Travel StoriesΕλλάδα

Η Πάρνηθα …Fisheye

Σάββατο πρωί και να ξυπνάς κάπως. Οι ήχοι της πόλης να μην μοιάζουν με μουσικές και το φως ποτέ να μην είναι αρκετό να διαλύσει τα σκοτάδια.

Θέλω βόλτα με …οπτική ψαριού.

Το να ανέβεις στην Πάρνηθα τους μήνες του χειμώνα, μοιάζει πολύ με το να πηγαίνεις για μπάνιο στο Καβούρι, τους μήνες του καλοκαιριού.

Ποδηλάτες στις ανηφοριές, πεζοπόροι στα χώματα, καρατέγκα στα λιβάδια. Ο σουρεαλισμός των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου.

Μποτιλιάρισμα στο ανέβασμα, πρώτη, δευτέρα και τ΄ανάποδο…

parnitha-42

Πιάνεις κάποτε το ισιάδι και προσεγγίζεις στο “πάρκο των ψυχών”. Γλυπτά από τους πονεμένους κορμούς ετούτου του βουνού. Ένα παράθυρο στο άπειρο, μια προσευχή, ένας αλλόκοτος εσταυρωμένος και ένας ήλιος μπερμπάντης και κρυψίνους να πλατσουρίζει μπρος στα δικά μου πόδια.

Απέναντι, το φάντασμα του επιβλητικού πρώην Ξενία ή όπως είναι ακόμα πιο γνωστό: Σανατόριο.

parnitha-23

parnitha-10

parnitha-49

Το  Σανατόριο  χτίστηκε το Μάιο του 1912 από την διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που αποφάσισε τότε την ίδρυση του και τη λειτουργία του ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο.

Σε αυτό, θα νοσηλευτεί και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938. Παρά τη νοσηλεία του, ο Γιάννης Ρίτσος δεν θεραπεύθηκε, αλλά κατά την παραμονή του εκεί έγραψε τρία έργα: «Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα» (1937), «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» (1938, αφιερωμένο στο Βασίλη Ρώτα), «Εαρινή Συμφωνία» (1938).

Λίγο πιο κάτω όμως αρχίζουν τα …ωραία !!!

parnitha-46

Δυο τρεις στροφές και μπροστά σου αρχίζει να ξεδιπλώνεται ένας σκηνικός χώρος σαν από παραμύθι του Tim Burton.

Το “Hotel Κυκλάμινα”, κουφάρι πια, μετά την μεγάλη φωτιά του 2007. Μια καταστροφική φωτιά που πλήγωσε πολύ βαριά και το βουνό και την πόλη της Αθήνας.

Τα άλλα κυκλάμινα, εκείνα τα μοβιά, παντού, αλλά τσαλαπατημένα, δεν μάθαμε ακόμα, δεν πήραμε το μήνυμα…

…Mανδάμ, το ελάφι μανδάμ, δεν είναι κατοικίδιο !!!

parnitha-15

parnitha-9

Αν και το κρύο δεν είναι τόσο πολύ κάποιο λαίμαργο ελάφι, κατέβηκε χαμηλότερα και παίρνει από τα χέρια των επισκεπτών φύλλα λάχανου ή καρότα.

-Γούτσου γούτσου, κοίτα Γιωργάκη τι όμορφο που είναι το ελαφάκι, κράτα στο χεράκι σου το λάχανο να; ρθει να το φάι μη φοβάσαι, δεν δαγκώνουν τα ελαφάκια…

-Γιωργάκιιιιιιιιιι  κράτα και λίγο λάχανο για τον παππού…

parnitha-16

Ο παππούς έχει βγάλει το κινητό, έχει πάρει και θέση στιλ John Wayne, “σημαδεύει” το …ελαφάκι και βροντοφωνάζει:

-Γέλα και λίγο ρε Γιωργάκη, τόχω, τόχω !!!

Το φελέκι μου μέσα…

Σκέφτηκα, αν φύγω τώρα, μπορεί και να γλιτώσω τα ισόβια, είναι και το κλίμα ανθυγιεινό στις φυλακές, άσε που είναι κρίμα τα …νιάτα μου.

parnitha-12

Ανηφορίζω προς το καταφύγιο “Μπάφι”. Φτάνω (κάποτε) και ψάχνω κάπου να παρκάρω το αυτοκίνητο. Εντάξει, βρήκα, κάπου, κάποτε.

Βγαίνω από το αυτοκίνητο και …ξαναμπαίνω. Δεν αναπνέω καν. Αφήνω να περάσουν μερικά λεπτά και ανοίγω σιγά σιγά την πόρτα. Προσέχω να μην κάνω κανέναν θόρυβο.

Τολμώ και βγαίνω, θυμήθηκα άλλωστε πως παλιά έκανα και krav maga τι στην ευχή, τρομάζουν τα παλικάρια;;;

Οι ιαχές όμως, εκεί!

Είπα, έφτασα μέχρι εδώ, κρίμα είναι να γυρίσω πίσω χωρίς να δω και άλλα ελάφια Τι το ήθελα;

Αντί για ελάφια, το λιβάδι πριν το καταφύγιο γεμάτο λευκές στολές αθλητών του καράτε!!!

parnitha-11

Το σώμα μου δονείται, όχι από τίποτα εξωγενείς δυνάμεις και τέτοια. Στα αυτιά μου κυριαρχεί η αποφασιστική βούληση όσο και ιστορική ατάκα του αθλητικού παρουσιαστή Γ. Χελάκη “δεν περιγράφω άλλο”…

parnitha-45

 

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button