Είναι που οι μέρες ‘’ανοίγουνε’’ με τα του καιρού, είναι και λίγο που όλα φέτος έρχονται αλλιώς, από την άλλη, εγώ, όποτε βρω χρόνο παρακολουθώ τις σταγόνες που μετεωρίζονται, έτοιμες για το μεγάλο άλμα προς τα κάτω…και σκέφτομαι κατά την Κρήτη μεριά, που την χρονιά που έφυγε δεν κατάφερα να πάω και μου λείπει. Μου λείπουν οι άνθρωποί της, οι μουσικές της, ο αέρας της, οι γεύσεις της.

Είπα γεύσεις και θυμήθηκα την Σοφία (Σοφία Κανάκη ) και την συνταγή που μας είχε στείλει εδώ και το πόσο πολύ άρεσε στον κόσμο και το πόσα μηνύματα λάβαμε.

Η Σοφία από το Ηράκλειο, που μας στηρίζει, η Σοφία του ‘’Λυχνοστάτη’’ με τις μοναδικές ικανότητες. Και το πιστεύεις ή όχι, την ώρα που σκέφτομαι όλα ετούτα, ήχος από το μειλ…

…η Σοφία με την δεύτερη συνταγή: Πάρε τώρα τις φωτογραφίες, στις έχω βάλει με την σειρά και το βράδυ θα σου στείλω και την συνταγή. Σήμερα έχουμε  Μαγγίρι!!!

Μαγγίρι, παραδοσιακό ζυμαρικό

Το Μαγγίρι είναι ένα φαγητό που το μαγείρευαν οι περισσότερες νοικοκυρές, τα παλιά τα χρόνια στον νομό Ηρακλείου Κρήτης. Είναι νόστιμο ελαφρύ και ιδιαίτερο φαγητό.

Φτιάχνουμε το ζυμάρι με χλιαρό νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ξύδι και τον χυμό ενός πορτοκαλιού. Ανοίγουμε το φύλλο.

Το κόβουμε σε λωρίδες και στην συνέχεια σε μικρά κομμάτια αλευρώνουμε, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Το ένα τρίτο το βράζουμε και τα δύο τρίτα τα τηγανίζουμε.

Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από κρέας, μπορούμε να το βράσουμε σε νερό αλατισμένο. Εγώ το κάνω με κόκορα ή ζυγούρι και γίνεται πεντανόστιμο.

Αφού βράσουμε το κρέας, αφαιρούμε τα κόκαλα, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Στο ζουμί από το κρέας βράζουμε το ωμό ζυμαρικό μας και μόλις ψηθεί ρίχνουμε το τηγανισμένο, μαζί με το κρέας, τα βράζουμε για πολύ λίγο και μετά τα σερβίρουμε με ανθότυρο.


Σοφία Κανάκη 
“Λυχνοστάτης” παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Ηράκλειο – Κρήτη