FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Ζάτουνα: Πέρα από το ποτάμι

Η Ζάτουνα αποτελούσε πάντα για μένα ένα πέρασμα με κατεύθυνση προς άλλα γειτονικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας με όμορφα ταβερνάκια. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως μια μέρα θα σταματήσω στο εδώ και θα το περπατήσω. Και τελικά τα κατάφερα.

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από τη Δημητσάνα και το όνομα Ζάτουνα προέρχεται από τους Σλάβους που το κατοικούσαν τον 8ο αιώνα και σημαίνει “πέρα από το ποτάμι” ή “τόπος που πλημμυρίζει με νερό”. Στα …πόδια της Ζάτουνας άλλωστε κυλά ο Λούσιος ποταμός.

Διαβάζω στη Wikipedia πως από τη Ζάτουνα κατάγονται αρκετοί επιφανείς Έλληνες, όπως ο Στάικος Σταϊκόπουλος, ο οπλαρχηγός που εκπόρθησε το Παλαμήδι και τον Ακροκόρινθο από τους Τούρκους, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι ηθοποιοί Μίμης Φωτόπουλος και Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε από το καθεστώς και διέμεινε στην περιοχή που σήμερα έχει μόλις 71 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο του χωριού.

Μπορείς να παρκάρεις στην κεντρική πλατεία του χωριού και να χωθείς μέσα στα γραφικά σοκάκια. Να μην σταματάς να τραβάς φωτογραφίες και να απολαμβάνεις τη φύση και τις μυρωδιές των λουλουδιών. Αυτό έκανα κι εγώ. Πάντως σε σχέση με άλλα χωριά δεν βγάζουν όλα τα σοκάκια κάπου. Τα περισσότερα που επιχείρησα να διαβώ έβγαζαν σε αδιέξοδο και έπρεπε να γυρίσω πίσω στον κεντρικό δρόμο. Χάρηκα όμως τη βόλτα μου ανάμεσα στις αυλές των σπιτιών που οι ιδιοκτήτες τους είχαν φροντισμένες.

Εκείνο όμως που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το γραφικό καφενεδάκι της Ζάτουνας “Το Κέντρον”. Μπορεί την ημέρα που πήγα να το βρήκα κλειστό, κάτι μου λέει όμως πως ανοίγει σε γιορτές και το καλοκαίρι για να υποδεχθεί τους πελάτες του.

Ανέβηκα στο πλαϊνό παγκάκι και από το παράθυρο του φεγγίτη τράβηξα μία φωτόογραφία από το εσωτερικό του. Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στη Ζάτουνα θα πιω καφέ εκεί και θα τον συνοδεύσω με γλυκό του κουταλιού.

Περισσότερες περιπλανήσεις του Βασίλη Ανδριτσάνου στο ΜΠΙΛόγκ

Βασίλης Ανδριτσάνος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκα στην Αθήνα και μηνών ακόμη μετακόμισα στα νότια προάστια όπου μένω μέχρι σήμερα και δεν τα αλλάζω με τίποτα. Η δημοσιογραφία προέκυψε από το πουθενά! Άλλα ήθελα να κάνω, δεν τα τόλμησα ποτέ, ίσως σε μια άλλη ζωή, μπορεί και αργότερα σε αυτή! Από το 1996 μέχρι σήμερα εργάζομαι σε εφημερίδες και περιοδικά. Δεν υπάρχει μέρα που να μην γράψω κάτι και δεν υπάρχει μέρα που να μην εύχομαι να μην γράψω κάτι! Από το 2015 έχω το ΜΠΙΛόγκ (https://tobillog.blogspot.com/) ένα μπλογκ που είναι κάτι σαν ημερολόγιο της ζωής μου και της ζωής των άλλων μαζί μου. Μεγάλη μου αγάπη και στόχος ζωής είναι τα ταξίδια. Γι' αυτά ζω και αναπνέω. Κανονίζω το επόμενο και πριν καν πραγματοποιηθεί έχω κλείσει και το μεθεπόμενο. Θα σας δω εκεί έξω, σε κάποιο αεροπλάνο, πλοίο, τρένο...

Σχετικά Άρθρα

Back to top button