City StoriesFeaturedΕλλάδα

Aθήνα Εκκλησία της Πεντηκοστής: Τ(ρ)όπος Προσευχής

Μετακίνηση, πολυμορφία, ανοχή, λατρεία, φωτογραφία.

Προτεστάντες -> Ευαγγελιστές  -> Πεντηκοστιανοί -> Εξιλεωμένη Χριστιανική Εκκλησία του θεού. Η Πεντηκοστιανή, The Redeemed Christian Church of God ιδρύθηκε το 1952 στο Λάγος της Νιγηρίας. Σήμερα έχει παρουσία σε 200 χώρες περίπου. Η Πεντηκοστιανή λατρεία είναι λιγότερο επίσημη και περισσότερο συναισθηματική από αυτή των άλλων Χριστιανικών παραδόσεων. Η ατμόσφαιρα, η οδηγία της λατρείας και οι ύμνοι, ενθαρρύνουν την εκζήτηση της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Υποστηρίζουν πως, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ενεργούν συχνά κατά τη διάρκεια των λειτουργίας των εκκλησιών τους, μερικές φορές εντυπωσιακά.

Στις Εκκλησίες της Πεντηκοστής υπάρχει αυθόρμητη και ενεργή συμμετοχή από όλους. Οι πιστοί, κατά την λατρεία, μπορεί να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, ή και να χειροκροτήσουν ακόμα. Μπορεί να δοθούν προσωπικές μαρτυρίες από παρευρισκόμενους πιστούς. Στις λειτουργίες μπορεί να γίνονται θεραπείες, προφητείες και να υπάρχει ομιλία σε ξένες γλώσσες. Το ποίμνιο είναι πιθανό να ανταποκριθεί ενεργά στο κήρυγμα, αναφωνώντας «Αμήν» ή «Αλληλούια». Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο Χριστιανικό δόγμα, είναι πρόθυμος να ταιριάξει με τις τοπικές κουλτούρες, να χρησιμοποιήσει τοπική μουσική και άλλα πολιτιστικά στοιχεία στη λατρεία. Ο Πεντηκοστιανός λατρεύει το Θεό χωρίς εικόνες. «Ο Θεός είναι Πνεύμα… οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν το Θεό με πνεύμα και αλήθεια. Οι πρώτοι χριστιανοί δεν είχαν εικόνες» Τα παραπάνω μου ανάφερε ο Williams στην είσοδο του παλιού θεάτρου που χρησιμοποιούν σαν χώρο λατρείας στην Αθήνα.

Το πρώτο που θα γράψω για αυτή την εμπειρία είναι ότι αμέσως όταν περνάς τη πόρτα βρίσκεσαι σε ένα χωροχρονικό ταξίδι. Οι Αφρικανοί της Αθήνας χορεύουν και τραγουδούν. Αναρωτιέμαι αν βρίσκομαι στην Ν.  Ορλεάνη ή στο Χάρλεμ ή σε μια συνοικία στο Λάγος… Σόουλ, γκόσπελ, σπιρίτσουαλς και αφρικάνικες μελωδίες… Ο τ(ρ)όπος λατρείας τους είναι ένα μοναδικό μέρος γεμάτο μυστήριο, συναίσθημα, θρησκευτική έκσταση και μια μοναδική αύρα. Στο τέλος όταν η εξώπορτα κλείνει πίσω μου γυρίζω αριστερά δεξιά το κεφάλι μου και σιγουρεύομαι ότι βρίσκομαι στην Αθήνα.

Στα πλαίσια του project “Unknown prayer”- “Άγνωστη προσευχή”, επισκέφτηκα δύο φορές το Victory Center στη περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Το έργο «Άγνωστη προσευχή» στοχεύει στην απεικόνιση της ύπαρξης και της παρουσίας μεταναστών στον αστικό χώρο μέσω των τόπων λατρείας τους. Το έργο επιχειρεί επίσης να βρει νέους τρόπους έκθεσης και συζήτησης του παρόντος και του μέλλοντος των μεταναστών ως αστικό φαινόμενο. Αυτό το πρωτότυπο ανθρωπολογικό υλικό με τις κοινωνικές, πολιτικές και αισθητικές του συνθέσεις είναι επίσης μια συνεργατική προσπάθεια, με την έννοια των διαφόρων σχέσεων που αναζητήθηκαν και καλλιεργήθηκαν (πριν και μετά) της καταγραφής σε φωτογραφίες.

Στέφανος Χρόνης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εργάζεται ως μαθηματικός σε δημόσιο σχολείο. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Του αρέσει να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει γεγονότα (λαογραφία) σε όλο τον κόσμο. Εκφράζεται μέσω της φωτογραφίας. Πιστεύει ότι η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση του κόσμου. Μπορεί να φέρει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν τι συμβαίνει γύρω τους , προκαλώντας το ενδιαφέρον για τόπους, ανθρώπους και κουλτούρες. Ζει στην Αθήνα, αλλά κυρίως του αρέσει να φωτογραφίζει σε ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Πέντε φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του National Geographic.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button