
H ιδέα ξεκίνησε από την επιθυμία, που στην πορεία έγινε σκέψη και αγωνία, τι θα ετοιμάσω για τους αγαπημένους μου την ημέρα των Χριστουγέννων…
Και όπως γίνεται συνήθως, όλα μπλέκονται, μα λίγο πριν γίνουν συμφορά, γαληνεύουν, παίρνουν χρώμα, σχήμα και μορφή και παρουσιάζονται εμπρός μας.
Μου αρέσει να μαγειρεύω, αρέσει και σε πολλούς φίλους μου και μια που αυτοί οι φίλοι μου είναι ‘’σπαρμένοι’’ ανά την επικράτεια, σκέφτηκα να μου στέλνουν τις συνταγές που αγαπούν.
Έτσι στην πρώτη που απευθύνθηκα ήταν η Σοφία που ζει στην Κρήτη, στο Ηράκλειο.
Η Σοφία Κανάκη είναι επαγγελματίας, που πάει να πει, εγγύηση.
– Σοφία και εκείνα και τα άλλα, θα μου γράψεις μια συνταγή αγαπημένη σου για χοχλιουδάκια;;;
Η αλήθεια είναι πως οι χοχλιοί είναι δικοί μου αγαπημένοι, μα λες και η Σοφία ήθελε να με τιμωρήσει και με …έβαλε στην θέση μου.
– Μωρέ τούτη την εποχή τα σαλιγκάρια γεννούνε και δεν κάνει να τα τρώμε, θα σου γράψω μίαν άλλη…
΄Ετσι και έγινε
Τσιμούλια με πατάτες, σφουγγάτο!
Τα τσιμούλια σφουγγάτο είναι παραδοσιακή ομελέτα τής Κρήτης πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη.
Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα τσιμούλια στην συνέχεια τα βράζουμε με αλάτι, όταν ψηθούν τα στραγγίζουμε και στην συνέχεια τηγανίζουμε τις πατάτες. Όταν ετοιμαστούν και αυτές τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα μαζί με τσιμούλια και όσα αυγά θέλουμε, συνήθως 5-6, τα ανακατεύουμε καλά όλα καλά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά στο τηγάνι με λάδι ελιάς ψήνουμε το σφουγγάτο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο μεριές. Αν μας αρέσει η φέτα τυρί μπορούμε να προσθέσουμε και από αυτήν στο μείγμα.
Σοφία Κανάκη
“Λυχνοστάτης” παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Ηράκλειο – Κρήτη
Η αρχή λοιπόν έγινε, ελπίζω την ίδια προθυμία να επιδείξουν και οι άλλοι φίλοι μου, αλλά και όποιος άλλος έχει κάποια συνταγή που θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας.