Δράσεις

Το “ταξίδι” της “Σοφίας” στην Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης (video)

Ηδιαδρομή ήταν γνώριμη… Όχι όμως και το ταξίδι.

Η “Σοφία” επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, 8 μήνες μετά την πρώτη της φορά.

Ξεκινήσαμε πρωί από την Αθήνα, οδικώς, το ταξίδι ευχάριστο και γεμάτο από την προσμονή της παράστασης. Ο πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης δεν σταμάτησαν να μίλουν για όσα θα ζούσαμε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Ο Φαίδων και ο Λεωνίδας, μαζί πάντα με τη “Σοφία”.

p81021-194520

Μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων της, την θεατρική περίοδο 2017-2018, στην Οικία Κατακουζηνού, στην Casa Bianca στην Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Καθολικό Ναό Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κέρκυρα και στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όπως και στον κήπο της Οικίας του ποιητή Γ. Δροσίνη στην Κηφισιά και έχοντας στις αποσκευές της το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας 2017 της Athens Voice, η «Σοφία» συνεχίζει το ταξίδι της για δεύτερη χρονιά.

Θεσσαλονίκη λοιπόν ξανά. Την πρώτη φορά ήταν στη Κάζα Μπιάνκα, που φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Αυτή τη φορά, ένα ξεχωριστό μνημείο ιστορικής αξίας και κληρονομιάς, το Βυζαντινό Λουτρό στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα ελάχιστα δείγματα βυζαντινών λουτρών που διασώζονται ακέραια, με πολυάριθμες βέβαια διαχρονικά επεμβάσεις για την προσαρμογή του στις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες και συνήθειες των κοινωνιών, που λειτουργούσε σαν λουτρό μέχρι το 1940.

Υπό την Αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η παράσταση του έργου του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι «Σοφία» παρουσιάστηκε για δύο ξεχωριστές βραδιές (20, 21 Οκτωβρίου) σε αυτό τον ιδιαίτερο, μυσταγωγικό χώρο, γεμάτο ιστορία και μνήμες που τόσο σοφά έδεσε με το λόγο της “Σοφίας”.

Οι φωτοσκιάσεις στο πετρόκτιστο Λουτρό έγιναν οπτικός “σύμμαχος΄’ της Σοφίας, ενώ οι αναμνήσεις, τα όνειρα, οι εφιάλτες, οι παρορμήσεις της ήχησαν “σοφά” μέσα στο φυσικό ηχείο του Λουτρού, ανάμεσα από τις κολώνες και τις αψίδες του.

Κρατημένες οι ανάσες των θεατών επί 65 λεπτά, όσο κρατάει η παράσταση, με την αίθουσα κατάμεστη ακόμη κι από ορθίους.

Ο Φαίδων Καστρής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, υποδύθηκε κι εδώ συγκλονιστικά αυτό το αλλόκοτο πλάσμα που στοιχειώνει το μυαλό της βασίλισσας Σοφίας και μεταμορφώνεται σε όλους όσους καθόρισαν τη ζωή της. Ποιος είναι; Κάποιος αόρατος φίλος της, η συνείδησή της ή μήπως μια φωνή από το παρελθόν;

Η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συζύγου της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια φωνή της μιλάει. Μια φωνή μέσα στο μυαλό της. Το παρελθόν ξυπνά. Μνήμες θραύσματα την πλημμυρίζουν. Το Τατόι, ο Παύλος, η Φρειδερίκη, ο Χουανίτο, ο Φράνκο, ένα παιδί που πεθαίνει μπροστά στα μάτια της… Ποια είναι; Τι έζησε; Τι δεν έζησε;

Το κοινό της Θεσσαλονίκης υποκλίθηκε στο μεγαλείο της “Σοφίας” για δεύτερη φορά. Μέχρι την επόμενη…

Πολύτιμοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό, οι Άννα Μυκωνίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η Μαρία Διδασκάλου που έδωσαν την ψυχή τους για την πραγμάτωση της παράστασης.

1-p81021-203323333

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα
Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου
Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής
Με την υποστήριξη των www.carnetdevoyage.gr και GG Events Patras

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button