολιτισμό του τόπου. Ήξερε κι επέλεξε να απολαμβάνει εκεί, την ομορφιά, ο αρχαιολόγος Ανδρόνικος.

Ένα ανηφορικό μαρμαροπλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί πάλι από την παραλία Μαγαζιά, στο ιστορικό λαογραφικό μουσείο Φαλτάιτς που βρίσκεται επίσης, δίπλα στην πλατεία Μπρουκ.

Από κει περπατάς στα ανηφορικά και κατηφορικά δρομάκια, ώσπου να φτάσεις στην όμορφη πλατεία με το δημαρχείο του νησιού, ένα εκκλησάκι και πολλά μαγαζάκια τριγύρω.

Σε ένα μαγαζάκι συναντήσαμε έναν συντηρητή ξυλόγλυπτων, για τα οποία φημίζεται η Σκύρος. Μας μίλησε για το ξυλόγλυπτο σκαμνάκι της Σκύρου, που είναι φτιαγμένο συνήθως από αγριελιά, μουριά, καρυδιά ή μαόνι κ το χόρτο, το “τσιπερι”, που μαζεύεται από βάλτους της Σκύρου, αποξηραίνεται, το στρίβει με περίτεχνο τρόπο και αντέχει 200 χρόνια, ως οργανικό υλικό. Μας είπε για τα ιδιαίτερης ομορφιάς κεραμικά Σκύρου που κοσμούν και τους εξωτερικούς τοίχους σπιτιών και κατασκευάζονται από πηλό Σκύρου.

Μας έδειξε στον τοίχο, τον “μπουλμέ”, όλη την ξύλινη πρόσοψη του εσωτερικού ενός παραδοσιακού σπιτιού, όπου στον “σφα”, το πάνω μέρος κοιμούνται τα μέλη της οικογένειας, ενώ το κάτω αποτελεί την αποθήκη, όπου υπάρχουν τα κιούπια ” βυτίνες”, σκεπασμένα με πιάτα “καστριανά”, συλλεκτικής αξίας.

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Σκύρου όπως μας ανέφερε, με τόση αγάπη για την τέχνη του, έχουν σκοπό να δώσουν στον επισκέπτη το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με βιωματικό τρόπο, τραβώντας τον πάγκο εργασίας μπροστά.

Σε ένα τριήμερο, προλαβαίνουν οι λάτρεις της κολύμβησης να απολαύσουν το μπάνιο τους, στον όμορφο κολπίσκο με τα άσπρα βότσαλα και τη βλάστηση, την Ατσίτσα.

Καθώς και άλλο ένα μπανάκι, μια επόμενη μέρα, σε μία από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες παραλίες της Σκύρου, με καθάρια νερά, την Καλαμίτσα.

Η Σκύρος φημίζεται για μικρόσωμα αλογάκια της, μια από τις αρχαιότερες κ σπάνιες φυλές, με το όνομα: “Equus caballus skyriano”. Συνδέονται με τα άλογα που απεικονίζονται στην πομπή των Παναθηναίων, στη Ζωοφόρο του Παρθενώνα. Όπως λένε, είναι ειδικά για ιπποθεραπεία σε παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή.

Η Σκύρος την άνοιξη διαθέτει ένα απέραντο χρωματιστό χαλί σπάνιας ομορφιάς θάμνων και λουλουδιών. Παντού γλάστρες με όλα τα είδη λουλουδιών. Ένα νησί με χρώματα κι αρώματα!!!

Iωάννα Καρανάσιου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Γεννήθηκα στο Ίλιον Αττικής στις 14/9/1966. Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, 1988. Κάτοχος master of arts in "sociology of gender divisions" του Πανεπιστημίου Essex U.K. 1990. Με μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθήνας το 2005. Έχω εργαστεί ως υποδιευθύντρια σε σχολείο ειδικής αγωγής και διευθύντρια σε σχολείο γενικής αγωγής. Εύχομαι να μπορώ να ταξιδεύω γιατί όπως λέει ο Μαρσέλ Προυστ "σκοπός του ταξιδιού δεν είναι να βλέπεις καινούργια μέρη, αλλά να βλέπεις με καινούργια μάτια" .

Σχετικά Άρθρα

Back to top button