Travel StoriesΕλλάδα

Σκήτη: Το ακατέργαστο διαμάντι του Μαυροβουνίου

Ξυπνάει λουσμένο από το φως της ανατολής. Θα έλεγε κανείς πως αναπαύεται στο βαθύ πράσινο που απλόχερα του χαρίζει το βουνό.

Μερικούς αιώνες τώρα, λύνει τις διάφορες του με τους άνεμους και τα σύννεφα, κοιτάζοντας θαρραλέα τον ορίζοντα του Αιγαίου. Αυτό το όμορφο χωριουδάκι στέκεται ακλόνητο και φαίνεται να λοιδορεί την βιασύνη του κόσμου παρόλο που τα τελευταία χρονιά μοιάζει να έχει τραυματιστεί από την εγκατάλειψη. Τα σημάδια της παρακμής είναι εμφανή χωρίς όμως να μπορούν να αλλοιώσουν κάτι από την ομορφιά του. Το πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού, ξέμεινε από παιδικές φωνές, αλλά οι αίθουσες του και η αυλή του, εξακολουθούν και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον.

Η φυσική ομορφιά μέσα στην οποία αναπνέει κι από την οποία ζει το χωριό, θα του δώσουν και πάλι ζωή και θα οξυγονώσουν τους πνεύμονες του.

Το όνομα του το πήρε από τ’ ασκηταριά που υπήρχαν εδώ μέχρι και τον όγδοο με ένατο αιώνα. Η κοινότητα άρχισε να διαμορφώνεται στην συνέχεια. Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, παρά μόνο τα κουφάρια ενός βυζαντινού τείχους που στέκουν στα όρια του χωριού, για να θυμίζουν ένα ενδεχομένως ένδοξο παρελθόν. Σύμφωνα με τις ιστορίες των ανθρώπων του οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται πως ήταν Ενετοί ! Γραπτές μαρτυρίες στα αρχεία της κοινότητας υπάρχουν από το 1832.

Για τον επισκέπτη που μπορεί να μείνει στον καλαίσθητο και φιλόξενο ξενώνα “Ηως” η μονή βεβαιότητα είναι η παντελής απουσία επιτήδευσης των καιρών μας και η απολυτή αποφόρτιση και ηρεμία. Η δυνατότητα καθημερινών περιπάτων, τόσο εντός του χωρίου όσο και στα πέριξ μέσω χαραγμένων μονοπατιών, προσφέρει πρωτόγνωρη γαλήνη και επαφή με μια οργιώδη φύση που τόση ανάγκη έχει ο μονοδιάστατος άνθρωπος της πόλης.

Για τον καλοκαιρινό επισκέπτη, η μόλις 5-6 χιλ απόσταση από τον Αγιοκαμπο, μιας από τις πλέον καθαρές, μεγάλες και όμορφες παράλιες της χώρας , είναι σαφώς ένα ελκυστικό πλεονέκτημά το οποίο γίνεται ελκυστικότερο γιατί δεν ακολουθείται από την βοή της παραλιακής ζωής.

Το χωριό ανήκει στον Δήμο Αγίας του Νομού Λαρίσης και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40χιλ από την πόλη της Λάρισας. Ο δρόμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το τοπίο από την Αγιά και μετά είναι ταυτόσημο μ’ αυτό του Πηλίου. Άλλωστε το Μαυροβούνι μπορούμε να πούμε ότι είναι μια φυσική συνεχεία του βουνού των Θεών.

Ο ταξιδιώτης θα αφουγκραστεί τους ανέμους, θα ξεδιψάσει την τραυματισμένη από θορύβους ψυχή του και θα αντλήσει γαλήνη από το παραδεισένιο τοπίο. Το όνομα αυτού: Σκήτη.

ΙΝFO:

Δήμος Αγιάς: 2494050100

Ξενώνας “Ηως”: 2494051500


Στέλιος Ματσάγγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Λαρισης και μεγάλωσε στην Θες/νικη όπου και τέλειωσε την μέση εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Γαλλία για σπουδές (πανεπ.Grenoble και Paris VIII). Μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα σαν φωτορεπόρτερ. Από το 1992 εως και το 2007 δούλεψε σαν freelancer ,συνεργάτης πολλών και διαφορετικών έντυπων (εφημερίδες και περιοδικά). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας Real News. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ από το ΄92. Συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς επίσης και με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο ξεκίνημα τους και τους ακολούθησε σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις (3) προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Με την φωτογραφική ομάδα phasma2, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με θέμα την κρίση στο διεθνές φεστιβάλ του Sarajevo το 2014 με την όποια πήρε και το 1ο βραβείο. Έχει στο ενεργητικό του δυο εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Ταξιδέψε σε πολλά μέρη του κόσμου για κάλυψη δημοσιογραφικών θεμάτων και όχι μόνο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button