Travel StoriesΕλλάδα

Τήνος: Ο καλοκαιρινός πολιτιστικός προορισμός

Οι Κυκλάδες είναι για μένα ξεχωριστές όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως το καλοκαίρι. Όλα τα νησιά έχουν παρόμοια λευκή ομορφιά με μπλε χρώματα θάλασσας και μπόλικο φως Αιγαίου. Εάν θα έπρεπε να επιλέξω το αγαπημένο μου νησί θα δυσκολευόμουν γιατί το καθένα έχει κάτι διαφορετικό να σου εκμυστηρευτεί. Η καταγωγή μου όμως με οδηγεί να ξεχωρίζω την Τήνο. Την επισκέπτομαι κάθε χρόνο καλοκαίρι, άνοιξη και σπανιότερα χειμώνα και κάθε εποχή σε ταξιδεύει με άλλες εικόνες, ήχους και μυρωδιές.

tinos-xorio-ysternia

tinos-paralia-kolybithra

Θα καταγράψω τις εικόνες πολλών καλοκαιρινών διακοπών μου στο νησί που με κάνουν να το ξεχωρίζω. Η Τήνος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο. Γνωστή, από τα παλαιά χρόνια για τα έντονα μελτέμια της, την τέχνη των μαρμαρογλυπτών της και τους περιστεριώνες της.

tinos-monastiri-agias-pelagias

Τα νεότερα χρόνια έγινε γνωστή και για νέους λόγους, ανέδειξε με συλλογικότητα και σεβασμό την γαστρονομία της, καθώς και τον πολιτισμό ο οποίος διδάσκει με δράσεις κάθε καλοκαίρι, μικρούς και μεγάλους. Το καλοκαίρι στην Τήνο, ανάμεσα στις πρωινές βουτιές, στα μεσημεριανά γεύματα και στις βραδινές εξόδους, αναρωτιέσαι ποιά εκδήλωση πολιτισμού να διαλέξεις.tinos-xorio-volax

Οι επιλογές είναι πολλές και ξεκινάω με μουσική, jazz festival αλλά και ζωντανά έντεχνα σχήματα παίζουν σε γραφικές πλατείες χωριών, κάτω από πλατάνια και δίπλα σε παραδοσιακά καφενεία. Συνεχίζω με θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα κάτω από τα αστέρια, καθώς και ιδιαίτερες βραδιές ποίησης σε αυλές μουσείων δίπλα σε έργα τέχνης, ενδιαφέρουσες είναι και οι παραστάσεις καραγκιόζη για παιδάκια με όλα τα χαχανητά των μικρών θεατών να σε ακολουθούν.tinos-platia-xorio-pyrgos

Παράλληλα η λαϊκή παράδοση έχει να προβάλει λογιών λογιών πανηγύρια με αυθεντικούς νησιώτικους οργανοπαίκτες, με παραδοσιακούς χορούς, με τοπικά εδέσματα, κρασί και γλέντια με μεγάλη διάρκεια. Το όμορφο και διαφορετικό είναι ότι αυτά τα πανηγύρια θα τα συναντήσεις σε ξωκλήσια στην εξοχή, σε πλατείεςπου φωτίστηκαν από τα δεκάδες λαμπιόνια κρεμασμένα από τα δέντρα της, καθώς και σε αυλές σπιτιών που έγιναν αυτοσχέδιοι εξώστες για να φιλοξενήσουν όσους τα αγαπούν.Ο πολιτισμός με ποικίλα, ποιοτικά θεάματα και ακούσματα βρίσκει χώρο να απλωθεί σ΄ αυτόν τον τόπο.

Η φιλοξενία, ο εθελοντισμός των ανθρώπων που συμμετέχουν σε πολλές από τις δραστηριότητες και η αγάπη για τον τόπο μεταφέρεται από τον ντόπιο στο επισκέπτη και αντίστροφα.

Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2017

Το Φεστιβάλ Τήνου μετράει πολλά χρόνια δράσης στο νησί, με αξιόλογους συντελεστές και ποιοτικές δράσεις που καλύπτουν όλα τα είδη τέχνης. Ενδεικτικά το φετινό καλοκαίρι θα μας επισκεφθούν για συναυλίες η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιάννης Χαρούλης, η Γλυκερία και ο Αγγελάκας, παράλληλα πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά κι εναλλακτικά μουσικά δρώμενα θα γεμίσουν τις βραδιές του καλοκαιριού.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ με το όνομα ΚΙΝΟΝΟ ξεκίνησε μια νέα ομάδα τις δικές της ιδιαίτερες δράσεις. Με κεντρικό άξονα τις εικαστικές τέχνες, η μουσική, ο χορός, το θέατρο και ο κινηματογράφος, θα πλαισιώσουν το kinono δημιουργώντας μια διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.Θα σταθώ όμως και σε ένα διαφορετικό, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ το στέρνα fringe festival που σηκώνει αυλαία για 3η χρονιά φέτος στο χωριό Υστέρνια. Στο φεστιβάλ αυτό μια ευαισθητοποιημένη ομάδα ανθρώπων δημιουργεί καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Στο γειτονικό με τα Υστέρνια χωριό, στην Καρδιανή το Ολιστικό Κέντρο Αναψυχής, Pelias Life in Balance φιλοξενεί και φέτος εκθέσεις Ζωγραφικής, μαθήματα yoga, pilates & tai chi καθώς και πολλά παιδικά εργαστήρια εικαστικής και μουσικής δημιουργίας. Ενώ οι αιτίες δημιουργίας πολιτισμού είναι πολλαπλές, είναι ευχάριστο ότι το αποτέλεσμα είναι ένα, η «ιερή» τροφή γνώσης κιη ποιοτική διασκέδαση για κάθε επισκέπτη και κάτοικο του νησιού.pelias

Για όλα αυτά ξεχωρίζω το νησί της Τήνου. Εσείς;

tinos-xora

tinos-stavros

tinos-paralia-kalyvia

tinos-ormos-ysternion

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Νινέττα Πρελορέντζου

Νινέττα Πρελορέντζου

Σύμβουλος Επικοινωνίας Γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ κατάγεται από το νησί της Τήνου το οποίο και αγαπά.Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, επαγγελματικά όμως την κέρδισε το marketing, η επικοινωνία και η εμπορική αγορά αυτής της χώρας. Τα εργασιακά της «ταξίδια» είχαν μια μεγάλη πορεία σε πολυεθνική εταιρία, με εναλλαγές όμορφων projects σχετικά με περιοδικά, προγράμματα ταξιδιών, πολιτισμού, εστίασης κ.α.Τα τελευταία χρόνια επέλεξε την μοναχική κατεύθυνση του ελεύθερου επαγγελματία, έχοντας συνεργασίες με προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζονται επικοινωνιακή ή εμπορική προώθηση. Αγαπά τα ταξίδια και την φωτογράφιση στιγμών που δημιουργούν μνήμες για την μετέπειτα πορεία της ζωής της.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button