FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Κύθνος: Το ιαματικό στολίδι του Αιγαίου

Το είχε η μέρα μου. Στραβά πάτησα το πόδι μου στο καράβι, στραβά αρμενίσαμε.

Στο πέρασμα από το Μακρονήσι και πριν διπλώσει η Τζια, αφήνοντας πίσω μου το Λαύριο έβγαλε καιρό και τι καιρό, οχτάρι γεμάτο.

Καθόμουνα στο δέσιμο και κοίταγα πέρα προς το Σούνιο. Έφερνα στο μυαλό μου τον ήρωα του Λουντέμη, που κολυμπώντας και σέρνοντας μαζί του τον πνιγμένο από ώρα σύντροφο του, δεμένο πάνω του, αποκαμωμένος έπιασε κάποια στιγμή ξηρά και τού λαχε ο Αμερικάνικος θίασος στην πρόβα…

Προορισμός η Κύθνος. Η Κύθνος που είναι γνωστή και με την ονομασία Θερμιά εξαιτίας των πολύ γνωστών θερμών πηγών της, είναι ένα από τα πολλά, πάρα πολλά γνωστά, άγνωστα νησιά μας.

Μια σταλιά δρόμος από το λιμάνι του Λαυρίου και ίσα με το να φτάσεις, τα κινηματογραφικά τοπία στην μέση της θάλασσας σε συντροφεύουν.

Την Κύθνο την ξέρουν καλά οι κυνηγοί. Την ξέρουν και οι ”πάσχοντες”.

Εγώ ακουστά την είχα και όλο έλεγα να πάω να δω το έθιμο της κούνιας.

Ποτέ δεν τα κατάφερα…

Πήγα όμως για λίγες μέρες διακοπών.

Η Κύθνος με τις αμέτρητες, πανέμορφες παραλίες. Την Απόκρουση. Που είναι για πολλούς η καλύτερη παραλία της Κύθνου. Τα Μαρτινάκια, μια μικρή παραλία με μερικά αλμυρίκια ακριβώς δίπλα στον Μέριχα, 5 λεπτά με τα πόδια. Από τα Μαρτινάκια βλέπει κανείς την άκρη του Μέριχα και στο λιμάνι της Κύθνου. Την ξακουστή Κολώνα.

H παραλία Κολώνα ή οι παραλίες στην Κολώνα ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα τοπία στην περιοχή Κολώνα είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα της Κύθνου και όχι άδικα. Ίσως η ωραιότερη παραλία των Κυκλάδων κι αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, προσφέροντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία. Μέχρι την Απόκρουση είναι άσφαλτος και από εκεί δύσβατος και στενός δρόμος.

Η Μεγάλη Άμμος Κανάλας. Μεγάλη αμμουδερή παραλία, όπως ακριβώς λέει και το όνομά της. Βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Αντώνηδες. Η παραλία του Σκύλου. Περίφημη αμμώδης παραλία στα ανατολικά του νησιού. Η μόνη που δεν κατέβηκα, γιατί τις προηγούμενες μέρες είχε βρέξει και η μηχανή δεν ήταν η καλλίτερη των ιδεών, λόγω της απότομης και με μεγάλη κλήση κατηφόρας. Όσο για το να το ”κόψω” με το πόδι…

Ο γιαλός του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο. Η Νάουσα. Όμορφη παραλία στο ανατολικό τμήμα του νησιού με θέα την εκκλησία πάνω στο βράχο. Οι Λεύκες, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια. Τα Λουτρά, η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Εάν βουτήξετε στην άκρη της, μπορείτε να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών που καταλήγουν σ’ αυτήν την παραλία.

Η Γαιδουρόμαντρα, τα Φλαμπούρια, οι Αντώνηδες, ο Άγιος Δημήτριος, το Ζογκάκι, η νοτιότερη από τις τρεις παραλίες Νάουσα – Κουρί – Ζογκάκι, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με σκαλάκια. Το Καλό Λιβάδι, η Ποτάμια, το Σιμουσί, το Σχοινάρι, το Στιφό Φυκιάδα, ο Άγιος Στέφανος και πολλές ακόμα.kithnos-10

Την ταλαιπωρία του ταξιδιού την είχα ξεχάσει με το που πάτησα το πόδι μου στον Μέριχα. Η πρώτη εντύπωση είναι σαν ο ήλιος να κάνει τα ζώντα πιο χαλαρά, πιο ήσυχα. Σαν ο χρόνος να κυλάει διαφορετικά, είναι και εκείνο το χαμόγελο των κατοίκων, που μοιάζει αληθινό.

Τούτο το κυκλαδονήσι που στέκει ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 56 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου, μοιάζει σαν να στέκει προπομπός για την ομορφιά των νησιών των Κυκλάδων. Μα και από μόνο του, κρατά μαζεμένες ομορφιές.

Σε μια έκταση 99,3 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα η Μεσαριά με 806 κατοίκους και η Δρυοπίδα με 797 κατοίκους (απογραφή 2001). Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι ο Μέριχας με 250 κατοίκους περίπου, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία.

Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.

Ο δήμος Κύθνου περιλαμβάνει το νησί της Κύθνου καθώς και τις γύρω νησίδες. Τον Δήμο Κύθνου αποτελούν οι οικισμοί Χώρα, Δρυοπίδα, Αγιος Δημήτριος, Αγία Ειρήνη, Αγιος Στέφανος, Απόκρουσι, Λουτρά, Νάουσα, Γαιουρόμαντρα, Επισκοπή, καλό Λιβάδι, Κανάλα, Λεύκες, Λιοτρίβι, Μέριχας, Σκύλου, Φλαμπούρια και η νησίδα Πιπέρι.

Μπορεί οι περισσότερες παραλίες να είναι οδικά προσβάσιμες, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως η ιδέα της μοτοσικλέτας είναι η καλύτερη. Για να φτάσω στην Κολώνα, μάλλον σταυροπροσκύνησα και κανά δύο φορές τα χρειάστηκα. Όταν όμως αντικρίζεις αυτή την ομορφιά, έ τότε λες χαλάλι και ας έχει ζεσταθεί η μπύρα.

Εξάλλου θα βρεις παγωμένη στο μαγαζί που στέκει στην κορυφή, έτσι κι αλλιώς εκεί θα αφήσεις είτε το αυτοκίνητο σου , είτε την μηχανή σου. Την απορία μου όμως την έχω, οι τουρίστες με αυτούς τους δίτροχους διαβόλους, πως πηγαίνουν πέρα δώθε;;;kithnos-9

Σίγουρα με κράνος και άγνοια κινδύνου και θεούς να τους προσέχουν…

Τα μεσημέρια που δεν φωτογραφίζεις και που οι τουρίστες πίνοντας μπύρες διαβάζουν βιβλία με ταξίδια, εγώ ανέβαινα στις ”γραμμές” και θαύμαζα την σπουδαία τέχνη των μαστόρων, πως διαφεντεύουν την πέτρα ακόμα και σήμερα και την κάνουν μάντρες ή μετόχια. Πως τιθασεύουν το χώμα και μέσα σε λίγα μέτρα στήνουν μποστάνια καταπράσινα. Και εκείνη την άλλη τέχνη, που οι νοικοκυρές, ζωγραφίζουν με τον ασβέστη στο λαμπικάρισμα, ρείθρα, πεζοδρόμια , αυλές, ακόμα και τους τάφους των δικών τους και φτιάχνουν σχέδια σαν να πλέκουν στο βελόνι.

Πως ξεμωραίνει ο ήλιος και καταδέχεται να συναναστραφεί τους ανθρώπους και να τους χαρίσει ζωή με την λαμπρότητα του.

Είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει και εγώ είχα ξεχαστεί να θαυμάζω το μεγαλείο του σύμπαντος, εκεί ήταν που θυμήθηκα ένα ακόμα μεγαλείο…το «σφουγγάτο»!!

Είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ. Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση.

Η Κύθνος διαθέτει σπουδαία κουζίνα και νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα. Η πλούσια γη της, εκτός από όμορφα τοπία, έχει να δώσει και μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Εκτός από το ντόπιο κρέας και το φρέσκο ψάρι, δοκιμάστε τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού, την φέτα, την κοπανιστή και το τρίμμα. Το τυρί τρίμμα είναι το τυρί από το οποίο παρασκευάζονται τα «σφουγγάτα»,. Άλλωστε, το τυρί και το κρασί της Κύθνου είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την ποιότητα και τη γεύση τους.

Άλλα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας είναι τα λουκάνικα και τα παξιμάδια και βεβαίως να μην ξεχάσουμε το θερμιώτικο μέλι που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο!

Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού καθώς και το παστέλι, γλύκισμα που σερβίρεται ειδικά στους θερμιώτικους γάμους. Οι πίτες και τα «κολόπια» (σπανακόπιτα) αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού.kithnos-24

Τέλος, να προμηθευτείτε κάπαρη, που φυτρώνει στα απόκρημνα βράχια. Όλα αυτά τα είδη διατροφής υπάρχουν σε κάθε θερμιώτικο σπίτι και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα.kithnos-1

INFO:

Αστυνομία Κύθνου 22810 31201

Δήμος Κύθνου 22813 61100

Λιμεναρχείο Κύθνου 22810 32290

Αγροτικός Συνεταιρισμός Χώρας Κύθνου +30 2281031339

Αγροτικός Συνεταιρισμός Δρυοπίδας Κύθνου +30 2281032177

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Σπύρος Τσακίρης

Σπύρος Τσακίρης

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-VIDEOGRAPHER Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, www.enet.gr). Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας). Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία. Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ. Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr και εργάζεται ως Φωτογράφος του Προέδρου της Βουλής, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες. https://www.instagram.com/tsakiris.photography/ Spyros Tsakiris Photography|Facebook/ tsakirisphotographer@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button