MissionsTravel StoriesΕλλάδα

Οδοιπορικό στα «νησιά της προσφυγιάς»: Γ΄σταθμός Σάμος, Χίος, Λέσβος

Μέρες που είναι…  χρόνια που είναι, αιώνες που είναι… Ανθρώπινες ψυχές καταφτάνουν καθημερινά στα νησιά μας για να γλυτώσουν, να επιβιώσουν κι όσοι τα καταφέρνουν τελικά να πατήσουν στεριά, ζουν έτσι!!!

Στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια σε ανύπαρκτες υποδομές, μέσα στις λάσπες και τις αρρώστιες, αντιμετωπίζοντας  το ρατσισμό, την άρνηση, την αντίδραση, την αδιαφορία, σαν να έφταιξαν. Σαν να ήρθαν να πάρουν κάτι που δεν τους ανήκει. Σαν να επέλεξαν αυτόν τον τόπο.

ΟΧΙ.  Δεν είχαν καμιά επιλογή και δεν έχουν καμία. Μόνο να περιμένουν στωικά τη μοίρα τους, για την οποία αποφασίζουν άλλοι.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έσπασαν το φράγμα των 40.000. ‘Ενας αριθμός που ξεπερνάει ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις:

Την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός ήταν 39.162,
την 1η Νοέμβρη 35.477,
την 1η Οκτώβρη 30,644,
την 1η Σεπτέμβρη 24.735,
την 1η Αυγούστου 19.746 και
την 1η Ιουλίου 17.198.

Στις βασικές δομές των νησιών, η κατάσταση έχει ως εξής:

Μόρια Λέσβος: 17.330 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
ΚΥΤ Χίου: 5.682 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
ΚΥΤ Σάμου: 7.502 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
ΚΥΤ Λέρου: 2.273 με χωρητικότητα 860.
ΚΥΤ Κω: 3.913 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Και οι βάρκες συνεχίζουν να έρχονται!!!

Οι εικόνες όπως τις κατέγραψε η ματιά του δημοσιογράφου Ζήση Μούσιου, μιλούν από μόνες τους. Σε κάθε νησί, τα ίδια ζοφερά πλάνα…

ΣΑΜΟΣ

ΧΙΟΣ

ΛΕΣΒΟΣ

Μέσω
Φωτογραφίες: Ζήσης Μούσιος, Κείμενο: Ντορίτα Λουκίσσα

Ζήσης Μούσιος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος-ρεπόρτερ στα ΜΕΣΑ: ΣΚΑΙ, ΜΕGA TV, ΑΝΤ1 ΤV, ΑΝΤ1 Radio, ΕΡΤ. Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής του πορείας έχει καλύψει μεταξύ άλλων σημαντικά θέματα στην χώρα και έχει πραγματοποιήσει αποστολές για την κάλυψη μεγάλων διεθνών θεμάτων.

Ντορίτα Λουκίσσα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να εργάζεται σε έντυπα, αρχικά καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ. Σύντομα πέρασε στον χώρο των media και ασχολήθηκε με τον θαυμαστό τότε και ελπιδοφόρο ακόμη χώρο της τηλεόρασης, για λογαριασμό εφημερίδων και περιοδικών. Από άποψη δεν εργάστηκε ποτέ στην τηλεόραση, αλλά μόνο στο ραδιόφωνο και συγκεκριμένα του ΣΚΑΙ, την εποχή της άνοιξης της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Με το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας -τελευταία εφημερίδα στην οποία εργάστηκε- αποφάσισε να στραφεί στο διαδίκτυο και να ανακαλύψει την αδιάκοπη δραστηριότητα του ίντερνετ, συνεργαζόμενη με διάφορες ιστοσελίδες. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο των multimedia.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button