Travel StoriesΕλλάδα

Ηγουμενίτσα: Η γνωστή μας “άγνωστη”

Σ΄ αυτή την πόλη, οι περισσότεροι έρχονται ή την γνωρίζουν από το λιμάνι της. Πρώτο σε επιβατική κίνηση στη βορειοδυτική Ελλάδα και δεύτερο στη χώρα, μετά τον Πειραιά.

Παντού, εάν ρωτήσεις, θα σου πούνε “ναι την ξέρω πέρασα από εκεί, για να πάω Κέρκυρα, με την πενταήμερη”. “Πέρασα από εκεί, για να πάω Ιταλία”. “Πέρασα από εκεί, για να πάω κάπου αλλού”.

Αυτό είναι το μεγάλο συν, αλλά και το μεγάλη μείον για την πόλη. Όλοι την ξέρουν, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι περνάνε από το λιμάνι της και πάνε κάπου αλλού. Κανείς δεν προλαβαίνει να τη γνωρίσει αληθινά, να δει τις ομορφιές της. Ίσως οι διοικήσεις των δήμων, της περιφέρειας Ηπείρου, ακόμα κι οι ίδιοι οι κάτοικοι, μέσα από τα επιμελητήρια ή τους συλλόγους τους, δεν σκέφτηκαν να προωθήσουν τόσα χρόνια σημαντικές εκδηλώσεις κατά μήκος της παραλίας, για να στρέψουν τον περαστικό, τον ταξιδιώτη, σε μια μικρή ή λίγο μεγαλύτερη πορεία σε αυτή, στα στενά της.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η Ηγουμενίτσα και λιμάνι είναι ένα, μέχρι σήμερα, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο για εκείνη. Όλη ή τουλάχιστον η περισσότερη ζωή της, κινείται γύρω από αυτό. Γραφεία ταξιδίων, ξενοδοχεία, καφετέριες, καταστήματα εστίασης, μπαράκια, internet cafe, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες. Ιδίως μετά το σύγχρονο λιμάνι της, που έγινε τα τελευταία έτη. Έτσι η πόλη απλώνεται προς τα πίσω, στις πλαγιές, όσο δίνει νέες θέσεις εργασίας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς υπάλληλους, ή ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προσπάθειες μέσα σ’ αυτή.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά τόσα χρόνια που πηγαίνω στην Ηγουμενίτσα, είτε όταν βρίσκομαι στο χωριό μου στην περιοχή της Μουργκάνας, που είναι σχετικά κοντά, είτε στην επαρχία της Πρέβεζας, ψάχνω να δω τι άλλο έχει πέρα από το λιμάνι. Βλέπω κάθε φορά, κάτι διαφορετικό. Δημιουργεί πολιτισμό, έχει το παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου να δίνει κάποιο στίγμα νεολαιίστικο, είναι επίπεδη στο μεγαλύτερο μέρος της, άρα ιδανική για ποδήλατο, πολύ συχνά βλέπεις ένα ή περισσότερους ποδηλάτες μαζί να τη διασχίζουν, έχει σωστά μοιρασμένη, από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη, την παραθαλάσσια ζώνη της, σημεία για να μπορείς να διαβάσεις βιβλίο χωρίς να σ’ ενοχλεί κανείς, σημεία που μπορείς με την παρέα σου να καθήσεις για αρκετή ώρα, να κάνεις την πλάκα σου, τη θάλασσα πέρα από το χώρο του λιμανιού, ιδανικό σημείο να ηρεμήσεις ή να μιλήσεις με τον/ την συντροφό σου. Μπορεί να φαίνονται μικρά κι ασήμαντα, αλλά αυτά δίνουν μια ομορφιά ξεχωριστή. Έχουν τη γλύκα τους.

Αφήνοντας το νέο υπερσύγχρονο λιμάνι, βλέπεις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καφετέριες, μπαρ, γραφικές ταβέρνες, σύγχρονα διασκεδαστήρια, τον ιερό ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου, το μουσείο, το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, μεγάλη παραθαλάσσια πλατεία.

Το πίσω μέρος της πόλης, αν και δεν είναι άσχημο, αφού έχει περισσότερο καταστήματα και κατοικίες, δεν νομίζω ότι θα τραβήξει το μάτι σας. Όπως σε όλες τις πόλεις διαμορφωμένο. Μπορείτε βέβαια να το επισκεφθείτε για να αγοράσετε κάποια πράγματα, έχει καταστήματα με πολύ συμφέρουσες προσφορές κατά διαστήματα.

Κοντινές παραλίες, που αξίζει να επισκεφθείτε είναι αυτή του Δρεπάνου, τρία χιλιόμετρα από την πόλη & το Μακρυγιάλι, στα επτά χιλιόμετρα. Αν θέλετε να γυρίσετε τη Θεσπρωτία, μπορείτε να κλείσετε ξενοδοχείο και με την ησυχία σας να την απολαύσετε. Γιατί αξίζει, τόσο η ορεινή όσο κι η παραθαλάσσια πλευρά της.

Η πόλη διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή και δεν κοιμάται ποτέ, σ’ ότι αφορά τη διασκέδαση πάντα. Αυτό για τους λάτρεις της διασκέδασης, αυτής της μορφής.

Θα μπορούσε να ήταν η πόλη μου, εάν ζούσα στο χωριό μου στη Θεσπρωτία. Όπως έγινε για πολλούς από τα χωριά της Μουργκάνας. Αλλά και η πόλη καθενός, που θέλει να έχει μια σύχρονη πόλη με λιμάνι. Σ’ αυτή, δεν σου λείπει τίποτα, ενώ κρατάει τις μικρές γλυκές λεπτομέρειες, στις οποίες αναφέρθηκα πριν για να την αγαπήσεις πολύ. Πρέπει να γίνουν πράγματα, υποδομές πέρα από το λιμάνι, αλλά αυτά είναι πρώτα επιλογή των κατοίκων της, μετά όλων εμάς που ενδιαφερόμαστε γι’ αυτή. Ο καθένας για το δικό του λόγο. Όποτε είμαι Ήπειρο, θέλω να περάσω, έστω για λίγο από την Ηγουμενίτσα. Αυτό πιστεύω, λέει πολλά…

INFO:

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σουλίου 3, Τ.Κ. 461 00, Ηγουμενίτσα

Τηλ: + 30 26653 61100, Fax: +30 26650 26067

ΚΕΠ Ηγουμενίτσας: Σουλίου 3, Τ.Κ. 461 00
Τηλ.: +30 26653 61220-27, Fax: +30 26650 29127, 26650 29021
E-mail: n.thesprotias@kep.gov.gr
Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Νέο λιμάνι, Τ.Κ. 461 00

Τηλ.: + 30 26650 99400, Fax: +30 26650 99420

Αστυνομική διεύθυνση Ηγουμενίτσας: Αγ. Αποστόλων 5, Τ.Κ. 461 00

Τηλ.: +30 26650 22100, Fax: +30 26650 22329

E-mail: adthesprotias@hellenicpolice.gr

Τουριστική Αστυνομία Ηγουμενίτσας: Νέο λιμάνι Ηγουμενίτσας, Τ.Κ. 461 00, Τηλ.: +30 26650 29646

Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας: 28ης Οκτωβρίου 12, Τ.Κ. 461 00

Τηλ.: +30 26650 24420, Fax: +30 26650 24421

ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας: 49 Μαρτύρων, Τ.Κ. 461 00

Τηλ.: +30 26650 22309, E-mail: info@ktel-thesprotias.gr

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button