City StoriesΕλλάδα

Αθλητικός τουρισμός: Τα καλύτερα μέρη για τους φαν του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να τραβήξει την προσοχή στην Ευρώπη, λόγω του ποδοσφαίρου της. Σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα δε μπορεί να συγκριθεί με την Premier League της Αγγλίας ας πούμε, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα μπορούσε κανείς να δει κάνοντας ποδοσφαιρο-τουρισμό στη χώρα.

To πρώτο και κυριότερο είναι η απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία, επιλέγοντας να δει κάποιο από τα μεγάλα ντέρμπι της Superleague 1. Το πιο κλασικό είναι το ντέρμπι των «αιωνίων», δηλαδή το ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Έπειτα, ένα άλλο μεγάλο ντέρμπι είναι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη. Φυσικά στα σημαντικά ματς είναι και τα παιχνίδια της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή και ΠΑΟΚ (ντέρμπι «δικέφαλων»). Η επίσκεψη βέβαια στο γήπεδο μπορεί να συνδυαστεί και με καφέ ή ποτό στα στέκια των οπαδών των ομάδων, που βρίσκονται στις γειτονιές των γηπέδων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  

Εκτός από την εμπειρία του ζωντανού αγώνα, αξίζει και η η επίσκεψη σε κάποια από τα πιο εμβληματικά γήπεδα της Ελλάδας, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο. Το στάδιο βρίσκεται στην Αθήνα και είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε το 1982 και είχε ως σκοπό τη φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μάλιστα για τους Ολυμπιακούς του 2004 έγιναν πολλές αναβαθμίσεις στο γήπεδο, υπό το σχεδιασμό του γραφείου Καλατράβα. Το γήπεδο χωράει περίπου 70 χιλιάδες θεατές και είναι μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Ένα άλλο γήπεδο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι το  «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το γήπεδο είχε κατασκευαστεί το 1895, με ανακαινίσεις τις χρονιές 1953 και 1964. Το έτος 2004 έγινε ολική ανακατασκευή, παίρνοντας τη μορφή που έχει σήμερα. Ένα πραγματικό «κόσμημα» του ποδοσφαίρου, υπερσύγχρονο, με χωρητικότητα 33 χιλιάδες καθήμενους θεατές. Το γήπεδο αποτελεί την έδρα του Ολυμπιακού από το 2003, της ομάδας με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη χώρα. Πέρυσι γιόρτασε τον 47ο τίτλο του και το στοίχημα Superleague 1 της bwin δείχνει τον Ολυμπιακό κορυφαίο φαβορί και για τη σεζόν 2022-23. Οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν σε μια από τις καλύτερες έδρες της Ελλάδας, σε ένα γήπεδο εξαιρετικής αισθητικής.

Μια επίσκεψη στο νεόδμητο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αξίζει επίσης τον κόπο. To γήπεδο θα ονομάζεται Αγιά Σοφιά ή αλλιώς OPAP Arena και θα κάνει τα επίσημα εγκαίνια του στις 17 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας μία ακόμη εξαιρετική προσθήκη στα γήπεδα της Αθήνας.

Και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, τα άλλα 3 γήπεδα που ξεχωρίζουν είναι το γήπεδο της Τούμπας και το Καυτανζόγλειο (Θεσσαλονίκη).

Το γήπεδο της Τούμπας ολοκληρώθηκε αρχικά το 1959. Μεγάλη ανακαίνιση έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως προπονητικό στάδιο. Δεύτερη μεγάλη ανακαίνιση έγινε μεταξύ των ετών 2012-15, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το γήπεδο χωράει 29 χιλιάδες καθήμενους θεατές και αποτελεί την έδρα του Π.Α.Ο.Κ από την ανέγερση του. Βέβαια τα σχέδια για την Τούμπα περιλαμβάνουν την κατεδάφιση του υπάρχοντος σταδίου και την ανοικοδόμηση του νέου γηπέδου Τούμπας έως το 2026. Στη Θεσσαλονίκη πάλι, ένα άλλο στάδιο άξιο επίσκεψης είναι το Καυτανζόγλειο. Το γήπεδο έκανε εγκαίνια το 1965, ενώ ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό για τους Ολυμπιακούς του 2004. Το γήπεδο χωράει 28 χιλιάδες θεατές.

Carnet de Voyage

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Πάμε παντού, αλλά είμαστε κοντά σας

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button