Travel StoriesΕλλάδα

Road trip στους …μύθους: Από τον Όλυμπο στη σπηλιά της Θέτιδας και του Θησέα

Από τον μύθο στην ιστορία. Σε μια απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων και σ’ ένα γεωγραφικό χώρο όπου πολλές φορές  είναι δύσκολα ευδιάκριτα τα όρια της μυθολογίας και των ιστορικών γεγονότων, βρίσκονται η αρχή και το τέλος του διήμερου ταξιδιού.

Από το βουνό των βουνών στον χώρο τέλεσης του μυθολογικού γάμου των γονέων του Αχιλλέα, στην θαλάσσια σπηλιά που βρίσκεται λίγο νοτιότερα της ακτογραμμής του Ν. Λαρίσης. Μια χιλιομετρική απόσταση που προσμετράται στην κλίμακα της φυσικής ομορφιάς και της επιβεβαίωσης, για μια ακόμα φορά, ότι η φύση είναι ο ύψιστος καλλιτέχνης.

Ο Όλυμπος στέκει αγέρωχος και βλέπει από ψηλά την ιστορία των θνητών. Η μυστηριακή του γοητεία προκαλούσε και εξακολουθεί να προκαλεί δέος και συγκίνηση στους ανθρώπους. Μακάριος και ακλόνητος για την θέση του στην ιστορία, εξακολουθεί να φιλοξενεί στην κορυφή του, στις πλάγιες του και στα φαράγγια, τους έρωτες, τις ζήλιες, τις δολοπλοκίες, τους φθόνους, τις χαρές αλλά και τις λύπες των Δώδεκα Θεών καθρεφτίζοντας έτσι τους κοινούς θνητούς με τις αδυναμίες αλλά και τις μεγαλοσύνες τους.

Στους πρόποδες του και κάτω από το βλέμμα των θεών βρίσκεται ο ιερός τόπος του Δια. Εδώ, εκτός από τον σπουδαίο λατρευτικό χώρο ήκμασε και έλαμψε στην αρχαιότητα η σημαντικότερη ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον.

Σήμερα πλέον, σε ένα χώρο έκτασης 1500 στρεμμάτων, λειτουργεί το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας. Ο πολύ όμορφα σχεδιασμένος χώρος δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει τους θησαυρούς των αρχαίων, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων. Ολόκληρη η περιοχή είναι πνιγμένη στη βλάστηση και στα τρεχούμενα νερά που διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο.

Από τα πιο όμορφα σημεία είναι το ιερό της Ισιδος, αφιερωμένο στην λατρεία των Αιγυπτίων θεών. Στο αρχαιολογικό μουσείο, που χτίστηκε το 1983, στεγάζονται όλα τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών. Μέσα στο μουσείο, μεταξύ άλλων θησαυρών, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το σχεδόν άθικτο ψηφιδωτό από την έπαυλη του Διονύσου που απεικονίζει το κεφάλι της Μέδουσας. 

Το πρωινό της δεύτερης μέρας μας βρίσκει στο λιμάνι του Αγιοκάμπου, ενός παραθαλάσσιου οικισμού που βρίσκεται στο νότιο άκρο, ίσως της μεγαλύτερης,  σε μήκος παράλιας της χώρας. Μιας πανέμορφης παραλίας που την στολίζουν τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου πελάγους και ξεκινά απο τον οικισμό Βελικα στο βόρειο άκρο και καταλήγει νοτιά στον Αγιόκαμπο. Στην πλάτη της βρίσκονται τα βουνά του Κίσαβου και του Μαυροβουνίου με τα καλαίσθητα χωρία τους.

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό και με πορεία νότια ξεκινάμε να εξερευνούμε τις δαντελένιες παραλίες. Πολλές από αυτές είναι προσεγγίσιμες μόνο από την θάλασσα. Το τοπίο είναι πανέμορφο και επιβλητικό. Τα βράχια αναμετριούνται σε μια αιώνια διαμάχη με τη θάλασσα. Οι κατάφυτες και καταπράσινες πλάγιες του Μαυροβουνίου και του Πηλίου, συμπληρώνουν αρμονικά μαζί με το βαθύ μπλε του πελάγους τον καμβά πάνω στον οποίο η φύση δείχνει την γενναιοδωρία και την μεγαλοσύνη της.

Μαγεμένοι από την διαδρομή και μετά από πολλές στάσεις φτάσαμε στον προορισμό μας. Στην θαλάσσια σπηλιά των μυθικών γάμων της Θέτιδας και του Πηλέα.

Η Θέτιδα ήταν μια από τις Νηρηίδες. Ο Δίας και ο Ποσειδώνας θέλησαν να την κάνουν γυναίκα τους, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Η Θέμιδα, θεά της δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι η Θέτιδα θα έφερνε στον κόσμο ένα αγόρι δυνατότερο από τον Δια. O Δίας φοβούμενος μια τέτοια εξέλιξη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του, πάντρεψε την Θέτιδα με έναν κοινό θνητό, τον Πηλέα. Στους γάμους τους που τελέστηκαν στην θαλάσσιο σπηλιά ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι Θεοί. Η Θέτιδα γέννησε το αγόρι που δεν ήταν άλλος από τον μυθικό ηρώα Αχιλλέα τον οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει αθάνατο βυθίζοντας τον στα ύδατα της Στυγός.

Όλα τα σημεία του σώματος του έγιναν άτρωτα έκτος από την φτέρνα που έμεινε στεγνή επειδή από εκεί τον κρατούσε η μητέρα του. Έτσι λοιπόν το αδύνατο σημείο του ήταν πλέον η “αχίλλειος πτέρνα”.

Η βουτιά στα σμαραγδένια αλλά κρύα νερά της σπηλιάς είναι σαν μια βουτιά στον μύθο. Ξαφνικά είναι σαν να κολυμπάς παρέα με τους Θεούς,τους ημίθεους,τις νύμφες και τις νεράιδες.

ΙNFO:

Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας. Γραφ. Τουρισμού, τηλ: 0030 2410 549883 mail: info@authenticolympusland.gr

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Στέλιος Ματσάγγος

Στέλιος Ματσάγγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Ν. Λαρισης και μεγάλωσε στην Θες/νικη όπου και τέλειωσε την μέση εκπαίδευση. Μετακόμισε στην Γαλλία για σπουδές (πανεπ.Grenoble και Paris VIII). Μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα σαν φωτορεπόρτερ. Από το 1992 εως και το 2007 δούλεψε σαν freelancer ,συνεργάτης πολλών και διαφορετικών έντυπων (εφημερίδες και περιοδικά). Από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας Real News. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ από το ΄92. Συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς επίσης και με τους Γιατρούς του Κόσμου, στο ξεκίνημα τους και τους ακολούθησε σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις (3) προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Με την φωτογραφική ομάδα phasma2, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με θέμα την κρίση στο διεθνές φεστιβάλ του Sarajevo το 2014 με την όποια πήρε και το 1ο βραβείο. Έχει στο ενεργητικό του δυο εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Ταξιδέψε σε πολλά μέρη του κόσμου για κάλυψη δημοσιογραφικών θεμάτων και όχι μόνο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button