City StoriesΕλλάδα

Κάτοικοι Αθηνών, Κατηγορία Φτερού

ΟΧακίμ μοιραζόταν το κουλούρι του με τον Δαχτυλιδολαίμη Ψιττακίσκο, χωρίς να του δίνει και ιδιαίτερη σημασία.

Ο Χακίμ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Ο Δαχτυλιδολαίμης, μετανάστης από την Τροπική Ασία. Και οι δύο τώρα πια, κάτοικοι Αθηνών. ”Φιλοξενούνται” στο πάρκο του Βυζαντινού Μουσείου.

«Κάτοικοι Αθηνών» δηλώνουν τουλάχιστον τέσσερα είδη παπαγάλων, που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους αποικίες σε πάρκα και κήπους, αψηφώντας το τσιμέντο και τον θόρυβο της πόλης. Όλα αυτά τα εξωτικά πουλιά που υπάρχουν στην πόλη έχουν φτάσει στη χώρα μας με διάφορους τρόπους. Νόμιμους ή και παράνομους κι έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν από τα κλουβιά τους, όπου τους κρατούσαν οι ιδιοκτήτες τους ή κάποια άλλα πιο τυχερά απελευθερώθηκαν από τους κατά τα άλλα φιλόζωους ”ιδιοκτήτες” τους, όταν τους πέρασε η επιθυμία της συγκατοίκησης.

Έτσι έφτιαξαν τις αποικίες τους, ενώ για να αρχίσει η αναπαραγωγή τους ένα ζευγάρι είναι αρκετό».Για πρώτη φορά, αποικία παπαγάλων, εντοπίστηκε πριν από δέκα χρόνια στην Φιλοθέη.

Διάφορα είδη παπαγάλων εμφανίζονται για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα στην περιοχή της Αθήνας. Κάποια δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν για πολύ ελεύθερα. Κινδυνεύουν τόσο από τα αρπακτικά πουλιά, όπως τα τσιχλογέρακα, τα ξεφτέρια, και τους πετρίτες, που όσο παράξενο και εάν φαίνεται, η Αθήνα έχει πολλά από αυτά, αλλά κι από τις γάτες. Έτσι επιλέγουν να κουρνιάζουν σε δυσπρόσιτα μέρη.

Άλλα καταφέρνουν όμως να ζήσουν ελεύθερα.Το πιο διαδεδομένο είδος παπαγάλου στην Ελλάδα είναι ο Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος ή Πράσινος Παπαγάλος, που προέρχεται από την τροπική Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική. Δημιούργησε τις πρώτες αποικίες του στο Λεκανοπέδιο Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και ο πληθυσμός του υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες. Αυτό το είδος παπαγάλου εντοπίζεται σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, όπως είναι το Πεδίον του Άρεως και ο Εθνικός Κήπος, η Γεωπονική Σχολή, το πάρκο πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και στη Γλυφάδα, τη Φιλοθέη το Ψυχικό, το Ίλιον, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.papagaloi-8

Νέοι επισκέπτες στην Αττική είναι οι 3-4 δεκάδες Μυοψιττακοί- το μοναδικό είδος παπαγάλου που γεννά σε πλεκτές κοινοβιακές φωλιές που κτίζουν μόνοι τους, οι οποίοι προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και έχουν δημιουργήσει τις αποικίες τους στο Χαλκούτσι και στον Εθνικό Κήπο. Ξεχωρίζουν από τα χρώματά τους. Κυριαρχεί το έντονο πράσινο, ενώ μια ακόμα διαφορά τους είναι η μακριά ουρά τους, χαρακτηριστικό που μοιράζονται με τους Μυοψιττακούς, οι οποίοι όμως έχουν γκρι χρώμα στο πρόσωπο.  Αντίθετα, οι Φαιοκέφαλοι της Σενεγάλης έχουν κοντή ουρά και κιτρινοπορτοκαλί χρώμα στο στήθος, που έρχεται σε αντίθεση με την πράσινη ράχη τους.papagaloi-7

Αν έχεις την τύχη να συναντήσεις αυτά τα πουλιά, σε κάποια βόλτα, σε κάποιο από τα πάρκα τις πόλης, θα δεις πως η ζωή μεταξύ ”πτηνών” και ανθρώπων έχει πολλά κοινά. Μπορείς πχ., να παρατηρήσεις την επιθετική συμπεριφορά των περιστεριών (αυτόχθονες), όταν παπαγάλοι (οι ξένοι) πλησιάζουν την περιοχή τους και ειδικά όταν εκεί υπάρχει τροφή.

Όλα για ένα κομμάτι ψωμί…Πολλές φορές αναρωτιέμαι, η ζωή αντιγράφει την φύση, ή η φύση την ζωή!

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button