FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Πλαταριά Θεσπρωτίας: Ιδανικό αραξοβόλι στην αγκαλιά του Ιονίου

Μου είχε λείψει εδώ και καιρό, μια επίσκεψη εκεί… Όχι ότι την είχα βγάλει από το μυαλό μου ποτέ, απλά δεν τύχαινε. Προγραμμάτιζα διάφορα κι εκεί που έλεγα, να τώρα θα περάσω, κάτι επηρέαζε τη διαδικασία και ερχόταν η ανατροπή. Τελικά, τα κατάφερα. Είπα, θα τα αφήσω όλα πίσω και θα πάω εκεί να χαλαρώσω. Να απολαύσω την ωραία παραλία της, τη γαλάζια εικόνα της. Πολλοί θα αναρωτιέστε τι είναι η Πλαταριά; Ή το λογικότερο. Πού είναι; Και γιατί μου αρέσει να τρέχω εκεί, έστω και νοερώς τις περισσότερες φορές.

Ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια, το Αγιονήσι και Ερημονήσι (Χερονήσι), η Πλαταριά είναι ιδανικό αραξοβόλι για πολυτελή σκάφη και ψαρόβαρκες, κοντά στην Ηγουμενίτσα. Εάν θέλετε να σχεδιάσετε τις διακοπές σας, σίγουρα η παραμονή σας εκεί, για λίγες ή περισσότερες ημέρες, θα σας ευχαριστήσει. Θα έχετε πολλές θετικές εντυπώσεις, για να τις μεταφέρετε σε φίλους ή γνωστούς σας, τον χειμώνα. Διοικητικά ανήκει -με την εφαρμογή του Καλλικράτη- στον Δήμο Ηγουμενίτσας και έχει περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Αυτά σε κανονικές συνθήκες, καθώς το καλοκαίρι, όλα είναι αλλιως…

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρώτη καλή επιλογή, για να στρέψει την ματιά σας προς την Πλαταριά. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που την κάνουν αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να θέλουν να έρθουν και να ξανάρθουν. Είναι οι παρέες που δημιουργούνται εκεί και συναντιούνται με κάθε ευκαιρία. Το ραντεβού στην Πλαταριά, είναι πολύ συνηθισμένο στη Θεσπρωτία, αλλά και στους γύρω νομούς. Είναι ένα από τα σημεία σταθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Ντόπιοι και ταξιδιώτες, πολύ εύκολα γίνονται μια παρέα και γυρίζουν από άκρη σε άκρη τόσο την παραλία της, όσο και τα στέκια της. Αρκετοί μένουν περισσότερες μέρες -από τον αρχικό τους προγραμματισμό- εκεί και με δυσκολία πείθονται ότι πρέπει να συνεχίσουν αλλού, να γνωρίσουν και κάτι άλλο μέσα στο καλοκαίρι. Μιλάμε για τρομερό δέσιμο. Ίσως είναι η κουλτούρα των ανθρώπων στην Πλαταριά που ζει έτσι. Ίσως ο τόπος να …δημιουργεί δυνατές φιλίες, με διάρκεια.

Στην Πλαταριά, τα βρίσκεις όλα. Δεν χρειάζεται να πας στην γειτονική Ηγουμενίτσα που είναι η έδρα του δήμου, εκτός εάν θέλεις να ταξιδέψεις από το λιμάνι της στην Κέρκυρα ή ακόμα μακρύτερα. Ή για θέματα, που έχουν σχέση με υπηρεσίες του δημοσίου.

Σύγχρονο λιμάνι, μαρίνα και υποδομές, μαζί με καταλύματα, χώρους διασκέδασης κάνουν την περιοχή έναν από τους πρώτους προορισμούς για παραθαλάσσιο τουρισμό στην Ήπειρο.

Κυρίαρχα επαγγέλματα, είναι τα σχετικά με τον τουρισμό. Παράλληλα συνεχίζεται -σε σημαντικό βαθμό- η ενασχόληση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και τη μελισσουργία. Παρότι έχει σημαντικά στοιχεία για την ιστορική πορεία της, κανείς ή σχεδόν κανείς, δεν θα πάει στην Πλαταριά για αυτά. 

Μετά  το 1980 και λόγω του σεισμού που δημιούργησε πολλά προβλήματα , αφήσανε τα κτίσματα στην ορεινή πλευρά και κτίσανε δίπλα στην παραλία μια σύγχρονη Πλαταριά. Για το νέο οικισμό έρχονται από παντού κάθε καλοκαίρι τουρίστες ή κι από γειτονικές πόλεις ή χωριά.  Για να κάνουν το μπάνιο τους στις καθαρές παραλίες της, να ψαρέψουν με τη βάρκα τους λίγο βαθύτερα, να κάνουν τη βόλτα τους με ποδήλατο, να φάνε το φρέσκο ψάρι σε τραπέζια πάνω στην άμμο.

Αλλά και να χαρούνε μια απογευματινή βόλτα στη μεγάλη ακτογραμμή, με τα πολυτελή σκάφη και τις ψαρόβαρκες, συνεχίζοντας τη νυχτερινή διασκέδαση σε κέντρα ψυχαγωγίας που έχει αρκετά. Ακόμη λειτουργεί λαογραφικό μουσείο και δανειστική βιβλιοθήκη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Η παραλία κοντά στο λιμάνι και το γεφυράκι, είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στα παιδιά, αφού προσφέρεται για βουτιές και κυρίως για την προσπάθεια της εντυπωσιακής βουτιάς, που θα αφήσει άφωνους τους συνομηλίκους τους. Η επιτυχία αμφίβολη στο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, αλλά λίγο νοιάζει μπροστά στη χαρά που δίνει στους μικρούς βουτηχτές. Μετά ακολουθεί η βόλτα με ποδήλατο και οι φωνές χαράς. Παιδόκοσμος!

Στην Πλαταριά μπορείτε να φτάσετε οδικώς από Αθήνα μέσω Πρέβεζας ή Άρτας. Από Θεσσαλονίκη μέσω Ιωαννίνων. Το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα είναι μια οικονομική λύση για να πάτε. Ακτοπλοϊκώς από Κέρκυρα, Πάτρα, Ιταλία. Αεροπορικώς από Ιωάννινα, Κέρκυρα και Άκτιο.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί κάποιος, πολύ εύκολα, να δει με ορμητήριο την Πλαταριά και όλα τα αξιοθέατα της της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων από την πλευρά της Θεσπρωτίας, μέσα από τις σύγχρονες οδούς που διασχίζουν την Ήπειρο και έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ιούλιος πια και ήδη σκέφτομαι το επόμενο ταξίδι μου στην ΄Ηπειρο, με μια επίσκεψη στην Πλαταριά μέσα. Γιατί μερικά πράγματα δεν αλλάζουν. Ψάχνω τους φίλους μου να κλείσουμε ένα ραντεβού για μερικές μέρες εκεί. Και την προτείνω ανεπιφύλακτα.

INFO

ΚΕΠ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ

Παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο Πλαταριάς

Ανεξαρτησίας –   Πλαταριά Τ.Κ. 46100

Τηλέφωνα: 26653 61504 – 5, Fax: 26650 98009

E-mail: d.syvoton@kep.gov.gr

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button