City StoriesFeaturedΚόσμος

Πράγα: Το πιο όμορφο κόσμημα στην κορώνα του κόσμου

Μια μεγάλη βόλτα στη ρομαντική και παραμυθένια Πράγα ήταν στα σχέδιά μας, εδώ και πολύ καιρό. Λόγω της θέσης της στην καρδιά της Ευρώπης αλλά και της πλούσιας ιστορίας της, η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχίας που ανήκει στην επαρχία της Βοημίας προσελκύει πολλούς τουρίστες από όλη την Ευρώπη. Με ανυπομονησία, ξεκινήσαμε από το αεροδρόμιο της  Αθήνας για την υπέροχη, μεσαιωνική πόλη.

Η διάρκεια της πτήσης είναι περίπου δυόμιση ώρες. Για να πάτε στο κέντρο της πόλης, παίρνετε το αστικό λεωφορείο 100 ή 119 που θα σας πάει μέχρι το μετρό και από εκεί μπορείτε να πάτε όπου θέλετε. Καλό είναι να έχετε κάνει συνάλλαγμα από την Αθήνα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Είχαμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μας τα κύρια αξιοθέατα της πόλης που έπρεπε οπωσδήποτε να δούμε και να απολαύσουμε τη δεύτερη ημέρα μια χαλαρή εξερεύνηση, ψώνια, βόλτες και ένα παραδοσιακό τσέχικο δείπνο μαζί με άφθονη μπίρα φυσικά.

Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η γραμμή 22 του τραμ και η πράσινη γραμμή του μετρό Α μάς φάνηκαν οι πιο χρήσιμες, επειδή καλύπτουν όλες τις βασικές περιοχές. Προσοχή, επειδή υπάρχουν ταμπέλες μόνο στα τσέχικα, καλό είναι να έχετε σημειώσει, τους προορισμούς που έχετε επιλέξει και να τους έχετε γράψει στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

H Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Staromestske Namesti) είναι σημαντικό μέρος της ιστορίας της Πράγας. Μεσαίωνας, αναγέννηση και μπαρόκ δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα που καθηλώνει τον επισκέπτη. Χωρίς αυτοκίνητα (κυκλοφορούν άμαξες με άλογα), θεωρείται ένας από τους ωραιότερους δημόσιους χώρους του κόσμου.

Τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία είναι τα γοτθικά κωδωνοστάσια της Εκκλησίας της Παρθένου του Τιν, η εκκλησία το Αγίου Νικολάου, οι μορφές χουσιτών στο μνημείο Γιαν Χους και το παλιό Δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι (orloj) και έχει το καθένα τη δική του ιστορία.

Για παράδειγμα, το αστρονομικό ρολόι είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε να μιμείται τις τροχιές του Ήλιου και της Σελήνης γύρω από τη Γη, καθώς τότε επικρατούσε η άποψη ότι η Γη είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

Κάθε ώρα, στο ρολόι του πύργου γίνεται η παρέλαση των 12 Αποστόλων. Καθήστε στο cafe Mozart, ακριβώς απέναντι από το αστρονομικό ρολόι, ή όπου αλλού νομίζετε για καφέ και γλυκό και θαυμάστε όλα αυτά τα μοναδικά κτίρια σε μια από τις ομορφότερες πλατείες της  Ευρώπης.

Τα μικρά σοκάκια, που δίνουν στην περιοχή μια φιλική αίσθηση, οδηγούν στη Γέφυρα του Καρόλου (Karluv Most). Έως το 1741, ήταν η μοναδική γέφυρα στον ποταμό Μολδάβα.  Κατασκευάστηκε το 1357 από τον Πέτερ Πάρλερ και επί 200 χρόνια, ένας ξύλινος σταυρός του 17ου αιώνα ήταν το μοναδικό στολίδι της γέφυρας. Σήμερα, πολλά από τα αγάλματα που την κοσμούν είναι αντίγραφα.

Η γέφυρα είναι έργο του Καρόλου του Δ’ που αφού συμβουλεύτηκε τους αστρολόγους του, το ξεκίνησε συγκεκριμένη μέρα, χρονολογία, ώρα και λεπτό και συνδέει την Παλιά Πόλη με το Μικρό Μέρος. Δεν υπάρχει περίπτωση να την περπατήσετε και να μην εντυπωσιαστείτε. Το πιο σημαντικό άγαλμα στη γέφυρα είναι ο Άγιος Ιωάννης Νέπομουκ.

Ο Άγιος αυτός που ήταν ο εξομολογητής της βασίλισσας, αρνήθηκε να αποκαλύψει στον βασιλιά τι ακριβώς εξομολογείται η βασίλισσα, με αποτέλεσμα να τον βασανίσουν και να τον πετάξουν από τη γέφυρα. Όταν τον πέταξαν, εμφανίστηκαν μέσα στο νερό πέντε αστέρια. Στο κιγκλίδωμα, λίγα μέτρα από το άγαλμα του Αγίου, είναι το σημείο που τον πέταξαν αφού τον βασάνισαν. Όταν βρεθείτε στο σημείο, ακουμπήστε πρώτα τον σταυρό και μετά τα αστεράκια του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι οποιαδήποτε ευχή και αν κάνετε θα πραγματοποιηθεί.

Προχωρώντας προς την περιοχή Mala Strana (Μικρή Πόλη), φτάσαμε στο Κάστρο της Πράγας (Prazsky Hrad).

Αποτελεί το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου και είναι μέσα στο βιβλίο Guinness. Όντας το σύμβολο της Τσεχίας για περισσότερο από χίλια χρόνια, περιλαμβάνει ιστορικά παλάτια, εκκλησίες και κήπους. Με ένα εισιτήριο που κοστίζει 250 κορώνες, μπορείτε να τα δείτε όλα.

Ο καθεδρικός του Αγίου Βίτου (Katedrala Sv. Vita) ξεκίνησε το 1344 με εντολή του Καρόλου Δ’. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της χώρας που χρειάστηκε έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί και σίγουρα αποτελεί ένα από τα “must” που πρέπει σίγουρα να δείτε. Τα πολλά παρεκκλήσια, οι τοιχογραφίες, οι επιτύμβιες στήλες και τα υπέροχα χρωματιστά βιτρό των παραθύρων, προσφέρουν ένα συγκλονιστικό θέαμα. Το μεγάλο ύψος του θόλου, είναι αξιοθαύμαστο και χτίστηκε το 1372 από τον Πάρλερ.

Στο εσωτερικό του ναού, βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Ιωάννη Νέπομουκ. Πραγματικά κάθε αντικείμενο εδώ, είναι έργο τέχνης.

Συνεχίζοντας, συναντήσαμε τη βασιλική του Αγίου Γεωργίου (Bazilica Sv. Jiri) που προηγήθηκε του Καθεδρικού του Αγίου Βίτου και είναι ρομανικός ναός. Η κόκκινη πρόσοψη μπαρόκ είναι προσθήκη του 17ου αιώνα. Στην εκκλησία αναπαύεται η Αγία Λουντμίλα.

Τέλος, επισκεφτήκαμε το Χρυσό Σοκάκι (Zlata Ulicka) που πήρε το όνομά του από τους χρυσοχόους που ζούσαν εδώ κατά τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τον θρύλο, στον δρόμο αυτόν κατοικούσαν αλχημιστές που προσπαθούσαν να φτιάξουν χρυσάφι για τον Ροδόλφο Β’.

Η επόμενη μέρα ήταν πιο χαλαρή και αφού περάσαμε πάλι από τον ποταμό Μολδάβα που ήταν γεμάτος θαλάσσια ποδήλατα, καραβάκια και βάρκες για αυτούς που αγαπούν τη βαρκάδα στο ποτάμι,

καταλήξαμε στη Νέα Πόλη (Νove Mesto). Ο σταθμός που εξυπηρετεί περισσότερο είναι ο Muzeum στο κέντρο της Νέας Πόλης. Πρόκειται για την εμπορική περιοχή της πόλης που περιλαμβάνει μεγάλα εμπορικά κέντρα, σινεμά, εστιατόρια και πάσης φύσης καταστήματα.

Στην οδό Celetna 12 στην Παλιά Πόλη (Stare Mesto) μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Βασανιστηρίων (Museum Torture), όπου περισσότερα από 100 εκθέματα δείχνουν με ακρίβεια πώς χρησιμοποιήθηκαν τα όργανα των βασανιστηρίων. Η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα ενισχύεται από οπτικοακουστικά εφέ.

Το απογευματάκι που δεν είχε  πολύ ήλιο ανεβήκαμε με τελεφερίκ στον Πύργο Παρατηρητηρίου (Rozhledna), μια απομίμηση του Πύργου του Άιφελ. Θα πρέπει να ανεβείτε τα 299 σκαλοπάτια της ελικοειδούς σκάλας, για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα που σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Για το φινάλε της βραδιάς, είχαμε κάνει από την Αθήνα κράτηση για δείπνο, σε ένα από τα πιο παραδοσιακά τσέχικα εστιατόρια της Πράγας. Από τον Πύργο, κατευθυνθήκαμε στον σταθμό Petriny του μετρό και από εκεί με τραμ φτάσαμε στο εστιατόριο Klasterni Senk. Το εστιατόριο αυτό βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό μοναστήρι Brevnovsky Klaster, με μια από τις καλύτερες μικροζυθοποιίες της Πράγας.

Το ζυθοποιείο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το εστιατόριο, ανακαινίστηκε το 2011 και έχει πλούσια ιστορία. Τα  έγγραφα χρονολογούν αυτή τη ζυθοποιία Βενεδικτίνων από το έτος 933, καθιστώντας την, την παλαιότερη ζυθοποιία στην Τσέχικη Δημοκρατία. Αφού διαβείτε την κύρια πύλη του μοναστηριού, θα παρατηρήσετε το εστιατόριο στα δεξιά σας. Το εσωτερικό του αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία με τα ψηλά ταβάνια, τους πέτρινους τοίχους, τα ξύλινα δοκάρια και τραπέζια. Δοκιμάσαμε κατσικίσιο τυρί με σάλτσα βατόμουρου, παραδοσιακές πατάτες Βοημίας, χοιρινό γόνατο με κεράσια και παϊδάκια χοιρινά με σάλτσα δαμάσκηνου. Φυσικά ήπιαμε Brevnovsky Benedict tmavy lezak (μαύρη μπίρα δικής τους παραγωγής). Πολύ καλό το κρέας, αλλά γενικά, το φαί τους ήταν βαρύ για τα δικά μας δεδομένα.

Οι Τσέχοι είναι εξυπηρετικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Νομίζω ότι θα πρέπει  να συμπεριλάβετε αυτήν τη ρομαντική πόλη στα μελλοντικά σας ταξίδια,. Όπως είπε ο Γκαίτε, η Πράγα είναι το πιο όμορφο κόσμημα στην κορώνα του κόσμου. Κάτι παραπάνω θα ήξερε.

Γιώργος Βενιέρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα φωτογραφία και πληροφορική στη δεκαετία του ‘90. Εργάζομαι ως υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης σε μεγάλη εταιρεία, που αντιπροσωπεύει επώνυμες μάρκες ήχου και εικόνας. Η αγάπη μου για τα ταξίδια και η ανάγκη να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με έφερε κοντά στο Carnet de Voyage.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button