FeaturedTravel StoriesΚόσμος

Στρασβούργο: Γαλλική γεύση με γερμανικό άρωμα

Τριήμερο με προορισμό το Παρίσι.

Βρίσκομαι εδώ για τρίτη φορά. Αφορμή η επίσκεψη στη φίλη μου Χρυσάνθη που θα ζήσει για λίγο στην Πόλη του Φωτός για επαγγελματικό λόγο. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζουμε να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή στο Στρασβούργο που μας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και είναι και κοντά. Εξάλλου, το Παρίσι το έχω ήδη δει αρκετά στο παρελθόν και με επίγνωση των συνεπειών όσων γράφω, δηλώνω πως ανήκω στους ελάχιστους  που δεν το έχουν ερωτευτεί.

Σάββατο πρωί, λοιπόν, ξεκινήσαμε με τρένο από το Παρίσι για την περιοχή της Αλσατίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Στρασβούργο. Διάρκεια ταξιδιού λιγότερο από δύο ώρες. Το εισιτήριο του τρένου κόστισε περίπου όσο το αεροπορικό πήγαιν’ έλα, αλλά άξιζε κάθε cent!

Τριήμερο με προορισμό το Παρίσι.

Βρίσκομαι εδώ για τρίτη φορά. Αφορμή η επίσκεψη στη φίλη μου Χρυσάνθη που θα ζήσει για λίγο στην Πόλη του Φωτός για επαγγελματικό λόγο. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζουμε να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή στο Στρασβούργο που μας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και είναι και κοντά. Εξάλλου, το Παρίσι το έχω ήδη δει αρκετά στο παρελθόν και με επίγνωση των συνεπειών όσων γράφω, δηλώνω πως ανήκω στους ελάχιστους  που δεν το έχουν ερωτευτεί.

Σάββατο πρωί, λοιπόν, ξεκινήσαμε με τρένο από το Παρίσι για την περιοχή της Αλσατίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Στρασβούργο. Διάρκεια ταξιδιού λιγότερο από δύο ώρες. Το εισιτήριο του τρένου κόστισε περίπου όσο το αεροπορικό πήγαιν’ έλα, αλλά άξιζε κάθε cent!strasbourg-11

Φιλική συμβουλή: εάν έχετε βάλει στο πρόγραμμα την εν λόγω εκδρομή με αφετηρία το Παρίσι, καλό θα ήταν να κλείσετε εγκαίρως τα εισιτήρια του τρένου, καθώς οι τιμές δεν είναι σταθερές, αλλά αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ταξιδιού.

Η Αλσατία βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία στα σύνορα με τη Γερμανία και εκτείνεται κατά μήκος του Ρήνου που τη χωρίζει σε 2 διαμερίσματα (Άνω Ρήνος, Κάτω Ρήνος). Το Στρασβούργο διασχίζεται από τον ποταμό Ill, ο οποίος είναι παραπόταμος του Ρήνου. Αλλάζοντας συχνά «κηδεμόνα» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ανά τους αιώνες, λόγω της στρατηγικής του θέσης είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και εκεί επίσης εδρεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.strasbourg-13

Σύμβολο της Αλσατίας ο πελαργός. Συμβολίζει την καλή τύχη. Αποτελεί σήμα κατατεθέν που το συναντάς παντού.

Επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά, αν και η παραδοσιακή γλώσσα είναι τα αλσατικά, στα οποία είναι εμφανείς οι επιρροές της γερμανικής γλώσσας. Ευκαιρία, λοιπόν, να «ξεσκονίσω» τα ξεχασμένα από χρόνια γαλλικά μου και να δικαιολογήσω τη θητεία μου στα θρανία της Γαλλικής Ακαδημίας και την επιμονή της μαμάς μου στο τρίπτυχο μπαλέτο-πιάνο-γαλλικά. Παραδόξως, θυμήθηκα αρκετές εκφράσεις, τις βασικές τουλάχιστον που χρειάζεται ένας τουρίστας για να επιβιώσει στη Γαλλία. Με την αρωγή φυσικά της Χρυσάνθης, η οποία με ενημέρωσε για τοπικές εκφράσεις και ιδιωματισμούς που πρόλαβε να ξεσηκώσει έχοντας ήδη περάσει ένα μήνα στο Παρίσι.strasbourg-29

Άφιξη, λοιπόν, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Στρασβούργου. Πρώτη μας κίνηση ήταν να πάρουμε χάρτη από το Γραφείο Πληροφοριών του σταθμού και να ξεκινήσουμε με τα πόδια προς το κέντρο της πόλης.

Τα κύρια μέσα μετακίνησης στο Στρασβούργο είναι το τραμ και το λεωφορείο. Πραγματικά όμως, για να κινηθείς στο κέντρο της πόλης χρειάζεσαι μόνο ένα χάρτη και όρεξη για περπάτημα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο κομμάτι του ιστορικού κέντρου είναι πεζοδρομημένο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.strasbourg-7

Αρχικά κατευθυνθήκαμε προς την Petite France (Μικρή Γαλλία), η οποία είναι μια περιοχή σχεδόν παραμυθένια. Και απόλυτα φωτογενής! Γραφικά στενάκια γεμάτα με παραδοσιακά σπίτια από ξύλο και πέτρα, δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, γέφυρες και εστιατόρια-καφέ με πολύχρωμο χαρακτήρα! Μόλις ξεπεράσεις την πρώτη έκρηξη ομορφιάς και γραφικότητας, θέλεις να φωτογραφίσεις  κάθε γωνιά, κάθε σπίτι, κάθε στενό. Όχι επειδή υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις ποτέ τη Μικρή Γαλλία, αλλά για να μπορέσεις να μοιραστείς αυτές τις εικόνες με τους φίλους και όσους διαβάσουν το αρθράκι σου. Στη διάθεσή σας, λοιπόν!strasbourg-2

Τέσσερα κανάλια διασχίζουν τις παλιές γειτονιές των βυρσοδεψών, μυλωνάδων και ψαράδων. Εάν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, ίσως κάναμε και μια πλωτή βόλτα με τα σκεπαστά ποταμόπλοια.

Δεύτερη στάση ήταν ο Καθεδρικός Notre-Dame. Ο χώρος μπροστά από τον ναό αποτελεί πόλο έλξης και καλλιτεχνικό βήμα για ηθοποιούς και διασκεδαστές δρόμου και πολλές «παραστάσεις» πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Την ώρα που περάσαμε εμείς, συναντήσαμε μόνο περιπατητές και παρέες που είχαν δώσει ραντεβού εκεί στην πλακόστρωτη πλατεία.strasbourg-14

Ο Καθεδρικός είναι γοτθικού ρυθμού από ροζ γρανίτη, με έναν πύργο που φτάνει τα 149 μέτρα και αποτελεί τον ψηλότερο γαλλικό καθεδρικό. Οι καλά γυμνασμένοι και μη-υψοφοβικοί επισκέπτες μπορούν να ανέβουν τα 320 σκαλιά του και να φτάσουν σε ένα «μπαλκόνι» που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Καθώς έχω ήδη δοκιμάσει τις αντοχές μου σε άλλους ναούς και η υψοφοβία μου δε μου έχει επιτρέψει να βγάλω αξιοπρεπείς πανοραμικές φωτογραφίες στο παρελθόν, η ανάβαση αυτή έγινε skip.

Μιας και η Χρυσάνθη και εγώ αγαπάμε ιδιαίτερα τη λαογραφία, δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια επίσκεψη στο Musée Alsacien. Μεγάλο μουσείο με ξύλινα πατώματα που τρίζουν από το βάρος της ιστορίας και ατμόσφαιρα που μυρίζει παρελθόν, στο οποίο υπάρχουν ως εκθέματα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της Αλσατίας που χρονολογούνται από το 13ο μέχρι το 19ο αιώνα: ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια, αγροτικά εργαλεία, εκκλησιαστικά και παγανιστικά.

Κάθε ξύλινη πόρτα που ανοίγεις σε οδηγεί σε μια διαφορετική ιστορία της καθημερινής ζωής της Αλσατίας. Σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα μαγικό κουκλόσπιτο και κάθε δωμάτιο αποκαλύπτει ένα καινούριο μυστικό κόσμο. Πραγματικά ενδιαφέρον για όποιον θέλει να ανατρέξει στην ιστορία της  καθημερινότητας των κατοίκων της Αλσατίας.

Το περπάτημα και η χαλαρή μας βόλτα στους δρόμους της πόλης μας άνοιξαν την όρεξη! Για το μεσημεριανό μας γεύμα επιλέξαμε ένα εστιατόριο με αλσατική παραδοσιακή κουζίνα. Δοκιμάσαμε το φημισμένο τοπικό χοιρινό κρέας καθώς και ένα πιάτο με το γνωστό ξινολάχανο (choucroute) το οποίο παραδοσιακά σερβίρεται με ποικιλία αλλαντικών.  Τα πιάτα μας τα συνοδεύσαμε με δροσερή μπύρα. Η Αλσατία είναι γνωστή για την παραγωγή μπύρας και κρασιού.

Για να αποκτήσουμε, όμως,  ολοκληρωμένη άποψη για την περιοχή της Αλσατίας έπρεπε να πάρουμε και μια μικρή γεύση από τη ζαχαροπλαστική της. Εντελώς στην τύχη, επιλέξαμε ένα μικρό γραφικό καφέ που σέρβιρε και γλυκά, τα οποία είχε σε μπουφέ και ουσιαστικά αυτό ήταν το ζωντανό μενού του μαγαζιού! Εμείς διαλέξαμε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας και συνοδεύσαμε τις επιλογές μας με καφέ. Οφείλω να ομολογήσω πως μείναμε απόλυτα ικανοποιημένες και από την αλσατική ζαχαροπλαστική!

Όπως ενημερωθήκαμε από τους ανά το διαδίκτυο ταξιδιωτικούς οδηγούς, στο Στρασβούργο θα βρεις πολλά μουσεία, μπορείς να παρακολουθήσεις συναυλίες, παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν αγορές με τοπικά φαγητά, βιβλία από δεύτερο χέρι και είδη λαϊκής τέχνης. Οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου του Στρασβούργου δίνουν το δικό τους παλμό. Επίσης, η πόλη είναι διάσημη για τη χριστουγεννιάτικη αγορά της και διαφημίζεται ως ονειρικός  χριστουγεννιάτικος προορισμός.

Δική μας διαπίστωση: το Στρασβούργο είναι μια πόλη ζωντανή, φωτογενής και ενδιαφέρουσα και οι κάτοικοί του είναι ευγενικοί και χαμογελαστοί.  Σε γενικές γραμμές, μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, χόρτασαν τα μάτια μας ομορφιά και γραφικότητα, αποτυπώσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τις γωνιές και τις εικόνες που μας άρεσαν, γευτήκαμε την Αλσατία σε αλμυρό και γλυκό πιάτο και συστήνουμε ανεπιφύλακτα την πόλη αυτή σε όσους δεν την έχουν ήδη επισκεφτεί.

Au revoir! (Εις το επανιδείν, με άπταιστη γαλλική προφορά)

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Xριστίνα Μαραγκού

Xριστίνα Μαραγκού

BUSINESS SUPPORT PARTNER Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου και ζω μέχρι σήμερα. Στην Αθήνα δύσκολα μένω ριζωμένη, όμως. Αγαπώ με πάθος τα ταξίδια και τη φωτογραφία. Ταξιδεύω και φωτογραφίζω με κάθε ευκαιρία. Πιστεύω πως τα ταξίδια είναι η ανάσα της ζωής. Και οι φωτογραφίες το αποτύπωμά της. Ζούμε για να ταξιδεύουμε και ταξιδεύουμε για να ζούμε, λοιπόν!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button