City StoriesΕλλάδα

Μοναστηράκι: Μια βόλτα στο Γιουσουρούμ

Κυνηγοί προσφορών, νοσταλγοί του παρελθόντος, λάτρεις του παλιού, μανιώδεις συλλέκτες, απλώς περίεργοι περαστικοί, πιστοί φίλοι του παζαριού  είναι το μείγμα των ανθρώπων που κάθε Κυριακή δίνει  ζωή στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι.

Από πολύ νωρίς το πρωί στήνονται οι πάγκοι και καθώς τα ρολά ανοίγουν,  κάθε λογής εμπόρευμα απλώνεται  προς επίδειξη στους επιδόξους αγοραστές, οι οποίοι καταφθάνουν  προκειμένου να το αξιολογήσουν.  Καθένας μπορεί άνετα να αγγίξει τα παλαιά αντικείμενα, να ρωτήσει για περισσότερες πληροφορίες  τους πωλητές και φυσικά να κάνει το απαιτούμενο παζάρι για την τιμή αγοράς. Υπάρχει πραγματικά απίστευτη ποικιλία προϊόντων  στη πλατεία:  μπορεί κανείς να βρει από πανάκριβες αντίκες μέχρι περιοδικά εικοσαετίας , από παράσημα του στρατού έως κούκλες και παιχνίδια, όλα διαθέσιμα προς πώληση στην  κατάλληλη τιμή.

Παρατηρώντας τους πάγκους και την εντυπωσιακή διαφορετικότητα των ετερόκλητων ειδών που συγκεντρώνουν,  αυτό που κάποιος θα νιώσει είναι  να τον  κυριεύει  ένα συναίσθημα νοσταλγίας. Χιλιάδες αντικείμενα που κάποτε βρισκόταν σε ένα σπίτι ή ένα μαγαζί  όπου είχαν ζωή, τώρα κείτονται στο έδαφος,  πάνω σε πανιά, μέσα σε κούτες ή σε διάφορα καλάθια περιμένοντας τον επόμενο ιδιοκτήτη τους.

Η κατάσταση των προς πώληση αντικειμένων ποικίλει, καθώς κανείς  μπορεί να βρει  αντικείμενα πραγματικά  σε άριστη κατάσταση αλλά και αντικείμενα στα οποία η φθορά του χρόνου διακρίνεται έντονα πάνω τους.

Μπορεί κανείς να ανακαλύψει παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες  και  πορτρέτα που θα τον κάνουν να αναρωτηθεί ποιοι να ήταν  αυτοί οι άνθρωποι,  πώς να έζησαν και  πού να βρίσκονται σήμερα. Ουσιαστικά η  βόλτα στο παζάρι της  πλατείας  Αβησσυνίας  είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω  στο χρόνο και στο παρελθόν,  γεμάτο συγκινήσεις και συναισθήματα.  Για τους μεγαλύτερους  μπορεί να είναι  ένα ξύπνημα αναμνήσεων  από τη δική τους ζωή, ενώ για τους νεότερους η ευκαιρία να γνωρίσουν πώς ήταν κάποτε τα πράγματα στη πολη μας.

Φωτογραφικά μιλώντας, μπορεί κανείς να φωτογραφήσει στην πλατεία  Αβησσυνίας  εστιάζοντας στους ανθρώπους, οι οποίοι είτε παίζοντας το ρόλο του  πωλητή είτε του πελάτη,  αποτελούν  ζωτικό στοιχείο του παζαριού. Προσωπικά  θέλησα να εστιάσω  σε μεγαλύτερο έως και απόλυτο βαθμό  στα αντικείμενα που εκτίθενται στο παζάρι  διότι πιστεύω πως έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν. Θεωρώ πως αυτά είναι  που κλέβουν τη παράσταση και αποτελούν το λόγο που τόσος κόσμος συρρέει κάθε Κυριακή στην μικρή αυτή πλατεία και την γεμίζει ασφυκτικά, σε βαθμό που από κάποια ώρα και μετά με δυσκολία προσεγγίζει κανείς.

Προσωπικά από τα εκατοντάδες αντικείμενα που φωτογράφισα, αυτά που με συγκίνησαν ήταν οι παλιές φωτογραφίες οι οποίες με έκαναν να αναρωτηθώ για τις ζωές των ανθρώπων  που εικονίζονται σε αυτές.  Σε προσωπικό επίπεδο ξεχώρισα επίσης τους πάγκους με τους σβόλους, τα γνωστά  «γκαζάκια», τα οποία ξύπνησαν όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.

Το μόνο βέβαιο είναι πως εάν κάνεις θελήσει να  «ξοδέψει»  ένα κυριακάτικο πρωινό για μια επίσκεψη στο παζάρι της πλατείας Αβησσυνίας σίγουρα δεν θα το μετανιώσει!

Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Δημήτρης Κοτσιφάκης

Δημήτρης Κοτσιφάκης

Ηλεκτρονικός μηχανικός, Φωτογράφος και Plane-spotter Γεννήθηκα και σπούδασα στην Αθήνα όπου και διαμένω. Έχω δουλέψει σαν ηλεκτρονικός μηχανικός σε αρκετές πολυεθνικές εταιρείες ώσπου αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι δικό μου που περιλαμβάνει τις δυο μεγάλες μου αγάπες: τα ταξίδια και την φωτογραφία. Η ενασχόληση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, παράλληλα με τα ταξίδια μου σε όλη την Ελλάδα με οργανωμένο φόρουμ 4Χ4. Η φωτογραφία είναι κάτι που αγαπώ διότι σου δίνει την δυνατότητα να παγώσεις μια στιγμή και να την κρατήσεις μαζί σου για πάντα, ενώ το 4Χ4 είναι το μέσο ώστε να γνωρίσω μέρη και τοποθεσίες οι οποίες είναι απρόσιτες στο ευρύ κοινό. Άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί στην Huffington post και το CNN.Gr κάνοντας ρεπορτάζ ή παρουσιάζοντας διάφορα μέρη της Ελλάδας μέσα από τα κείμενα και φωτογραφίες μου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button