FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Ψηλορείτης: Ιδα-νικό λευκό

Χειμερινή απόδραση στην “καρδιά” της Κρήτης, στον ορεινό Μυλοπόταμο. Αρχές Ιανουαρίου. Μεγάλη τύχη να συνδυαστεί με ένα απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

Ο ήλιος έκαιγε για να προσθέσει λάμψη στο λευκό. Διαδρομή μέχρι το υψόμετρο 1500 μέτρων: Ρέθυμνο, Πέραμα, Γαράζο, Αξός, Ανώγεια.

Άνωθεν των Ανωγείων

Αναζητάμε την Αρχαία Ζώμινθο (λέξη προελληνική). Ανακαλύφθηκε από τον αξέχαστο, άξιο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη. Μινωικό Ιερό κορυφής, το μοναδικό θρησκευτικό και παραγωγικό κέντρο χτισμένο σε βουνό με υψόμετρο 1200 μέτρα. Στο ισόγειο του ανακτόρου βρέθηκαν 71 αίθουσες διαφόρων χρήσεων!

Ο ανασκαφικός χώρος δυστυχώς δεν είναι ακόμη επισκέψιμος. Θα είμαστε σε αναμονή για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Έφη Σακελλαράκη.

Από κοντά ο Άγιος Υάκινθος. Του Λουδοβίκου…

Με τόσο χιόνι δεν μπορούσαμε να οδηγήσουμε μέχρι το αστεροσκοπείο του Σκίνακα σε υψόμετρο 1750 μέτρα.
Άξιζε όμως η πεζοπορία στο λευκό τοπίο. Όσο πάει…

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη

Στην αγκαλιά του χιονισμένου Ψηλορείτη ( Ίδη) η ομορφιά είναι μοναδική. Επάλληλα στρώματα πετρωμάτων συνθέτουν εντυπωσιακό μωσαϊκό.

Λίγο πιο κάτω ανακαλύπτουμε στον ορίζοντα το οροπέδιο της Νίδας. Καταπράσινο ανάμεσα στα λευκά. Εκεί που τα σύννεφα αγγίζουν το χιόνι.

Ιδαίο Άντρο

Κι ο δρόμος αναπόφευκτα οδηγεί προς το Ιδαίον Άντρον!  Η “Βηθλεέμ της αρχαιότητας” όπως είπε ο Γιάννης Σακελλαράκης. Μέσα στο Σπήλαιο αυτό γεννήθηκε (η μυθολογία αναφέρει επίσης και το Δικταίο Άντρο), κρύφτηκε και γαλουχήθηκε ο Κρηταγενής Δίας. Θεωρείται το αρχαιότερο Ιερό της Κρήτης με ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την 4η χιλιετία π.Χ.

Ανάβαση σε χιονισμένο μονοπάτι περίπου δύο χιλιομέτρων μέχρι τον Σπήλιο.

Με μικρό διάλειμμα στα μισά του δρόμου για επίσκεψη στο εκκλησάκι της Ανάληψης. Πάνω στα δύο λευκά μαρμάρινα μνήματα διαβάζουμε ” Εδώ εφονεύθησαν υπό των Γερμανών-1943″.

Λόγω χιονιού τώρα δεν υπήρχε πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου, όμως η είσοδος του είναι μεγάλη και μπορείτε να θαυμάσετε την κεντρική αίθουσα έστω κι έτσι.

Επιστροφή στα Ανώγεια

Στο λευκό της κτηνοτροφίας, του ξηρού ανθότυρου, του διάσημου Ανωγειανού γαλακτομπούρεκου. Των ασβεστωμένων τοίχων. Των πλουμιστών υφαντών. Του χειροποίητου φυσητού κρυστάλλου. Της μαύρης βεντέτας και του λευκού σασμού.

Η πρόσβαση είναι επιτέλους εφικτή: στην διάφανη ρακή και τους κρητικούς μεζέδες γύρω από την ξυλόσομπα.
Άνευ μουσικής! Ακόμα και στον τόπο του Ξυλούρη, του Ψαραντώνη, του Ψαρογιώργη, του Σκουλά, του Λουδοβίκου, του Αεράκη, οι κανόνες μιας πανδημίας απαγόρευσαν την μουσική. Προσωρινά.
Θα αρκεστούμε στον λειτουργία του Εσπερινού που με τα μεγάφωνα ακουγόταν σε όλο το χωριό.

Εν λευκώ…

Οι εφημερίδες New York Times και The National Herald σε πρόσφατα άρθρα τους ( Ιανουάριος 2022) προτείνουν τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη για ιδανικό ορειβατικό σκι την Ανοιξη. Με θέα το Κρητικό και το Λυβικό Πέλαγος!

Έλενα Κοτρωνάκη

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ζω στα Χανιά, όπου γεννήθηκα. Οι μνήμες μου γεμάτες χρώματα και μουσικές από τις δεκαετίες του '70 και του' 80. Μαθήτρια του ποιητή Γιώργη Μανουσάκη, ο οποίος στα 13 μου, επιβράβευσε την πρώτη μου ταξιδιωτική καταγραφή (Χώρα Σφακίων). Ξαναγεννήθηκα στο Ρέθυμνο, εκεί όπου έκανα την " στρατιωτική μου θητεία" στο τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Η έλξη της Κρήτης, σταθερά πολύ ισχυρή, με οδήγησε στην προώθηση των κρητικών προϊόντων. Εργάζομαι για 20 χρόνια στον τομέα του τουρισμού μεταδίδοντας την αγάπη και τον σεβασμό για την Κρητική κουλτούρα. Στα διαλείμματα, ερασιτέχνης φωτογράφος και ζωγράφος. Και περιπατητής. Συντάσσω λοιπόν και συντάσσομαι με εσάς, τους οδοιπόρους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button