Δράσεις

Το “ταξίδι” της “Σοφίας” στην Ελλάδα: Κέρκυρα, Ιερός Καθολικός ναός Φραγκίσκου της Ασίζης

Είναι από εκείνες τις φορές που όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να αράζεις σε κάποια λιμάνια, και να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Την Κέρκυρα την αγαπούσα, έτσι απλά, κι ας είχα να την επισκεφτώ χρόνια. Οι μνήμες από κάποια παιδικά καλοκαίρια, οι μουσικές του Αλμπινόνι στους επιταφίους της Μεγάλης Παρασκευής, η Ανάσταση μέρα μεσημέρι, όλα είχαν κάτι απροσδιόριστο, όπως η εικόνα έξω από το παράθυρο ενός τρένου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Αν μου έλεγα κανείς την περασμένη Άνοιξη ότι η Κέρκυρα θα γινόταν μέσα σε έναν χρόνο μια δεύτερη πατρίδα, θα χαμογελούσα…Από τη μία γιατί δεν μπορούσε η λογική να βρει τους λόγους που θα με έφερναν στο νησί, κι από την άλλη γιατί κάπου στο βάθος πίστευα ότι τόσο η ίδια η ζωή όσο κι εγώ είμαστε απρόβλεπτες περιπτώσεις.

Τα μαθήματα στο τμήμα Ιστορίας στην Κέρκυρα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο μια μόλις μέρα μετά την πρεμιέρα της «Σοφίας» στην Οικία Κατακουζηνού στην Αθήνα. Αυτά το δύο  ευτυχή γεγονότα της ζωής μου αυτήν την χρονιά όμως έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποκτήσουν έναν κοινό τόπο. Και η επιθυμία, με την αρωγή πολύτιμων φίλων και ανθρώπων άγνωστων που φέρθηκαν σαν πραγματικοί φίλοι, πραγματοποιήθηκε.

Η «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι, η δική μου «Σοφία», η «Σοφία» του Φαίδωνα, της Μαρίας, της Ντορίτας, της Όλγας, του Νίκου, της Ήρας, του Σπύρου, του Δημήτρη, του Στέφανου, της Σοφίας, της Αναστασίας, του Carnet de Voyage και των GG Events, έγινε η «Σοφία» όλων μας, μιας ομάδας που δούλεψε σκληρά για ένα έργο που με ευλάβεια και χαρά ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα.

Η Κέρκυρα ήταν ακόμη ένας μοναδικός σταθμός αυτής της περιπλάνησης. Σε έναν χώρο ιερό και ιστορικά ανεκτίμητο, η Σοφία παρουσιάστηκε, μετά από ευγενική παραχώρηση της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και με την βοήθεια του πατέρα Μάριου Ρήγου, στον Καθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

φωτό: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Στις δύο παραστάσεις μας στην Κέρκυρα, υπό το φως των κεριών και την συγκινητική παρουσία του κόσμου του νησιού, που για δυο μέρες γέμισε τον καθολικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, ο Φαίδων Καστρής ακολούθησε τη Σοφία στα αέναα ταξίδια της με μυσταγωγία και ιερότητα, σεβασμό και αγάπη.

Ευλογημένος τόπος για μένα είναι ο τόπος όπου η φύση δημιουργεί εικόνες ποίησης αλλά και ο τόπος που ευτυχεί να κατοικείται από ανθρώπους φιλόξενους και καρδιές ανοιχτές. Είναι ο τόπος που σου δημιουργεί ξανά και ξανά την επιθυμία να επιστρέφεις…

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΚΑΚΗΣ/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/Π. Μάριος Ρήγος

φωτό: Βασίλης Δουκάκης

“ΣΟΦΙΑ”

του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου

Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Δημήτρης Χαλιώτης 

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

 Με την υποστήριξη των www.carnetdevoyage.gr και GG Events Patras

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button