City StoriesΚόσμος

Τα μηχανικά πουλιά του Μέλανα Δρυμού

Το αλουμίνιο δεν σκουριάζει.

Ο καιρός μας τα χαλάει πολλές φορές. Ιδίως όταν θες να επισκεφτείς ένα υπαίθριο μουσείο. To Internationales Luftfahrt Museum Schweningen στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας.

Βέβαια πολλές φορές ο κακός καιρός έχει τα …καλά του.

4

Το μουσείο διαθέτει διάφορα αεροπλάνα. Είναι ιδιωτικό, το συντηρεί μια οικογένεια. Δεν υπάρχει χρόνος να επισκευαστούν όλα τα εκθέματα.Πολλά είναι σκεπασμένα με νάιλον, άλλα είναι στραπατσαρισμένα, σε άλλα φαίνεται μόνο ο σκελετός.

Η βροχή κάνει το θέαμα πιο ενδιαφέρον, τα μέταλλα γυαλίζουν ξεπλυμένα, φαίνονται τα ίχνη της παλιάς παραλλαγής, των σημάτων και των κωδικών που δεν σημαίνουν τίποτα πια.

2

Ανάμεσα στα αεροπλάνα είναι και ένα Τράμπι. Ξέρετε, εκείνο το καλτ αυτοκίνητο από την Ανατολική Γερμανία. Κάποτε, στο ανατολικό μπλοκ που περίμενες 7 χρόνια για να πάρεις αυτοκίνητο, τα Τράμπαντ ήταν πολυτέλεια.Τώρα είναι εκθέματα σε ένα χωράφι ανάμεσα σε θάμνους και ένα σαραβαλιασμένο μικρό Πάιπερ. Τα Τράμπι έχουν πλαστικό αμάξωμα, δεν σκουριάζουν οπότε δεν κινδυνεύουν κι από την βροχή.

3

Ένα ελικόπτερο , που κάποτε έκανε αεροδιακομιδές, φαίνεται παράξενο χωρίς τον έλικα και χωμένο το μισό μέσα σε ένα δέντρο. Μοιάζει με παρατημένο αυτοκίνητο. Πιο δίπλα, ένα ψεκαστικό χωρίς καμπύλες, μοιάζει να έχει φτιαχτεί από ελλενίτ. Το Σταρφάιτερ που είναι πιο δίπλα έπιανε κάποτε 2 φορές την ταχύτητα του ήχου. Το λέγανε “ιπτάμενο φέρετρο” γιατί είχε δύσκολα πτητικά χαρακτηριστικά και μικρά φτερά. Αυτό γλύτωσε την πτώση, αλλά όχι και από την αργή φθορά. Πολλά κομμάτια της ατράκτου έχουν πέσει, διάφορα σύμβολα και επιγραφές όπως “remove before flight”, ”do not step”, ”Danger” το κάνουν να μοιάζει με μοντέρνο γλυπτό. Μάλλον ο κατασκευαστής του δεν το είχε σκεφτεί έτσι.

Η βροχή δυναμώνει. Μπαίνω κάτω από το πτερύγιο ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού που θα έριχνε πυρηνικές βόμβες σε στόχους του εχθρού. Το προτιμώ ως στέγαστρο για την βροχή.

Ώρα για αναχώρηση. Άλλωστε ότι ώρα και να έρθω τα αεροσκάφη θα τα βρω εκεί. Δεν πρόκειται να πετάξει κανένα από αυτά πια. Ταξίδια τέλος.

Το Διεθνές Μουσείο Αεροπορίας άνοιξε στις 28 Μαΐου 1988. Ο Manfred Pflumm, ο οποίος είχε αναπαλαιώσει και ανακατασκευάσει αεροσκάφη για άλλα μουσεία για πολλά χρόνια, είχε πετύχει τον στόχο του: είχε πλέον το δικό του μουσείο και ήταν σε θέση να συγκεντρώσει τα μοντέλα του 1:1 γύρω του. Από την αρχή, τα εκθέματα που κατασκεύασε ο Manfred Pflumm συμπληρώθηκαν από αξιόπιστα μοντέλα, έτσι ένα Antonov AN-2 έφτασε στο Schwenningen αεροπορικώς την ημέρα των εγκαινίων.

Έχουν γίνει πολλά από το άνοιγμα. Σχεδόν 90 διαφορετικά αεροσκάφη ήταν ήδη εκτεθειμένα. Πολλά έχουν πλέον ανταλλαγεί με άλλα εκθέματα και πολλά ένα νέο έκθεμα δημιουργήθηκε στο μουσείο αυτό το διάστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40 αεροσκάφη που εκτίθενται στο μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εξακολουθούν να είναι αξιόπλοα.

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Κώστας Κουφογιώργος

Κώστας Κουφογιώργος

ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκε το 1972 .Από το 1990 μέχρι το 2014 εργαζόταν στα ελληνικά ΜΜΕ με τελευταία στάση στην Ελευθεροτυπία. Σήμερα ζει στην Γερμανία και εργάζεται ως σκιτσογράφος. Που και που τραβάει και φωτογραφίες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button