Travel StoriesΕλλάδα

Κεραμίτσα: Κυνηγώντας το χιόνι στη Μουργκάνα…

Όπως όλοι, έτσι και εγώ, σκέφτομαι, θέλω τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και οι επόμενες ημέρες να γεμίσουν με χιόνι. Έτσι ξεκινήσαμε για την Ήπειρο, τον τόπο καταγωγής μου. Αργά φτάσαμε στο χωριό, την Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας. Ένα ακριτικό χωριό, που επιμένει να επιβιώνει και παράλληλα να είναι όμορφο, παρά τις δύσκολες συνθήκες και την παραδοσιακή αδιαφορία της πολιτείας. Το κρύο της νύχτας, δεν μας στέρησε την ευκαιρία να χαρούμε για λίγο τα αστέρια, που απλώθηκαν σε κάθε πλευρά του ουρανού. 

Ο καιρός επέμενε ανοιχτός, τι και αν πλησίαζε το τέλος του έτους. Οι μέρες πνίγονταν από τον γαλάζιο ουρανό, με τον ήλιο να καίει προκλητικά τα πρόσωπά μας. Ξαδέρφια, που απελπίστηκαν, πιστεύοντας ότι δεν θα έχει χιόνι φέτος, ούτε χειμώνα, έφυγαν για λίγες ημέρες προς τα Ζαγοροχώρια.  Εμείς σταθεροί εκεί, περιμένοντας. Τόσα χρόνια έριχνε, δεν γίνεται φέτος να μας ξεχάσει…

Το κλίμα εορταστικό, χωριανοί μαζεύονταν σιγά σιγά από παντού. Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, δεν άφηναν αμφιβολία, μέσα από τις καμινάδες τους, το χωριό γέμιζε πάλι. Έστω για αυτό το ολιγοήμερο εορταστικό κλίμα. Τα τσίπουρα, κρασιά, ίσως και κάποιο ουίσκι, με καλό μεζέ, παίρνανε τη θέση τους στο τραπέζι. Τα βράδια, τα φώτα, παίζανε με τις ομίχλες και την υγρασία, το δικό τους κρυφτό.

Μουργκάνα είναι αυτή, είναι στη ζωή της οι βροχές, οι ομίχλες και τα χιόνια! Στη ζωή της, τη ζωή μας, για αυτό την αγαπάμε και δεν ξεκολλάμε από εκεί. Ερχόμαστε, ακόμα και από την άκρη του κόσμου, για λίγες όμορφες στιγμές στην αγκαλιά της. «Αμερικάνοι», «Αυστραλοί», «Γερμανοί», «Νοτιοαφρικάνοι», συμπατριώτες μας, συναντώνται στις γιορτές αυτές και μοιράζουν τις αναμνήσεις τους στα καφενεία ή τις πλατείες.

Ωρέ ξενιτεμένα μου πουλιά, πο πο,
στο κόσμο σκορπισμένα.
Η ξενιτιά σας χαίρεται, πο πο,
τα νιάτα τα γραμμένα.
Χωρίς γυναίκα και παιδιά, πο πο,
χωρίς γονιούς κοντά σας.
Ανάθεμά σε ξενιτιά, πο πο,
εσύ και τα φλουριά σου.
Μας πήρες τα παιδάκια μας, μωρέ,
και τα κρατάς κοντά σου.

(Παραδοσιακό Ηπείρου)

Τα ξαδέρφια γύρισαν, οι γιορτινές μέρες έφτασαν και εκεί που λέγαμε ότι φέτος δεν χρειάζεται να έρθουμε την Άνοιξη, αφού την χορτάσαμε τώρα, πλησιάζοντας μια άλλη ήσυχη νύχτα, το χιόνι άρχισε να απλώνεται παντού. Όλο και πυκνότερο. Βγήκαμε έξω, το αφήσαμε να απλώνεται πάνω μας, μαζί με τη νύχτα. Αυτό το συναίσθημα της στέρησης, μας κράτησε για λίγο εκεί. Μετά μαζευτήκαμε γύρω από την ξυλόσομπα, τη γεμίσαμε ξύλα και απολαμβάναμε τη φωτιά της. Άλλοι ανάψανε τα τζάκια.

Όμορφη εικόνα μέσα στη νύχτα. Τελικά το χιόνι έφτασε και ας άργησε.

Τα δέντρα και οι φράχτες σκεπασμένοι, ο δρόμος άφαντος, τα βουνά στρωμένα στο λευκό. Αυτό είναι γιορτές, τέλος του έτους με την οικογένεια ή τους φίλους σου, σε ένα προορισμό, έστω και μακρινό, από την καθημερινότητα, τα προβλήματα. Στιγμές που μένουν για να θυμάσαι, τις μέρες που μετράς στην πόλη για το επόμενο ταξίδι.

Χρόνια Πολλά!

Γιάννης Βέλλης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Μέχρι το 2004, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Δημιουργός και διευθυντής του Φεστιβάλ "Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας - Φωτογραφικός Κόσμος". Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Φωτογραφία του από το Μοναστηράκι έχει επιλεγεί για τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς της FIAP. Έχει πάρει το 1ο βραβείο φωτοκριτικής του περιοδικού "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ". Το 1ο βραβείο για την ομορφότερη και χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου από μεγάλη διαδικτυακή ειδησεογραφική εφημερίδα της Ηπείρου. Το φωτογραφικό περιοδικό "Qpticon" του έκανε αφιέρωμα με φωτογραφίες από Στρασβούργο και Βοσνία. Η κυριακάτικη εφημερίδα "Η εποχή" έχει φιλοξενήσει δύο φορές, στις γιορτές της, φωτογραφίες του που έχουν δημοσιευθεί σε αυτή. Συμμετείχε με φωτογραφίες του από την Ήπειρο στις εικαστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κριτής πανελληνίων φωτογραφικών διαγωνισμών. Στην εφημερίδα "Η εποχή" έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Σπ. Μελετζή, Κ. Μπαλάφα και άλλους δημιουργούς φωτογράφους καθώς και άρθρα του για ιστορικά και δημοσιογραφικά φωτογραφικά αρχεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button