Η πρώην Βρετανική αποικία, γνωστή σαν Β. Ροδεσία, έγινε ανεξάρτητη το 1964 και ονομάστηκε Ζάμπια. Το όνομα της το πήρε από τον ποταμό Ζαμβέζη, έναν από τους μεγαλύτερους της Αφρικής που διασχίζει την χώρα και καταλήγει στους επιβλητικούς καταρράκτες Βικτωρία, στα σύνορα με την Ζιμπάμπουε.

Οι καταρράκτες ανακαλύφθηκαν από τον Άγγλο εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβιγκστον το 1855 ο οποίος τους «βάφτισε» με το όνομα της Βασίλισσας Βικτωρία. Οι αυτόχθονες τους ονομάζουν Μοζι Ο Τούνια (ο καπνός που βρυχάται ) ή Σεόνγκο (ουράνιο τόξο). Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης που καθηλώνει τον θεατή.zampia_1Το τοπίο στη χώρα μπορεί να ικανοποιήσει τον κάθε απαιτητικό ταξιδιώτη γιατί του προσφέρει μια ποικιλία η οποία απλώνεται από την σαβάνα μέχρι τα τροπικά δάση στο νοτιοδυτικό τμήμα της επικράτειας. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, με 19 εθνικά πάρκα όπου υπάρχουν όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Μια πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η χώρα είναι πολυφυλετική, όπως άλλωστε τα περισσότερα κράτη –αν όχι όλα-της υποσαχάριας Αφρικής. Καθρέφτης της πολυφυλετικότητας είναι οι 70(!) διάλεκτοι που μιλούν. Οι φυλές, κάθε μια ξεχωριστά, αλλά και όλες μαζί δημιούργησαν ένα πολύ αξιόλογο πολιτιστικό μείγμα που είναι πολύ ορατό στις μουσικές παραδόσεις και νέες δημιουργίες. Για τον επισκέπτη δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, καθώς η επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική. Οι κάτοικοι της χαρακτηρίζονται από ευγένεια και καλή διάθεση, ιδιαιτέρα αν καταλάβουν ότι δεν είσαι Εγγλέζος.