FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Σύβοτα: Παράδεισος αλά ελληνικά


Με το σούπερ αυτοκινητάκι μου ξεκινώ ένα road trip που θα με φτάσει μέχρι την Αλβανία. Πρώτος μου σταθμός τα Σύβοτα. Οδηγώ λοιπόν την Αθηνών – Κορίνθου, περνάω τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και μπαίνω στην Ιονία Οδό. Κάποτε φτάνω στα Σύβοτα που περίμενα πως και πως να τα δω.

Η πρώτη μου επαφή με το άλλοτε ψαροχώρι της Θεσπρωτίας έγινε απόγευμα. Με χαρά μου διαπίστωσα έναν οικισμό με αρκετό κόσμο, μεγάλο πεζόδρομο για να κινούνται άνετα όλοι (και οι παρανομούντες φυσικά), ωραία μαγαζιά με πολλές επιλογές και μια φύση να οργιάζει. ΟΚ στη μία πλευρά τουλάχιστον!

Τα Σύβοτα τα περίμενα ως έναν Παράδεισο επί γης και εν μέρει είναι. Το ελληνικό… δαιμόνιο όμως έχει εισβάλει και εδώ. Υπάρχουν κομμάτια του οικισμού που είναι τόσο χτισμένα που δεν υπάρχει καθόλου πράσινο! Η ανάπτυξη* όπως την έχουμε μάθει εδώ στην Ελλάδα δεν έχει ήπια μορφή, αλλά αυτή της αρπαχτής, του να βγάλουμε τώρα όσο κέρδος μπορούμε, αφού ποιος ξέρει αύριο, ίσως και να μην υπάρχει αύριο! Δεν είναι τυχαίο που ο διπλανός κόλπος της Πλαταριάς δεν έχει τέτοια ανάπτυξη και θυμίζει Ελλάδα της δεκαετίας του ’80.

Επόμενη πρόκληση για μένα ήταν οι παραλίες. Φεύγοντας από τον οικισμό σε κερδίζει το φυσικό τοπίο που σε ορισμένους κόλπους είναι επίσης κακοποιημένο. Καταπράσινες παραλίες με τιρκουάζ νερά είναι τόσο γεμάτες με ομπρέλες και ξαπλώστρες που δεν μπήκα καν στον κόπο να τις επισκεφτώ, ούτε καν… τουριστικά, από το αυτοκίνητο, έτσι να πάρω μια ιδέα.

Από τα πιο ωραία μπάνια μου τα έκανα ήταν αυτό στην παραλία Καραβοστάσι. Εδώ υπάρχει μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στις ξαπλώστρες (που βρίσκονται αρκετά πίσω) και στο ελεύθερο κομμάτι και όλοι μοιάζουν ευχαριστημένοι.

Το ωραιότερο όμως μπάνιο μου το έκανα στο μικρό Ντράφι. Οδηγούσα με κατεύθυνση προς Πάργα και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα ξαναπήγαινα σε οργανωμένες παραλίες, ούτε καν από ψηλά. Θα έβρισκα μικρά κολπάκια και εκεί θα άραζα όλη μέρα.

Το μυστικό για να βρεις τέτοιες παραλίες είναι να παρκάρεις εκεί που βλέπεις κι άλλα οχήματα στην άκρη του δρόμου συνήθως πάνω από γκρεμούς. Μετά το κόβεις με το πόδι και όταν φτάσεις στο νερό είσαι πραγματικά στον Παράδεισο! Σίγουρα στην περιοχή οι επιλογές για ένα καλό μπάνιο είναι πολλές και για κάθε γούστο. Ορεξη και βενζίνη να ‘χεις και θα τη βρεις την άκρη σου…

Βασίλης Ανδριτσάνος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκα στην Αθήνα και μηνών ακόμη μετακόμισα στα νότια προάστια όπου μένω μέχρι σήμερα και δεν τα αλλάζω με τίποτα. Η δημοσιογραφία προέκυψε από το πουθενά! Άλλα ήθελα να κάνω, δεν τα τόλμησα ποτέ, ίσως σε μια άλλη ζωή, μπορεί και αργότερα σε αυτή! Από το 1996 μέχρι σήμερα εργάζομαι σε εφημερίδες και περιοδικά. Δεν υπάρχει μέρα που να μην γράψω κάτι και δεν υπάρχει μέρα που να μην εύχομαι να μην γράψω κάτι! Από το 2015 έχω το ΜΠΙΛόγκ (https://tobillog.blogspot.com/) ένα μπλογκ που είναι κάτι σαν ημερολόγιο της ζωής μου και της ζωής των άλλων μαζί μου. Μεγάλη μου αγάπη και στόχος ζωής είναι τα ταξίδια. Γι' αυτά ζω και αναπνέω. Κανονίζω το επόμενο και πριν καν πραγματοποιηθεί έχω κλείσει και το μεθεπόμενο. Θα σας δω εκεί έξω, σε κάποιο αεροπλάνο, πλοίο, τρένο...

Σχετικά Άρθρα

Back to top button