City StoriesFeaturedΕλλάδα

Χαλκίδα: Η όμορφη γειτόνισσα της Αθήνας

Η Χαλκίδα, με την ιδιαίτερη γραφικότητά της, αρέσει πολύ, ακόμα και τον χειμώνα, όταν ο άνεμος, αγκαλιάζει τα κύματα στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, που μοιράζει την πόλη στη μέση. Ένα μέρος της νησιωτικό, στην Εύβοια, ένα μέρος ηπειρωτικό στη Στερεά Ελλάδα.

Κυρίαρχο στοιχείο,  η γέφυρα του Ευρίπου και η αλλαγή της κατεύθυνσης της θάλασσας σε τακτά χρονικά διαστήματα, φαινόμενο μοναδικό που το εξετάζουν χρόνια οι επιστήμονες. Η πόλη, πολύ κοντά στην Αθήνα, τακτικά δέχεται επισκέπτες από εκεί. Περνώντας την υψηλή κρεμαστή γέφυρα Χαλκίδας, που συνδέει την Εύβοια με τη Στερεά Ελλάδα. Έτσι την επισκέφτηκα και εγώ, χειμωνιάτικα, για μια βόλτα, για ένα καφέ με την παρέα μου.

Η μέρα κρύα, με έντονο τον άνεμο, δεν άφηνε πολύ χρόνο για να σταθείς σ’ ένα μέρος. Όμως μου άρεσε η συνολική εικόνα και για αρκετή ώρα γύριζα, από άκρη σε άκρη, να την απολαύσω, για πολλοστή φορά. Ο καιρός αγρίευε τη θάλασσα, ενώ ζωντάνευε τα χρώματα. Ένας φωτογράφος μπορεί και κρατιέται αρκετή ώρα έξω, σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να επιλέξει τη ζεστασιά ενός τζακιού. Οι εικόνες σε κάνουν να ξεχνάς τον καιρό, τον άνεμο, τα ξεσπάσματα της θάλασσας. Είναι καλό αυτό; Δεν ξέρω, φωτογράφος είμαι… Πάντως, τα σύγχρονα αναψυκτήρια, οι ταβέρνες, ακόμα και τα καφενεία, σε αποζημιώνουν ευχάριστα σε κάθε σου επίσκεψη. Δεν τα βαριέσαι ποτέ. Κάνει και τη «δουλειά» της σε αυτό η θάλασσα…

Η Χαλκίδα, στην αρχαιότητα δημιούργησε αρκετές αποικίες, ταξιδιάρης λαός πάντα. Για αυτό διάλεξε το μέρος αυτό, ως έδρα των αναζητήσεών και εξορμήσεων του. Πολέμησε σε διάφορες εκστρατείες των Ελλήνων, φυσικά και κατά των Περσών. Αν μπούμε στον πειρασμό να ασχοληθούμε με την ιστορική πορεία της περιοχής, δεν φτάνει ένα βιβλίο. Από την παλαιολιθική περίοδο υπήρχε κόσμος εκεί και δημιουργούσε. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Σημαντικό μέρος, σημαντικοί και οι άνθρωποι που δημιούργησαν την ιστορία του.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας, έζησε στη Χαλκίδα όλη σχεδόν τη ζωή του. Λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος. Μέρος του έργου του, που γνωρίζουμε σήμερα οι περισσότεροι, έχει μελοποιηθεί. από τον Γιάννη Σπανό, τον Νικόλα Άσιμο, τον Διονύση Τσακνή. Άλλο ένα κομμάτι της Χαλκίδας, που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Η μητέρα του Αριστοτέλη, Φαιστιάδα, καταγόταν από τη Χαλκίδα. Η προτομή του, δεσπόζει σε κεντρική θέση, όπως και της Λέλας Καραγιάννη, της ηρωίδας από την Εύβοια, που έκανε με όλη την οικογένειά της αγώνα κατά των Ναζί και των ντόπιων προσκυνητών τους, δίνοντας τη ζωή της.

Στην περιοχή μπορεί κανείς να πάει οδικώς, ή με τον προαστιακό Πειραιάς – Χαλκίδα. Αλλά και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού της Οινόης (Πειραιάς – Θεσσαλονίκη).  Φυσικά και από τη θάλασσα.

Από την Αθήνα, μέχρι να το σκεφτείς, έχεις κιόλας φτάσει…

INFO

Δήμος Χαλκιδέων

Κεντρικό Κατάστημα: Φαρμακίδου 15

Τμήμα Υπηρεσιών: Ληλαντίων & Μεγασθένους
341 00 Χαλκίδα

2221355111 -112 -182

+30 22210 35000

contact@dchalkideon.gr

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button