City StoriesΕλλάδα

Το “Μπαρ” Παλιά Βουλή

Η συζήτηση, αυθεντική, έγινε προ καιρού…

-“Που θα πας;”

-“Στο Μουσείο της Παλιάς Βουλής.”

-“Που είναι αυτό;”

-“Ψηλά στη Σταδίου.”

-“Σε ποιο σημείο δηλαδή;”

-“Εκεί που είναι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.”

-“Έλα ρε, αυτό το έχω δει. Ααα, μήπως εννοείς ένα μπαρ που το λένε ”Παλιά Βουλή.”

Δεν είναι να ψέγεις τον ερωτώντα που δεν ήξερε που είναι το θαυμαστό κτίριο με το επίσης θαυμαστό περιεχόμενο. Είναι όμως να ψέγεις την παιδεία που του έδωσαν και το ότι ποτέ το σχολείο στο οποίο φοίτησε δεν τον πήγε ή δεν τον έσπρωξε να πάει μόνος του σ’ ένα χώρο όπου η ιστορία είναι πυκνότατη και όπου θα μπορούσε να δει, ανάμεσα σε άλλα, τα ενθυμήματα εκείνων οι οποίοι του έδωσαν σήμερα το δικαίωμα σε ανεξάρτητο κράτος. Που του έδωσαν το δικαίωμα να είναι Έλληνας Πολίτης.

Παλαιότερα περίπου τα ίδια είχα συναντήσει και με νέα γυναίκα η οποία είχε και πανεπιστημιακή παιδεία.

Χρειάστηκε να της εξηγήσω πως το κτίριο που έβλεπε επί της οδού Ακαδημίας ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και πως το παρακείμενο ήταν το κτίριο “Κωστής Παλαμάς” του Πανεπιστημίου Αθηνών και πως ακόμα – το χειρότερο – πως όχι δεν είναι αυτή η Βιβλιοθήκη, αλλά το Πανεπιστήμιο.

Όπου βεβαίως κάπου εκεί αρχίζεις να τρελαίνεσαι και να διερωτάσαι, εντάξει άχρηστη η παιδεία μας, στο σχολείο δεν τους τα έμαθαν, μονάχα τους όμως αυτά τα παιδιά δεν άνοιξαν ποτέ ένα βιβλίο, δεν ενδιαφέρθηκαν;

Θέλω να ελπίζω πως έπεσα σε δυο ακραίες περιπτώσεις, ότι δεν είναι ο κανόνας η έλλειψη της γνώσης του αυτονόητου. Διαφορετικά να πάμε σπίτια μας όλοι και να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τη νέα γενιά που μεγαλώσαμε.

Υ.Γ. Ειρήσθω εν παρόδω, ο προαναφερθής Κολοκοτρώνης ίππευε φοράδα ονόματι Κυριακούλα (Κούλα, χαϊδευτικά). Τώρα το πως η Κούλα στο άγαλμά του απέκτησε μόριο κέλητος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Χρήστος Σιάφκος

Xρήστος Σιάφκος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στη Σικελία της Ιταλίας. Έχει εργαστεί αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος τμημάτων και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν πάντα στο χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ, με πιο πρόσφατο σταθμό την «Ελευθεροτυπία». Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1999 με το μυθιστόρημα " Ένας χωρισμός" . Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Υγρός Αύγουστος" και "Γλυκιά ζωή" . Συμμετείχε στις συλλογές διηγημάτων "Viverepericolosamente", "Chercherla… France", "Το λιμάνι της ζωής μου", "Σου γράφω ένα γράμμα" και "Ιστορίες στον αφρό". Έγραψε τη βιογραφία του Τάσου Ζωγράφου με τίτλο "Σκηνικό ζωής" αλλά και αυτή του Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο "Σε πρώτο πλάνο". Το 2011 έγραψε το "Νεόπτωχος ζητεί λύσεις επειγόντως". Το 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο "Τέλος; Εποχής" από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Έχει μεταφράσει μυθιστορήματα, δοκίμια και ποίηση από τα ιταλικά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button