Μεγάλοι Θαλασσοπόροι: Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης

Εύκολος άνθρωπος δεν ήταν. Άλλωστε στα χρόνια του, εύκολο άνθρωπο και μάλιστα θαλασσινό, τον έτρωγαν τα …ψάρια.
Εκείνη την μέρα όμως, χαμογελούσε από το πρωί. Αμυδρά, αλλά χαμογελούσε.
Η “Νήα Μακρά”, ήταν έτοιμη για τον απόπλου, το όνειρο σήμερα θα γινόταν πραγματικότητα. Πενήντα κωπηλάτες, είκοσι πέντε από την μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη, θα κωπηλατούσαν για το όνειρο.
Ο Ευθυμένης στέκεται στο ψηλότερο σημείο της Πεντηκόντορου, από εκεί δίνει την διαταγή απόπλου. Οι ναύτες κωπηλατούν γρήγορα, δυνατά και με ζήλο. Σε λίγο θα ανοίξουν και το πανί, ο άνεμος είναι ευνοϊκός.
Έτος 580 π.Χ., στο λιμάνι της Μασσαλίας έχει μαζευτεί πολύς κόσμος. Ο παράτολμος Έλληνας σήμερα θα βγει στον “έξω” κόσμο. Ο Ευθυμένης βηματίζει πάνω κάτω στον Λακυδώνα και μία κοιτάζει τους ναύτες του, μία τον κόσμο. Ξέρει πως δεν είναι όλοι χαρούμενοι για το εγχείρημα, πολλοί θα εύχονται τα τέρατα που περιγράφουν οι Φοίνικες να τον καταβροχθίσουν…
Στην πλευρά που “κρύβεται ” ο ήλιος στέκονται οι Τιμούχοι, οι 600 άρχοντες.
Ο γεννημένος στην Μασσαλία Έλληνας Ευθυμένης, υπήρξε γεωγράφος, θαλασσοπόρος, εξερευνητής, συγγραφέας. Έζησε τον 6ο ή 5ο αιώνα π.Χ., αν και κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν την άποψη, ότι μπορεί να έζησε τον 4ο αιώνα.
Μετά τον Κωλαίο Σάμιο θα ήταν ο δεύτερος Έλληνας που θα περνούσε τις Ηράκλειες στήλες.
Στο ταξίδι της ζωής του το οποίο περιέγραψε με πολλές λεπτομέρειες στο βιβλίο του με τον τίτλο: “Περίπλους”, όπως μαθαίνουμε από τον γεωγράφο Μαρκιανό και το οποίο δυστυχώς χάθηκε, στο ταξίδι αυτό λοιπόν, εξερεύνησε για πρώτη φορά περιοχές όπως η Λιβύη (έτσι ονομαζόταν η Βορειοδυτική πλευρά της Αφρικής) και το δέλτα του ποταμού Σενεγάλη, που (λάθος) πίστευε πως ήταν το άλλο στόμιο του Νείλου και αυτό γιατί εκεί συνάντησε τα ίδια άγρια ζώα που είχε δει στον Νείλο, ιπποπόταμους, κροκόδειλους, καθώς και την ίδια γεύση του νερού.
Ο Ευθυμένης μνημονεύτηκε από πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αθήναιος, ο Ιωάννης ο Λυδός, ο Αίλιος Αριστείδης, μα είχε την τύχη που έχουν όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι, να αμφισβητηθεί σφόδρα από πολλούς επίσης, όπως ο Κλήμης του Αλεξανδρέα, ο οποίος αναφέρει κάποιον Ευθυμένη σαν συγγραφέα του “Χρονικού” και εικάζεται πως δεν ήταν ο θαλασσοπόρος Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, αλλά κάποιος συνώνυμός του.
Ο Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, ο εξερευνητής, ο γεωγράφος, ο συγγραφέας, ο ζωγράφος, ο θαλασσοπόρος, ο ταξιδευτής, εκείνος που πρώτος περιέπλευσε τις ακτές τις βορειοδυτικής Αφρικής, από τις στήλες έως τις εκβολές του Σενεγάλη, κάπως έτσι αναφέρεται σε απόσπασμα ιστοριογράφου της εποχής: [Εὐθυμένης δὲ ὁ Μασσαλιώτης αὐτὸς πεπλευκώς φησιν εἰς τὴν ἔξω θάλασσαν ἐπιρρεῖν ἕως εἰς τὴν Λιβύην ἐστραμμένην τε εἶναι πρὸς Βορέαν τε καὶ Ἄρκτους, καὶ τὸν μὲν ἄλλον χρόνον κενὴν εἶναι τὴν θάλασσαν, τοῖς δὲ ἐτησίαις ἀνωθουμένην ὑπὸ τῶν πνευμάτων πληροῦσθαι καὶ ῥεῖν ἔσω ταῖς ἡμέραις ταύταις, παυσαμένων δὲ τῶν ἐτησίων ἀναχωρεῖν. εἶναι δὲ αὐτὴν καὶ γλυκεῖαν, καὶ κήτη παραπλήσια τοῖς ἐν τῶι Νείλωι κροκοδείλοις καὶ ἱπποποτάμοις ἔχειν].