Travel StoriesΕλλάδα

Τήνος: Ο καλοκαιρινός πολιτιστικός προορισμός

Οι Κυκλάδες είναι για μένα ξεχωριστές όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως το καλοκαίρι. Όλα τα νησιά έχουν παρόμοια λευκή ομορφιά με μπλε χρώματα θάλασσας και μπόλικο φως Αιγαίου. Εάν θα έπρεπε να επιλέξω το αγαπημένο μου νησί θα δυσκολευόμουν γιατί το καθένα έχει κάτι διαφορετικό να σου εκμυστηρευτεί. Η καταγωγή μου όμως με οδηγεί να ξεχωρίζω την Τήνο. Την επισκέπτομαι κάθε χρόνο καλοκαίρι, άνοιξη και σπανιότερα χειμώνα και κάθε εποχή σε ταξιδεύει με άλλες εικόνες, ήχους και μυρωδιές.

Θα καταγράψω τις εικόνες πολλών καλοκαιρινών διακοπών μου στο νησί που με κάνουν να το ξεχωρίζω. Η Τήνος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο. Γνωστή, από τα παλαιά χρόνια για τα έντονα μελτέμια της, την τέχνη των μαρμαρογλυπτών της και τους περιστεριώνες της.

Τα νεότερα χρόνια έγινε γνωστή και για νέους λόγους, ανέδειξε με συλλογικότητα και σεβασμό την γαστρονομία της, καθώς και τον πολιτισμό ο οποίος διδάσκει με δράσεις κάθε καλοκαίρι, μικρούς και μεγάλους. Το καλοκαίρι στην Τήνο, ανάμεσα στις πρωινές βουτιές, στα μεσημεριανά γεύματα και στις βραδινές εξόδους, αναρωτιέσαι ποιά εκδήλωση πολιτισμού να διαλέξεις.

Οι επιλογές είναι πολλές και ξεκινάω με μουσική, jazz festival αλλά και ζωντανά έντεχνα σχήματα παίζουν σε γραφικές πλατείες χωριών, κάτω από πλατάνια και δίπλα σε παραδοσιακά καφενεία. Συνεχίζω με θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα κάτω από τα αστέρια, καθώς και ιδιαίτερες βραδιές ποίησης σε αυλές μουσείων δίπλα σε έργα τέχνης, ενδιαφέρουσες είναι και οι παραστάσεις καραγκιόζη για παιδάκια με όλα τα χαχανητά των μικρών θεατών να σε ακολουθούν.tinos-platia-xorio-pyrgos

Παράλληλα η λαϊκή παράδοση έχει να προβάλει λογιών λογιών πανηγύρια με αυθεντικούς νησιώτικους οργανοπαίκτες, με παραδοσιακούς χορούς, με τοπικά εδέσματα, κρασί και γλέντια με μεγάλη διάρκεια. Το όμορφο και διαφορετικό είναι ότι αυτά τα πανηγύρια θα τα συναντήσεις σε ξωκλήσια στην εξοχή, σε πλατείεςπου φωτίστηκαν από τα δεκάδες λαμπιόνια κρεμασμένα από τα δέντρα της, καθώς και σε αυλές σπιτιών που έγιναν αυτοσχέδιοι εξώστες για να φιλοξενήσουν όσους τα αγαπούν. Ο πολιτισμός με ποικίλα, ποιοτικά θεάματα και ακούσματα βρίσκει χώρο να απλωθεί σ΄ αυτόν τον τόπο.

Η φιλοξενία, ο εθελοντισμός των ανθρώπων που συμμετέχουν σε πολλές από τις δραστηριότητες και η αγάπη για τον τόπο μεταφέρεται από τον ντόπιο στο επισκέπτη και αντίστροφα.

Για όλα αυτά ξεχωρίζω το νησί της Τήνου. Εσείς;

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Νινέττα Πρελορέντζου

Νινέττα Πρελορέντζου

Σύμβουλος Επικοινωνίας Γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ κατάγεται από το νησί της Τήνου το οποίο και αγαπά.Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, επαγγελματικά όμως την κέρδισε το marketing, η επικοινωνία και η εμπορική αγορά αυτής της χώρας. Τα εργασιακά της «ταξίδια» είχαν μια μεγάλη πορεία σε πολυεθνική εταιρία, με εναλλαγές όμορφων projects σχετικά με περιοδικά, προγράμματα ταξιδιών, πολιτισμού, εστίασης κ.α.Τα τελευταία χρόνια επέλεξε την μοναχική κατεύθυνση του ελεύθερου επαγγελματία, έχοντας συνεργασίες με προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζονται επικοινωνιακή ή εμπορική προώθηση. Αγαπά τα ταξίδια και την φωτογράφιση στιγμών που δημιουργούν μνήμες για την μετέπειτα πορεία της ζωής της.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button