City StoriesFeaturedΕλλάδα

Ζάκυνθος: Βόλτα στην κυριακάτικη λιακάδα

Κυριακή πρωί. Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο νησί. Οι δουλειές του σπιτιού που με περιμένουν, μου φαίνονται βουνό. Είναι σε άκρα αντίθεση με την υπέροχη λιακάδα που λούζει το τοπίο έξω! Ευκαιρία για βόλτα! Ρίχνω την ιδέα στην κόρη μου, η οποία πετάει την σκούφια της για να ξεφύγει από τα βιβλία του σχολείου, όπως και η φίλη της. Την κάμερα στο χέρι λοιπόν και πάμε!

zakynthos_02

Το αγαπημένο μέρος των κοριτσιών για να χαλαρώσουν, αλλά και για να τιμήσουν δεόντως τις υπέροχες κρέπες και παγωτά είναι η Μπόχαλη, εμένα απλά μου αρέσει η θέα από εκεί, είναι μαγευτική!

Η Μπόχαλη είναι μια όμορφη περιοχή της Ζακύνθου, στα περίχωρα της πόλης (χώρας) και περιλαμβάνει τα γοητευτικά χωριά Ακρωτήρι, Κρυονέρι και Βαρρές. Οι κατοικίες στη Μπόχαλη, σίγουρα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, καθώς έκρυβαν επαναστάτες και Φιλικούς.

Φημίζεται για την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά που φτάνει μέχρι τα γαλάζια νερά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.

zakynthos_01

Ο ήλιος στο φουλ, παίζει με τις διαβαθμίσεις του μπλε ουρανού και της θάλασσας κι ενεργοποιεί τις αισθήσεις και την φαντασία μου, η οποία καλπάζει . Κάθε σύννεφο, ένα σχήμα που προστίθεται στο γενικότερο κάδρο. Το καράβι της γραμμής κατευθύνεται προς το λιμάνι, αφήνοντας άσπρες γραμμές στο μπλε της θάλασσας.

Τα μικρά ιστιοπλοϊκά που έχουν κάνει την εμφάνιση τους μοιάζουν με λευκούς γλάρους κι όλα μαζί με μεταφέρουν αλλού…

Με διακόπτει από τον «κόσμο» μου, η κοριτσοπαρέα:
-“Μαμά, θα μας βγάλεις μια φωτογραφία με θέα την πόλη”;
Τότε μου μπήκε η ιδέα!
-“Φυσικά θα είστε τα μοντέλα μου για σήμερα, σύμφωνοι”;
Μέσα στην χαρά ότι θα γλίτωναν λίγες ώρες διάβασμα ακόμη, οι μικρές συμφώνησαν και ξεκινήσαμε.

Κατεβήκαμε τον κατηφορικό δρόμο από την Μπόχαλη προς τον Σταυρό ή Στροφή όπως λέγεται. Από εκεί ανηφορίζεις το πλακόστρωτο ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και φτάνεις στο Λόφο του Στράνη. Περνώντας την πύλη του, βρίσκεσαι σε ένα πάρκο με πολλά επίπεδα, ανάμεσα στα πεύκα και τα ελαιόδεντρα. Μπορείς να περιηγηθείς στο ιστορικό μνημείο ή να ξεκουραστείς σε κάποιο από τα παγκάκια.

zakynthos_09

Εδώ ο Διονύσιος Σολωμός ακούγοντας τα κανόνια απέναντι από το Μεσολόγγι εμπνεύστηκε και έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Στο σημείο που υπάρχει σήμερα η στήλη με την προτομή του ποιητή, ήταν το πουρνάρι κάτω από το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον εθνικό μας ύμνο που εκτός από τον διάσημο χώρο έμπνευσης του ποιητή, αποτελεί και τον χώρο μικρών υπαίθριων παραστάσεων και συναυλιών, σ ένα αμφιθέατρο που βρίσκεται εκεί.

Αφού είδα και χειροκρότησα, όπως έπρεπε, την αυτοσχέδια παράσταση που σκαρώσανε επιτόπου τα κορίτσια μου, κατεβήκαμε πιο κάτω προς την πόλη της Ζακύνθου.

Εκεί δεξιά, σε ένα ανηφορικό δρομάκι, βρίσκεται ο Αη Γιώργης των Φιλικών. Η Ζάκυνθος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία και την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού. Το νησί υπήρξε χώρος όπου μυήθηκαν πολλοί αγωνιστές του 1821. Ο Αη Γιώργης των Φιλικών, είναι ένα εκκλησάκι που κτίστηκε τον 17ο αιώνα από την οικογένεια ευγενών του Γεωργίου Λατίνου. Έπεσε με τους σεισμούς του 1893, αργότερα ξαναχτίστηκε, καταστράφηκε πάλι με τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε αμέσως.

zakynthos_03

Εδώ ορκίζονταν από τον Άνθιμο Αργυρόπουλο όσοι μυούνταν στην Φιλική Εταιρεία. Μέσα στο εκκλησάκι βρίσκεται και κατάλογος όλων όσων ορκίστηκαν. Ανάμεσά τους θα βρούμε και τα ονόματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Πλαπούτα, του Νικηταρά και του Αναγνωσταρά.

Για την παρέα μου γνωστός τόπος, αφού τον επισκέπτονται συχνά με το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών όπου είναι μέλη. Ανέλαβαν λοιπόν την “ξενάγηση”, καθώς εγώ είχα πάνω από 17 χρόνια να τον επισκεφτώ. Έτσι περνώντας από το Εβραϊκό νεκροταφείο μπήκαμε στον περίβολο του ναού, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και ο απλός λιτός ναός του Άι Γιώργη! Πραγματικά ένα μέρος που σου προκαλεί την αίσθηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης, έτσι όπως είναι απομονωμένο από το πολύβουο κέντρο της πόλης.

Μπαίνοντας στην εκκλησία , που δεν έχει ούτε χρυσά τέμπλα , ούτε ακριβές εικόνες και τάματα νιώθεις μια ανεξήγητη ανατριχίλα, όταν συνειδητοποιείς ότι εκεί ορκίστηκαν πριν από πολλά χρόνια , οι Φιλικοί. Εκεί βρίσκονται και τα κειμήλια της επανάστασης του 1821

Αφού μείναμε λίγο στον περίβολο, αποφασίσαμε να κατεβούμε μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία του Αγίου Μάρκου ( ή αλλιώς Πλατύφορος). Αποτελούσε το πιο αξιόλογο κέντρο κοινωνικής ζωής της Ζακύνθου. Προσωπικότητες των γραμμάτων την είχαν ως σημείο συνάντησης και αντάλλασσαν απόψεις. Επίσης εδώ συνέβησαν πολλά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζάκυνθο.

Σε αυτή την πλατεία, το 1797, οι Ποπολάροι έκαψαν και το Libro D`Oro ( χρυσό βιβλίο) των ευγενών. Το Δέντρο της Ελευθερίας, στο κέντρο της πλατείας, συμβολίζει την απελευθέρωση από τους Ενετούς και την υποδοχή των Γάλλων δημοκρατικών. Εδώ βρίσκεται και ο καθολικός ναός του Αγίου Μάρκου που ιδρύθηκε το 1518 ως παρεκκλήσι του μοναστηρίου των Φραγκισκανών καλόγερων. Αργότερα αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό της Λατινοεπισκοπής Ζακύνθου – Κεφαλληνίας.

Σήμερα αυτή η επισκοπή έχει καταργηθεί και ο Άγιος Μάρκος λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Η αρχική του μορφή ήταν ιδιαίτερα επιβλητική και ο εσωτερικός του διάκοσμος πολύτιμος. Λίγα από τα εσωτερικά του εκθέματα διασώθηκαν. Μετά τους σεισμούς ξαναχτίστηκε σε μικρότερες διαστάσεις. Είναι η μοναδική καθολική εκκλησία στην Ζάκυνθο. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου βρισκόταν το ιστορικής σημασίας καζίνο του νησιού, που αποτελούσε τον τόπο συνάντησης των φιλελευθέρων. Με τους σεισμούς του 1953 καταστράφηκε και στη θέση του κτίστηκε το “Μαυσωλείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων” που αποτελεί και το σημαντικότερο κτίσμα της πλατείας.

Ακόμα στην πλατεία δέσποζε το παραδοσιακό ρολόι του Φόρου, που ξαναφτιάχτηκε πάλι με το ωραιότατο κτίριο της Ιονικής τράπεζας . Σήμερα η πλατεία είναι όλη στρωμένη με παραδοσιακές πέτρινες πλάκες. Εκτός των ιστορικών κτιρίων, υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, μαγαζιά με είδη δώρων. Αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης πολλών επισκεπτών αλλά και ζακυνθινών. Επίσης, λαμβάνουν χώρο πολλές εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.

Μετά την πλατεία αυτή ξεκινάει ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης (η Αλεξάνδρου Ρώμα) ενώ συνδέεται με την πλατεία Σολωμού με ένα πλακόστρωτο πεζόδρομο.

Φτάνοντας εκεί, εξοπλιστήκαμε τα απαραίτητα: νερό, παγωμένο τσάι και μια εφημερίδα. Mε το κοριτσάκι μου βαλθήκαμε να κάνουμε διαγωνισμό για το ποια θα τραβήξει την καλύτερη φωτογραφία από το άγαλμα του Διονυσίου Σολωμού, που δεσπόζει εκεί, χρόνια τώρα ανεπηρέαστο από φυσικά φαινόμενα –το καταστροφικό σεισμό και τη μεγάλη φωτιά που ακολούθησε- και ανθρώπους. Με το χέρι τεταμένο προς το λιμάνι του νησιού και την υπόλοιπη Ελλάδα, το άγαλμα αυτό έδωσε το όνομα του στην κεντρική πλατεία .

Ακριβώς πίσω του είναι το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού. Μπαίνοντας μέσα, τη ματιά σου αιχμαλωτίζει η μακέτα της χώρας της Ζακύνθου πριν το σεισμό του 1953, βασισμένη σε φωτογραφία του 1934. Αυτή είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες να δεις πως ακριβώς ήταν η χώρα κάποτε. Στις αίθουσες υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που σε ταξιδεύουν στον χρόνο και σου δείχνουν ερείπια εκκλησιών και κτιρίων, ακριβώς μετά τον σεισμό αλλά πως ήταν πριν και μετά από αυτόν.

Το Βυζαντινό Μουσείο περιλαμβάνει βυζαντινές εικόνες, εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα τέμπλα, προσκυνητάρια και παγκάρια, μαρμάρινα σκαλιστά θραύσματα ναών, τοιχογραφίες, πίνακες του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα άλλα και αντικείμενα όπως κηροπήγια, λειψανοθήκες και Άγια Ποτήρια. Στα σημαντικά εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης έργα ζωγραφικής του 18ου αιώνα από ζωγράφους που άφησαν εποχή όπως ο Δοξαράς και οι Ζακυνθινοί Κουτούζης και Καντούνης καθώς και έργα της κρητικής, επτανησιακής και ζακυνθινής ζωγραφικής. καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα από την μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Η συμβολή του Βυζαντινού Μουσείου είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται θησαυροί της μεταβυζαντινής περιόδου που κατέφθασαν στο νησί από διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Αρχικά σώζονταν κυρίως σε εκκλησίες που μετά την καταστροφή τους από τον σεισμό βρήκαν καταφύγιο στο Βυζαντινό Μουσείο, κειμήλια από την βυζαντινή παράδοση του νησιού αλλά και αντικείμενα που διασώθηκαν από την παλιά εποχή των ποπολάρων και του Libro d’oro.

Στη θέση της πλατείας κάποτε υπήρχε θάλασσα που επιχωματώθηκε κατά την επέκταση της πόλης μετά τον σεισμό. Σήμερα κάνοντας μία βόλτα στην πλατεία, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, θυμάσαι το συναίσθημα που είχες όταν έπαιζες σαν παιδί. Οι γονείς κάθονται στο καφέ, στο πλακόστρωτο ή σε κάποιο παγκάκι και παρακολουθούν τα παιδιά τους, να τρέχουν, να παίζουν, να κάνουν ποδήλατο. Τους αγοράζουν καλαμπόκι ή μαλλί της γριάς. Ηλικιωμένοι μαζεύονται και συζητούν, ζευγάρια κάνουν βόλτες, έφηβοι αράζουν.

Η πλατεία με την υπέροχη θέα αποτελεί αγαπημένο μέρος συνάντησης των Ζακυνθινών και των επισκεπτών, προσφάτως ανακαινισμένη, δείχνει όμορφη! Είναι ο χώρος όπου γίνονται τα ΠΑΝΤΑ! Από εκδηλώσεις, συναντήσεις , ομιλίες, παραστάσεις ακόμη και διαδηλώσεις, κάτι σαν το Σύνταγμα στην Αθήνα ένα πράγμα! Είναι τόπος όπου όλοι δίνουν ραντεβού για να μην χαθούν! Είναι το χαρακτηριστικό “πάμε πλατεία” όπου έχουν την «τιμητική» τους καφετέριες, εστιατόρια, παιδότοποι και τουριστικά μαγαζιά!

Εκεί στα σύνορα της πλατείας και του λιμανιού βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου, εκκλησία μνημείο. Ένας πέτρινος ναός, απλός και όμορφος μέσα στην λιτότητα που τον διακρίνει, σε αντίθεση με την υπερπολυτέλεια του ναού του πολιούχου Αγίου Διονυσίου που βρίσκεται στο άλλο άκρο του λιμανιού. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου είναι το μοναδικό βενετσιάνικο κτίσμα που διασώθηκε από τον καταστρεπτικό σεισμό και την πυρκαγιά του 1953.Χτίστηκε το 1561 από την συντεχνία των Ναυτικών, η οποία για να τιμήσει τον Άγιο Διονύσιο τον εξέλεξε εφημέριο της. Αρχικά ήταν χτισμένη πάνω σε ένα μικρό νησάκι το οποίο ενωνόταν με την στεριά με μία γέφυρα. Μετά τις διάφορες επιχωματώσεις που έγιναν για την επέκταση της πόλης, ενώθηκε με το υπόλοιπο νησί. Εξωτερικά έχει επενδυθεί με πέτρα και το καμπαναριό της, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε σαν Φάρος του Λιμανιού, έχει αναστηλωθεί. Ο ρυθμός που ακολουθεί είναι αυτός της Μονόκλιτης Βασιλικής. Στο εσωτερικό της φυλάσσονται τα αρχιερατικά άμφια του Αγίου Διονυσίου, ως φόρος τιμής της σχέσης του Αγίου με την εκκλησία αυτή.

Στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής, μετά την τελετή λήξης του Ζακυνθινού καρναβαλιού όπου κρεμάνε τις μπροκολίνες ( μπρόκολο που έχει μεγαλώσει αρκετά) και τα μαρούλια, σύμβολα της επερχόμενης νηστείας. Από εδώ ξεκινά και η λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής. Μέρος όπου τελούνται γάμοι και βαφτίσια, όχι μόνο εγχώρια αλλά και αλλοδαπών επισκεπτών του νησιού, κατά την διάρκεια των διακοπών τους, μιας κι ο γαμήλιος τουρισμός στη Ζάκυνθο, καλά κρατεί!

Για τα κορίτσια μου αφορμή για ποζάρισμα!

Η ώρα όμως έχει περάσει και πρέπει να λήξει η μίνι εκδρομή μας και να σημάνει η επιστροφή στα βιβλία για τις μικρές και στις δουλειές του σπιτιού για εμένα.

– “Ωραία ήταν κ. Εύα! Να το ξανακάνουμε”, δήλωσε η φίλη της κόρης μου, καθώς την άφηνα σπίτι της.
-¨Στο υπόσχομαι κορίτσι μου”, της απάντησα.

Άλλωστε τι άλλο θέλουμε, μικροί και μεγάλοι; Πολλές, έστω και μίνι αποδράσεις από την βαρετή καθημερινότητα μας!

zakynthos_07

Εβίτα Ταμπάκη

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 με καταγωγή από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων στις σχολές Ωμέγα και ακολούθησε τον τουριστικό κλάδο περνώντας στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων το 1991 στην Ρόδο. Μιλάει Αγγλικά , Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με τον τουρισμό προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της , εργαζόμενη στις Κυκλαδικές κρουαζιέρες. Στον χώρο των ξενοδοχείων μπήκε το 1992 δουλεύοντας σε μονάδες όπως το Athenaum Intercontinental και το President hotel στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον χώρο του Yachting στο τμήμα chartering του ομίλου Kiriacoulis Mediterranean Yachting. Από το 1998 εγκαταστάθηκε στο νησί της Ζακύνθου, όπου και δραστηριοποιήθηκε στο ξενοδοχειακό κομμάτι και ιδιαίτερα στα τμήματα υποδοχής και κρατήσεων εώς το 2015. Από το 2016 ασχολείται με τις διεθνείς εταιρείες πρακτόρευσης για τα νησιά Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς μέλος της εταιρείας Mediterranean Travel Services με έδρα την Κρήτη. Έχει επίσης ασχοληθεί με την σκηνογραφία και την ηχοληψία, αλλά την κέρδισε ο τουρισμός και το ταξίδι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button