Travellers of Mind

Μεγάλοι Θαλασσοπόροι: Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης

Εύκολος άνθρωπος δεν ήταν. Άλλωστε στα χρόνια του, εύκολο άνθρωπο και μάλιστα θαλασσινό, τον έτρωγαν τα …ψάρια.
Εκείνη την μέρα όμως, χαμογελούσε από το πρωί. Αμυδρά, αλλά χαμογελούσε.

Η “Νήα Μακρά”, ήταν έτοιμη για τον απόπλου, το όνειρο σήμερα θα γινόταν πραγματικότητα. Πενήντα κωπηλάτες, είκοσι πέντε από την μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη, θα κωπηλατούσαν για το όνειρο.

Ο Ευθυμένης στέκεται στο ψηλότερο σημείο της Πεντηκόντορου, από εκεί δίνει την διαταγή απόπλου. Οι ναύτες κωπηλατούν γρήγορα, δυνατά και με ζήλο. Σε λίγο θα ανοίξουν και το πανί, ο άνεμος είναι ευνοϊκός.

Έτος 580 π.Χ., στο λιμάνι της Μασσαλίας έχει μαζευτεί πολύς κόσμος. Ο παράτολμος Έλληνας σήμερα θα βγει στον “έξω” κόσμο. Ο Ευθυμένης βηματίζει πάνω κάτω στον Λακυδώνα και μία κοιτάζει τους ναύτες του, μία τον κόσμο. Ξέρει πως δεν είναι όλοι χαρούμενοι για το εγχείρημα, πολλοί θα εύχονται τα τέρατα που περιγράφουν οι Φοίνικες να τον καταβροχθίσουν…
Στην πλευρά που “κρύβεται ” ο ήλιος στέκονται οι Τιμούχοι, οι 600 άρχοντες.

Ο γεννημένος στην Μασσαλία Έλληνας Ευθυμένης, υπήρξε γεωγράφος, θαλασσοπόρος, εξερευνητής, συγγραφέας. Έζησε τον 6ο ή 5ο αιώνα π.Χ., αν και κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν την άποψη, ότι μπορεί να έζησε τον 4ο αιώνα.

Μετά τον Κωλαίο Σάμιο θα ήταν ο δεύτερος Έλληνας που θα περνούσε τις Ηράκλειες στήλες.

_d2k6873

Στο ταξίδι της ζωής του το οποίο περιέγραψε με πολλές λεπτομέρειες στο βιβλίο του με τον τίτλο: “Περίπλους”, όπως μαθαίνουμε από τον γεωγράφο Μαρκιανό και το οποίο δυστυχώς χάθηκε, στο ταξίδι αυτό λοιπόν, εξερεύνησε για πρώτη φορά περιοχές όπως η Λιβύη (έτσι ονομαζόταν η Βορειοδυτική πλευρά της Αφρικής) και το δέλτα του ποταμού Σενεγάλη, που (λάθος) πίστευε πως ήταν το άλλο στόμιο του Νείλου και αυτό γιατί εκεί συνάντησε τα ίδια άγρια ζώα που είχε δει στον Νείλο, ιπποπόταμους, κροκόδειλους, καθώς και την ίδια γεύση του νερού.

Ο Ευθυμένης μνημονεύτηκε από πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αθήναιος, ο Ιωάννης ο Λυδός, ο Αίλιος Αριστείδης, μα είχε την τύχη που έχουν όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι, να αμφισβητηθεί σφόδρα από πολλούς επίσης, όπως ο Κλήμης του Αλεξανδρέα, ο οποίος αναφέρει κάποιον Ευθυμένη σαν συγγραφέα του “Χρονικού” και εικάζεται πως δεν ήταν ο θαλασσοπόρος Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, αλλά κάποιος συνώνυμός του.

Ο Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, ο εξερευνητής, ο γεωγράφος, ο συγγραφέας, ο ζωγράφος, ο θαλασσοπόρος, ο ταξιδευτής, εκείνος που πρώτος περιέπλευσε τις ακτές τις βορειοδυτικής Αφρικής, από τις στήλες έως τις εκβολές του Σενεγάλη, κάπως έτσι αναφέρεται σε απόσπασμα ιστοριογράφου της εποχής: [Εὐθυμένης δὲ ὁ Μασσαλιώτης αὐτὸς πεπλευκώς φησιν εἰς τὴν ἔξω θάλασσαν ἐπιρρεῖν ἕως εἰς τὴν Λιβύην ἐστραμμένην τε εἶναι πρὸς Βορέαν τε καὶ Ἄρκτους, καὶ τὸν μὲν ἄλλον χρόνον κενὴν εἶναι τὴν θάλασσαν, τοῖς δὲ ἐτησίαις ἀνωθουμένην ὑπὸ τῶν πνευμάτων πληροῦσθαι καὶ ῥεῖν ἔσω ταῖς ἡμέραις ταύταις, παυσαμένων δὲ τῶν ἐτησίων ἀναχωρεῖν. εἶναι δὲ αὐτὴν καὶ γλυκεῖαν, καὶ κήτη παραπλήσια τοῖς ἐν τῶι Νείλωι κροκοδείλοις καὶ ἱπποποτάμοις ἔχειν].

_d2k6873-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-2

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button