Οι τουρίστες, αλλοδαποί και Έλληνες, είχαν τιγκάρει τις ξαπλώστρες. Η ζέστη κυριαρχούσα και η κρήνη Rimondi αδύναμη να με δροσίσει.

Η κρήνη Rimondi ή Μεγάλη Βρύση κατά τον Ι. Δημακόπουλο ή Βρυσάκια κατά τους περισσότερους κατοίκους του Ρεθύμνου, βρίσκεται στη συμβολή της οδού Κ. Παλαιολόγου με την πλατεία Τίτου Πετυχάκη, στον Πλάτανο.Ένα από τα σπουδαιότερα κοινωφελή έργα της βενετικής περιόδου, έστεκε εκεί επιστρέφοντας μέσα από τα σωθικά της όλη την κάψα της ημέρας. Ποιας μέρας δηλαδή, η ώρα ήταν δεν ήταν έντεκα.Ήπια καφέ στην χόβολη και τράβηξα από το σακίδιο τον οδηγό. Κι ο κλήρος έπεσε στον …κλήρο!!! Ξεκίνησα από το Ρέθυμνο, χωρίς ιδιαίτερο προορισμό.Θα μπω σε ένα λεωφορείο είπα και όπου… Διάλεξα το τρίτο στον πίνακα του σταθμού λεωφορείων.Διάλεξα εκείνο που έγραφε: Μοναστήρι.

Αφού το λεωφορείο διέσχισε κάμποσο από την πόλη, με τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα, βγήκε κάποια στιγμή στην εθνική οδό. Με κατεύθυνση προς το Ηράκλειο. Στα 6 χλμ περίπου, βγήκε στην έξοδο του Τσεσμέ-Πλατανιά κι έκανε αμέσως δεξιά και αριστερά μετά.

Mετά από 16 περίπου χλμ και αφού περάσαμε τα χωριά Τσεσμές, Άδελε, Πηγή, Λούτρα, Κυριάνα και Αμνάτος, φτάσαμε στη Μονή Αρκαδίου, μια ιστορική Μονή.

Σύμφωνα με την παράδοση, θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο και ανοικοδομήθηκε περί τον 5ο αιώνα, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο, του οποίου το όνομα φέρει προς τιμή του.

Άλλοι αναφέρουν ότι ιδρύθηκε από κάποιον μοναχό Αρκάδιο και γι΄αυτό ονομάστηκε μονή Αρκαδίου. Ερείπια της πρώτης μονής διατηρούνται σήμερα στο βορειοδυτικό μέρος του περιβόλου της. Κτίσθηκε σε μικρό εύφορο και κατάφυτο οροπέδιο σε θέση στρατηγική της ΒΔ. πλαγιάς του όρους Ίδη πάνω από φαράγγι, που συνδέει τις επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου.

Η Μονή απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή της δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας. Το σημαντικότερο μέρος της Μονής Αρκαδίου είναι ο κεντρικός δίκλιτος ναός, το Καθολικόν, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος(το ένα κλίτος) και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (το έτερο κλίτος), που περιβάλλεται από πολύ παχύ αυλότοιχο εντός του οποίου υφίστανται διάφορα βοηθητικά οικήματα.

Σύμφωνα με επιγραφή του κωδωνοστασίου, ο δίκλιτος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ανεγέρθη το 1587. Αποτελεί επομένως έργο της εποχής της βενετικής κυριαρχίας στο νησί, όπως φαίνεται καθαρά από πληθώρα στοιχείων της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που μπορεί να εντοπίσει ο επισκέπτης.moniarkadiou-14

Ο ναός αυτός αποτελεί ανακαίνιση ενός προηγούμενου που χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Στις στέγες των οικημάτων αυτών φέρονται επάλξεις,(στηθαία), με σκοπιές και τυφεκιοθυρίδες. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει σχήμα παραλληλογράμμου με εμβαδό 5.200 τ.μ.

Αυτά διάβαζα όση ώρα το λεωφορείο περνούσε μέσα από τα χωριά και την χλωρίδα της περιοχής.

Σημαντικότερα κτίσματα των βοηθητικών χώρων της Μονής αυτής είναι:

1. Ο «Ξενών» και το «Ηγουμενείο»,

2. Η «Τράπεζα», (αίθουσα κοινής εστίασης) με ιδιαίτερη αυλή

3. Τα «Κελαρικά», (μεγάλο θολωτό διαμέρισμα που χωρίζεται σε μαγειρείο, ζυμωτήριο, φούρνο, αρταποθήκη και αλευραποθήκη).

4. Η «Πυριτιδαποθήκη», μεγάλη επιμήκης αίθουσα χρησιμοποιούμενη παλαιότερα ως «κρασομαγατζές» (οιναποθήκη), που περί το 1866 μετατράπηκε σε πυριτιδαποθήκη όπου στα υφιστάμενα βαρέλια φέρονταν η πυρίτιδα για τη χρήση των όπλων της εποχής.

5. Τα «Μεσοκούμια» που ίσως εκ παραφθοράς του ονόματος ήταν το νοσοκομείο, πρόκειται για μεγάλο επίσης επίμηκες θολωτό διαμέρισμα που χωρίζονταν σε 8 μικρότερους χώρους κελιά.

6. Το «Μουσείο» που διαμορφώθηκε το 1932, από πρώην Ηγουμενείο, υπό τη μέριμνα του τότε επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τιμόθεου Βενέρη, στο οποίο και φυλάσσονται σπουδαία κειμήλια της Μονής (σκεύη, άμφια, κ.λπ.).

7. Τα «Κλάουστρα», θολωτά διώροφα κελιά μοναχών.

8. Τα «Κελλία» χώροι κατοικίας των μοναχών που διακρίνονται σε ισόγεια και ανώγεια

9. Οι «Αποθήκες»

10. Το σκευοφυλάκιο

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.γιορτές της Μονής.

Στις 21 Μαΐου, που γιορτάζει το δεξιό κλίτος του Καθολικού που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, Στις 6 Αυγούστου, που γιορτάζει το αριστερό κλίτος του Καθολικού που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού, Στις 8 Νοεμβρίου (των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ), που γιορτάζεται πάνδημα το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

(τηλ. σταθμού λεωφορείων 0030 28310 22212)moniarkadiou-6