FeaturedTravel StoriesΕλλάδα

Μεσολόγγι: Tο ιστορικό στολίδι της λιμνοθάλασσας

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό όλων μας στο άκουσμα της λέξης «Μεσολόγγι» είναι η ηρωική έξοδος , όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς πως η πόλη του Μεσολογγίου έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με τον αγώνα του 1821.

dk-3

Το Μεσολόγγι  πήρε το όνομα του από τη λέξη Messo-langi που σημαίνει λιμνοχώρι και  βρίσκεται στην δυτική Στερεά Ελλάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το Μεσολόγγι πέρα λοιπόν από το ρόλο που διαδραμάτισε στον επαναστατικό αγώνα, είναι γνωστό και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα. 

Στο Μεσολόγγι κανείς θα απολαύσει την μοναδικής ομορφιάς λιμνοθάλασσα, τα πανέμορφα φλαμίνγκο που έρχονται κατά καιρούς και βρίσκουν καταφύγιο εκεί, το νησάκι της Κλείσοβας,  το Αιτωλικό γνωστό και ως η Βενετία της Ελλάδας… Tις ψαρόβαρκες και τις ψαροκαλύβες οι οποίες προσφέρουν μοναδικές εικόνες με την αντανάκλαση τους πάνω στην λιμνοθάλασσα, καθώς και ένα μοναδικής ομορφιάς ηλιοβασίλεμα το οποίο την  μεταμορφώνει την ώρα της δύσης σε ένα μαγικό τόπο χρυσοκόκκινης απόχρωσης, ικανό να  μαγέψει όποιον βρεθεί εκεί για να το απολαύσει η να το απαθανατίσει με τη φωτογραφική του μηχανή.

dk-14

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε τους τεράστιους όγκους αλατιού,  τις  πασίγνωστες «Αλατιέρες» οι οποίες με τα μοναδικά τους σχήματα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο θέαμα στο ταξιδιώτη. Το Μεσολόγγι είναι γεμάτο όμορφα μέρη τα οποία συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό που όμοιο του δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Αρχικά, το ταξίδι προς το Μεσολόγγι είναι σχετικά άνετο μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών Πατρών, ίσως όχι το πιο οικονομικό, θαρρώ όμως ότι αξίζει την απόσταση και το κόστος, καθώς η ομορφιά της περιοχής θα αποζημιώσει όποιον τολμήσει το ταξίδι.

dk-15

Αυτό το άρθρο δεν αποτελεί ένα πλήρη οδηγό για το Μεσολόγγι, κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν αδύνατο δεδομένου ότι το ταξίδι μου ήταν μικρής διάρκειας και συγκεκριμένα μιας μέρας. Με αυτό το δεδομένο  προσπάθησα να χωρέσω όσο πιο πολλά μπορούσα μέσα στη μέρα που ακόμα και 50 ώρες να είχε δεν θα ήταν εφικτό  να συμπεριλάβω όλες τις ομορφιές του Μεσολογγίου και να τις φωτογραφήσω.

dk-11

Όπως πάντα, το ταξίδι μου  ξεκίνησε αρκετά νωρίς το πρωί.  Από τις 5 τα ξημερώματα ήμουν στο δρόμο  καθ΄οδόν για το Μεσολόγγι, με στόχο  να πετύχω το ιδανικό φως και να φωτογραφήσω τη λιμνοθάλασσα με το πρώτο φως της ημέρας.  Φτάνοντας με μια μικρή καθυστέρηση γύρω στις 7 μισή με 8 στην λιμνοθάλασσα, το πρώτο πράγμα που κανείς παρατηρεί είναι η απεραντοσύνη της. Τα νερά εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και η ηρεμία του τοπίου την ώρα αυτή μαγεύει τον επισκέπτη με τα χρώματα της αυγής να ντύνουν  ολόκληρη την λιμνοθάλασσα.

dk-28

Στην Τουρλιδα θα βρούμε  και  τον οικισμό με τις πελάδες – χαρακτηριστική ονομασία των σπιτιών των ψαράδων.

Οι πελάδες χρησιμοποιούνταν από τους ψαράδες για να αποθηκεύουν τα  εργαλεία τους αλλά και για να μένουν εκεί για μικρά διαστήματα, κυρίως παλαιοτέρα που δεν υπήρχαν μηχανοκίνητες βάρκες ή αυτοκίνητα για τη μετακίνηση τους. Μάλιστα σε μια από τις πελάδες αυτές  φημολογείται ότι έβρισκε έμπνευση για να γράψει  και ο ποιητής Κωστής  Παλαμάς, κάτι που πιστεύω ακράδαντα διότι η απεραντοσύνη της λιμνοθάλασσας είναι κάτι το μοναδικό και η ηρεμία της ό,τι καλύτερο για να αναζητήσει ένας συγγραφέας ή καλλιτέχνης την έμπνευση.

dk-24

Η Τουρλίδα πήρε το όνομα της από ένα είδος θαλάσσιων πουλιών που ζούσε εκεί,  τις τουρλίδες. Από το Μεσολόγγι μέχρι και την Τουρλιδα  τα νερά είναι ρηχά και υπάρχει μια λωρίδα γης που την ενώνει με το Μεσολόγγι. Η λωρίδα αυτή έχει κατασκευαστεί από βυθοκορήματα που έχουν προέρθει από τις εκσκαφές για το λιμάνι του Μεσολογγίου.  Τα ρηχά νερά και η ξεχωριστή κατασκευή βοήθησαν να φανούν οι αντανακλάσεις των σπιτιών, πάνω στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας, έτσι δημιούργησαν μια εικόνα που θα μείνει για πάντα  χαραγμένη στη μνήμη μου.

dk-21

Στη  λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου πέρα από τα χαρακτηριστικά σπίτια που θα βρείτε στην αρχή, την προσοχή σας θα τραβήξουν και οι πολλές ψαρόβαρκες, οι λεγόμενες γάιτες οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για τα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας.  Οι αντανακλάσεις στο νερό των πελάδων αλλά και των γάιτων θα μαγνητίσουν την προσοχή της φωτογραφικής σας μηχανής όσο φυσικά και την δική σας.  Τέλος,  θα δείτε πολλούς πασσαλόπηκτους φραγμούς από δικτυωτό πλέγμα οι οποίοι ελέγχουν τις μετακινήσεις ψαριών και βοηθούν στην αλιεία, γνωστούς  και σαν ιβάρια. Προς το τέλος του δρόμου που οδηγεί στην Τουρλίδα θα δείτε και τις αλυκές, στην Τουρλίδα θα δει κανείς την Μαύρη Αλυκή, η οποία ονομάζεται έτσι σε αντίθεση με την Λευκή, λόγω της χαμηλότερης ποιότητας αλατιού που παράγει. Στις  αλυκές λευκή ή μαύρη θα βρούμε  μεγάλους όγκους από  άσπρο αλάτι με ύψος πάνω από δέκα μέτρα  να περιμένουν για να τα φωτογραφήσουμε.

dk-30

Λόφοι κατάλευκοι και λαμπεροί οι οποίοι αντανακλούν το φως του ήλιου και προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Γενικά η Τουρλίδα, οι πελάδες και οι γάιτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Μεσολόγγι, έχοντας γίνει πρακτικά σήμα κατατεθέν της περιοχής και αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της.

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου η οποία παρεμπιπτόντως είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και  αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό πάρκο,  με μεγάλο πλήθος πτηνών (270 είδη) αλλά και υδρόβιων κατοίκων.  Ανάμεσα στα πολλά πτηνά  που βρίσκονται μόνιμα είτε  επισκέπτονται για μικρό διάστημα τη λίμνη θα συναντήσουμε είδη όπως: πάπιες, κορμοράνους, γλάρους  και μερικές φορές  αρπακτικά πτηνά όπως ο βασιλαετός, αυτό όμως που ξεχωρίζει από τα πολλά όμορφα πτηνά της λίμνης είναι τα ροζ φλαμίνγκο το οποία θα δούμε και στη συνέχεια.

Συνέχισα το ταξίδι μου προς το Αιτωλικό, η παραθαλάσσια διαδρομή θα ανταμείψει και τον πιο απαιτητικό  επισκέπτη  με την μαγευτική της θέα, αλλά και με την παρουσία των πανέμορφων φλαμίνγκο τα οποία θα δει κανείς  στα αριστερά του  να αναμοχλεύουν τις λάσπες τις λίμνης ψάχνοντας για τροφή. Το θέαμα κόβει την ανάσα και τα πανέμορφα πτηνά θα μαγέψουν τον ταξιδιώτη. Τα φιλήσυχα φλαμίνγκο αποτελούν έναν πόλο έλξης για κάθε είδους επισκέπτη του Μεσολογγίου και η φωτογράφηση τους αποτελεί  μια  μοναδική πρόκληση.

dk-4

Συνεχίζοντας προς το Αιτωλικό θα συναντήσουμε και τις Μεγάλες Αλυκές με τα άσπρα βουνά από αλάτι για τα οποία μιλήσαμε λίγο πριν. Φτάνοντας στο Αιτωλικό αυτό που πρώτα από όλα παρατηρεί πάλι  ο ταξιδιώτης είναι η ηρεμία. Η πόλη είναι μικρή και συνδέεται με την ανατολή και τη δύση με δυο πολύτοξα πέτρινα γεφύρια κατασκευής 1848. Το  μήκος τους είναι περίπου 300 μέτρα  και το πλάτος 8.

dk-29

Το Αιτωλικό θα  εντυπωσιάσει  τον επισκέπτη με τα παλιά αρχοντικά, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις μικρές πλατείες. Συνιστώ να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς εκεί έγινε η δίκη του Καραϊσκάκη και οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις των αντιπροσώπων της Ρούμελης. Το παραλιακό μέτωπο του μικρού αυτού νησιού  είναι ιδανικό για περπάτημα και χαλάρωση ενώ  το ηλιοβασίλεμα από το Αιτωλικό είναι επίσης όσο όμορφο είναι και από την Τουρλίδα. Το μουσείο χαρακτικής που υπάρχει στο Αιτωλικό αξίζει της επισκέψεως σας καθώς εκεί θα βρείτε έργα της Βάσως Κατράκη, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες χαράκτριες. Η Βάσω Κατράκη είναι μεταξύ άλλων γνωστή για το γεγονός ότι στα έργα της χρησιμοποιούσε ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι έχουν δουλέψει. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να της προσδώσει διεθνή φήμη.

Ολοκληρώνοντας με το Αιτωλικό  ο ταξιδιώτης  να κάνει ένα διάλειμμα για φαγητό και να γευτεί  φρέσκα ψάρια, χέλια και φυσικά το σήμα κατατεθέν της περιοχής το αυγοτάραχο.

Το τέλος της ημέρας με  βρήκε ξανά στην Τουρλίδα, η οποία το απογευματάκι τα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας έδωσαν μοναδικές αντανακλάσεις από πελάδες και γάιτες  ενώ τα  χρώματα από τον ήλιο που σιγά σιγά έδυε έντυσαν με κόκκινες αποχρώσεις την λιμνοθάλασσα. Εκεί φωτογράφησα αλλά και απόλαυσα,  ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχω δει ποτέ μου.

dk-17

Φεύγοντας  το Μεσολόγγι  αυτό που μου έμεινε στην χαραγμένο στη μνήμη είναι η ηρεμία που συνάντησα  στην λιμνοθάλασσα. Με εντυπωσίασε  το γεγονός ότι μπορούσες  να καθίσεις  ακίνητος και να μην ακούγεται τίποτα απολύτως, παρά μόνο ήχοι πουλιών ή ο κυματισμός της θάλασσας.  Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ένα υπέροχο μέρος ιδανικό για όποιον θέλει να  ξεφύγει  από την φασαρία της πόλης,  να φωτογραφίσει,  να θαυμάσει τη φύση.

Σας συνιστώ να το επισκεφτείτε και είμαι σίγουρος πως δεν θα το μετανιώσετε.

dk-22
Μέσω
Φωτογραφίες, Κείμενο: Δημήτρης Κοτσιφάκης

Δημήτρης Κοτσιφάκης

Ηλεκτρονικός μηχανικός, Φωτογράφος και Plane-spotter Γεννήθηκα και σπούδασα στην Αθήνα όπου και διαμένω. Έχω δουλέψει σαν ηλεκτρονικός μηχανικός σε αρκετές πολυεθνικές εταιρείες ώσπου αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι δικό μου που περιλαμβάνει τις δυο μεγάλες μου αγάπες: τα ταξίδια και την φωτογραφία. Η ενασχόληση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, παράλληλα με τα ταξίδια μου σε όλη την Ελλάδα με οργανωμένο φόρουμ 4Χ4. Η φωτογραφία είναι κάτι που αγαπώ διότι σου δίνει την δυνατότητα να παγώσεις μια στιγμή και να την κρατήσεις μαζί σου για πάντα, ενώ το 4Χ4 είναι το μέσο ώστε να γνωρίσω μέρη και τοποθεσίες οι οποίες είναι απρόσιτες στο ευρύ κοινό. Άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί στην Huffington post και το CNN.Gr κάνοντας ρεπορτάζ ή παρουσιάζοντας διάφορα μέρη της Ελλάδας μέσα από τα κείμενα και φωτογραφίες μου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button