Travel StoriesΕλλάδα

Μεγαδένδρο Πρέβεζας: Ένα ηπειρώτικο ξεχωριστό χωριό

Ο κάθε τόπος γίνεται γνωστός από την ομορφιά του, περισσότερο όμως από τους ανθρώπους που κατάγονται από αυτόν και με κάθε τρόπο τον προβάλλουν προς τα έξω. Στα βιογραφικά τους, στις συνεντεύξεις τους, στις απουσίες τους… Όπως το Μεγαδένδρο Πρεβέζης, που θα σας γνωρίσω σήμερα. Ως όνομα θα το έχουν διαβάσει ή ακούσει από τον Νίκο Τζίμα, τον καταξιωμένο σκηνοθέτη (“Αστραπόγιαννος”, “άνθρωπος με το γαρύφαλλο”, “τα χρόνια της θύελλας”, “πέταγμα του κύκνου”, κ.ά), αφού κατάγεται από εκεί.

Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Γι’ αυτές τις ηρωίδες», γυρίστηκε στο χωριό Μεγαδένδρο και αντικατόπτριζε την σκληρή ζωή των γυναικών στην ύπαιθρο. Γυναίκες σαν την μητέρα του, που παρ’ όλη τη φτώχεια τους, κατάφερναν να κρατάνε τα σπίτια τους αψεγάδιαστα, τους κήπους γεμάτους λουλούδια και την οικογένεια χορτάτη, από το τίποτα. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

megadendro9
Ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας, σύμφωνα με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Μεγαδένδρον”. Μέχρι το 2010 ήταν στο τοπικό διαμέρισμα Μυρσίνης.

Έχει υψόμετρο 225 μέτρα, από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να φτάσετε στο χωριό υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Από την πλευρά της θάλασσας, της παραλιακής οδού, στο ύψος της Καστροσυκιάς, από το τέρμα της Μυρσίνης και το δρόμο προς & από Καναλάκι, από τα Ριζά ή το Χειμαδιό Πρεβέζης.

Αυτό το άγνωστο στους περισσότερους μέρος, έχει τόσους δρόμους για να το επισκεφθείς, δεν είναι αστείο; Η απάντηση είναι, όχι. Το άγνωστο μέρος είναι και το καλύτερο, αν σου μεταφέρουν σωστά αυτά που έχει και αξίζει να τα δεις, να τα ζήσεις.

megadendro13-web

Το συγκεκριμένο χωριό το “έζησα” μικρός, αφού οι δικοί μου, μας άφηναν εμένα και τα αδέλφια μου εκεί, τακτικά, σε οικογενειακούς φίλους και παίζαμε κάτω από τις παλιές γερασμένες ελιές, τις κρεβατίνες που τρίζανε από το βάρος των σταφυλιών, τα λουλούδια και τους κήπους. Παρότι βρίσκεται πνιγμένο μέσα στο πράσινο, τα μεγάλα δέντρα, έχει “διαλέξει” μια θέση και στέκεται που έχεις ορατότητα από παντού στη θάλασσα. Νιώθεις ότι είσαι σε ένα ορεινό χωριό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι, από την άλλη σου αφήνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στην πλαγιά ενός λόφου που στέκει αγκαλιά με τη θάλασσα.

Γιατί να επισκεφθεί κανείς το Μεγαδένδρο; Γιατί είναι καταπράσινο, η φύση έχει κάνει εδώ πολύ καλή δουλειά. Έχει μεγάλα δέντρα, ελαιώνες, θαμνώδεις εκτάσεις, κήπους, πολλά λουλούδια -άγρια, αλλά και καλλιεργήσιμα στις αυλές των σπιτιών. Κρατάει σε ικανοποιητικό βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Οι άνθρωποί του είναι φιλόξενοι, όπως παλιά. Σπάνιο αυτό για τις μέρες μας.

megadendro17
Θεωρώ ότι είναι ιδανικό για φωτογράφιση, είτε είσαι επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνης. Επίσης για ποδήλατο ή πεζοπορία. Μια βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο στο δρόμο προς (και από) τη θάλασσα είναι πάντα ξεχωριστή απόλαυση. Υπάρχει -μάλιστα- σημείο που το νερό περνάει μέσα από το δρόμο και συνεχίζει την πορεία του από την άλλη πλευρά.

Εδώ, μπορείτε να μείνετε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία παραθαλάσσια από το Κανάλι μέχρι τα Ριζά και να κάνετε ολοήμερες επισκέψεις, για να το γνωρίσετε καλύτερα. Για καφέ ή φαγητό μπορείτε να καθήσετε στο χωριό. Εκδηλώσεις γίνονται όλο τον χρόνο. Μια καλή σκέψη θα ήταν να αξιοποιηθεί το παλιό σχολείο, σε πολιτιστικό πολύκεντρο, υπό τη διαχείριση του πολιτιστικού συλλόγου Μεγαδένδρου, ώστε να γίνονται ακόμα περισσότερες. Με το χρώμα της Ηπειρώτικης παράδοσης. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει, κάνω και μια προσπάθεια για αυτό με κατοίκους του χωριού. Ίδωμεν…

Το προτείνω και το αγαπώ το ίδιο, όπως τότε που ήμουν μικρό παιδί και γύριζα στις γειτονιές θαυμάζοντας το πράσινο και τους ανθρώπους του. Μια ιδέα, ελάχιστη, στις φωτογραφίες του.

megadendro15

INFO:

Δήμος Πρέβεζας: Ελ. Βενιζέλου & Μπαχούμη 2, Τ.Κ. 481 00, Πρέβεζα Τηλ.: +30 26823 60600, Fax: +30 26823 60640 E-mail: contact@1485.syzefxis.gov.gr

ΚΕΠ Πρέβεζας: Θεοφάνους 1, Τ.Κ. 481 00 Τηλ.: +30 26823 60800

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Σπηλιάδου 7, Τ.Κ. 481 00 Τηλ.: +30 26820 22226

Αστυνομική διεύθυνση Πρέβεζας: Λ.Ιωαννίνων 200, Τ.Κ. 481 00 Τηλ.: +30 26820 89540

Τουριστική Αστυνομία Πρέβεζας: Λ.Ιωαννίνων 200, Τ.Κ. 481 00 Τηλ.: +30 26820 89566

Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας: Σελευκείας 2, Τ.Κ. 481 00 Τηλ.: + 30 26823 61200

ΚΤΕΛ Νομού Πρέβεζας: Λ. Ιωαννίνων 205α, Τ.Κ. 48100 Τηλ.: +30 26820 22213

Fax: +30 26820 21192 E-mail: info@ktelprevezas.gr

megadendro7
megadendro5
Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Γιάννης Βέλλης

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button